≫ 

Oluja i ledeni talas se iz Srbije sele na jug: Od ponedeljka jake padavine u omiljenim srpskim letovalištima

Halkidiki i Olimpijska regija opet u opasnosti od nevremena i bujica. Naši turisti da obrate naročitu pažnju

  • 0

Dobro obratite pažnju na vremenske uslove u Grčkoj, ukoliko vas zakazani godišnji odmor iduće nedelje vodi u ovu mediteransku zemlju. Hladni talas, sa olujnim vetrovima i obilnom kišom, koji se trenutno nadvija nad Srbijom, tamo stiže za vikend, a naročito će biti intenzivan oko omiljenih letovališta srpskih turista.

Šta smete, a šta ne i u kojim količinama da unesete u Grčku i druge zemlje Evrope (DETALJNO UPUTSTVO)

Sa završetkom male mature i školske godine mnoge porodice iz naše zemlje će se iduće nedelje uputiti na more. No, za njima će se iz Srbije uputiti i olujni oblaci, koji će, naročito na Halkidikiju, doneti obilne padavine i niske temperature.

Nevreme će se proširiti na celu Grčku Foto: Pixabay/Boboshow

- Kiša u Grčkoj neće biti zanemraljiva. Za vikend će širom zemlje maslina biti sunčano, sa tek povremenim pljuskovima, ali prava opasnost kreće od iduće nedelje, kada se na području Grčke nađe polje veoma sniženog vazdušnog pritiska. Nad celom zemljom očekuju se snažni oblaci, koji će već u ponedeljak doneti vrlo jaku kišu. Najobilnije padavine će isprva biti u Jonskoj oblasti, da bi se tokom noći između ponedeljka i utorka proširile na celu državu - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

U Solunu kiša već od nedelje Printskrin: Weather2Umbrella

U utorak će na području Halkidikija i Olimpijske regije pasti ogromne količine kiše - od 50 do 100 litara po kilometru kvadratnom.

Oko Paralije u utorak i gromovi Printskrin: Weather2Umbrella

- Biće potreban poseban oprez zbog opasnosti od poplava i bujica, naročito za one koji letuju oko Soluna. Temperature će biti niže od prosečnih i sa 30 stepeni, koliko je bilo ovih dana, pašće na oko 20-ak stepeni - objašnjava on.

Grčka leta su inače vedra i sušna, ali nevreme ne zaobilazi ni ovu zemlju Foto: Pixabay/Greg Montani

Ohrabruje to što je more toliko toplo, da će najhrabriji moći da se brčnu, ali žele.

- Kiša će se zadržati i tokom srede, pa sve do vikenda, kada dolazi do poboljšanja vremena. Nažalost, skoro cela sedmica će biti kišna. Kako se Grčka odlikuje veoma vedrim i suvim letima, ova pojava je retka za ovo doba godine, mada ne i neobična. Setimo se da su se naši turisti i prošlog leta, sredinom jula, sklanjali sa plaže pod ogromnim pljuskovima na Halkidikiju. - objašnjava on.

U Sitoniji kritčno u utorak i sredu Printskrin: Weather2Umbrella

Bujice su tada nosile kola, a izlivanje manjih reka i sada je moguće, te meteorolozi savetuju da se oni koji putuju iduće nedelje na letovanje,  detaljno raspitaju o prognozi.

(D. Savanović d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA