Ubio strica, na suđenja donosio bubašvabe, jeo gumene bombone na saslušanju i ponašao se neuračunljivo: Sada neće na lečenje jer nije lud

Reakcija Đorđevića na izveštaj veštaka bila je neočekivana, jer umesto da bude srećan što će umesto u zatvoru, biti u bolnici, najavio da neće pristati na psihijatrijsko lečenje. On je odmah sudu predao pisanu primedbu na nalaz veštaka napisanu čak na dve stranice

  • 1

Slaviša Đorđević (57) iz svrljiškog sela Prekonoga koji je 30. marta prošle godine kamenom ubio svog strica Miloljuba Đorđevića (69), izbeći će rešetke jer je ustanovljeno da je svirepo ubistvo počinio u neuračunljivom stanju. Na današnjem glavnom pretresu pred Višim sudom u Nišu prezentovan je izveštaj veštaka neuropsihijatra Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu u kojem se navodi da Đorđević pati od trajnog duševnog oboljenja zbog čega nije u stanju da shvati značaj svojih dela i upravlja svojim postupcima. Iz tog razloga Više javno tužilaštvo će optužnicu za ubistvo zameniti predlogom za izricanje mere obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi.

Reakcija Đorđevića na izveštaj veštaka bila je neočekivana, jer umesto da bude srećan što će umesto u zatvoru, biti u bolnici, najavio da neće pristati na psihijatrijsko lečenje. On je odmah sudu predao pisanu primedbu na nalaz veštaka napisanu čak na dve stranice.

Ćebetom je ugušila tek rođenu bebu, pa preko nje nabacala kamenje i betonsku ploču: U Đakovici počelo suđenje majci monstrumu

- Osim za pritisak nemam potrebe da pijem bilo kakve druge lekove. Pitam sud da li imam pravo da ih odbijem jer sasvim dobro funkcionišem i bez njih. I načelniku zatvorske bolnice sam kazao da mi ne treba sedam, osam lekova koje mi daju jer nisam lud. Neću nikada pristati da pijem lekove za živce – kazao je ubica strica.

Đorđević se od početka suđenja ponašao iracionalno, pred sudiju je bacao bubašvabe koje je navodno doneo iz zatvora, tokom saslušanja jeo je bombone, celokupno pravosudje optužio je za zaveru protiv njega a svoju žrtvu nazivao je „psihopatom“, „zlikovcem“ i „osvetnikom“.

Slaviša, koji se tereti da je strica lišio života zbog višegodišnjih razmirica oko imovine koje su kulminirale parnicom oko dimnjaka a koju je izgubio, što je i bio povod krvavog sukoba, tvrdio je da je ubistvo počinio u samoodbrani.

Ubijeni Miloljub Đorđević; Foto: Privatna arhiva

- Tog dana u kuću mi je došao sudski izvršitelj da naplati troškove advokata u parnici koju sam vodio sa Miloljubom što me je iznerviralo. Ubrzo sam video strica kako namerno prolazi pored moje kuće, iako je imao čak pet mogućnosti da izbegne da se tu pojavi. Mahao je sekirom i izazivao me, pa sam ja pošao za njim. Dohvatili smo se i rvali se, ali je on taj koji je sa umišljajem pokušao da izvrši teško ubistvo, prvo sekirom, pa kamenom a onda me je uštipao za genitalije. Bilo je ili on ili ja, pa sam ga dvaputa udario kamenom u glavu ali nesvesno, jer sam bio u stanju razdražljivosti – iznosio je u svojoj odbrani Đorđević.

Pokojni stric podneo je protiv Slaviše čak trinaest prijava zbog pretnji i sukoba oko imovine. Godinama su se sudili, a Slaviša je na suđenju poimence nabrojao sudije koji su navodno učestvovali u zaveri protiv njega. U vreme izvršenja ubistva, on je imao uslovnu osudu na 10 meseci zbog napada na strica. Ubica je čak ustvrdio da ga je stric provocirao da ga napadne kako bi ga poslao na robiju zbog uslovne osude.

Najava mogućnosti da Đorđevića bude pušten na slobodu čim sud proceni da mu je lečenje pomoglo, prestravila je Miloljubove kćeri koje su u neformalnom razgovoru sa tužiocem kazale da veruju da bi mogao i njih da napadne. S obzirom na to da je i sud smatrao da može ponoviti krivično delo, odlučio je da mu produži pritvor za još 60 dana.

Sud je odbio zahtev optuženog za razrešenje branioca po službenoj dužnosti koji mu je dodeljen jer je ustanovljeno da za to ne postoje zakonski razlozi.

Suđenje će biti nastavljeno 25. jula saslušanjem veštaka neuropsihijatra a predsednik veća Višeg suda sudija Milica Grujić naložila je da zbog stanja optuženog, suđenju prisustvuje i njegova supruga.

(D.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubica

    23. jun 2018 | 00:57

    Dali ovo citam da se kod nas desava pocela sa da verujem da ovaj zivot u kojem zivim nije stvaran vec lazan neciji tugj a ne moj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA