Doktorka iz Novog Sada zaražena morbilama: Lečila je nevakcinisano dete

Pedijatar DZ u novosadskom naselju Liman zaražena malim boginjama

  • 8

Pedijatar u Domu zdravlja na Limanu, dr Gospava Gvozdenac Dragičević obolela je od morbila. Ovom zaraznom bolešću inficirana je posle kontakta sa zaraženim pacijentom, sada je na bolovanju, a tri dana pre nego što se bolest manifestovala, kako kažu u Domu zdravlja, nije bila u kontaktima sa pacijentima.

U Domu zdravlja objašnjavaju kako se obistinio scenario na koji upozoravaju već godinu dana, od kada je počeo kontinuirani rad antivakcinalnog lobija, prenose "Večernje novosti".

Tvrdnje lekara sa KiM: Albanci znaju da ih je NATO trovao, ali ne žele da okrive mentore jednostrane nezavisnosti

- Zaposleni DZ "Novi Sad" postali su žrtve ove negativne kampanje - jasni su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

- Epidemija morbila u Srbiji traje od oktobra 2017. godine zbog porasta broja nevakcinisanih i posledičnog pada kolektivnog imuniteta, jer antivakcinalni lobi zagovara nevakcinisanje dece. U DZ podsećaju kako odrasli, rođeni pre 1971. godine u velikom broju slučajeva uopšte nisu vakcinisani. Oni rođeni od 1972. do 1981. vakcinisani su jednom dozom, a rođeni od 1981. do 1993. jednom, manji deo i sa dve doze, dok su mlađi od 1993. godišta takođe vakcinisani sa dve doze.

- Oni vakcinisani jednom dozom mogu da obole od morbila sa blažom kliničkom slikom - navode u DZ.

- Među njima ima zdravstvenih radnika, ali i roditelja dece o kojima brine Služba zdravstvene zaštite dece. Dr Gvozdenac, radeći posao pedijatra, bila je profesionalno izložena virusu morbila kod nevakcinisanog deteta. Bolest se manifestovala u ponedeljak 18. juna, a doktorka još od petka, 15. juna, nije bila u kontaktu sa pacijentima.

Strah od morbila probudio roditelje: Do aprila vakcinisano duplo više dece nego u prva 3 meseca prošle godine

U DZ, takođe, kažu, kako su iz predostrožnosti, po preporuci epidemiologa, 20. juna pozvana sva deca iz kontakta sa doktorkom 14. i 15. juna.

- Nevakcinisani, uzrasta starijeg od 12 meseci, pozvani su na vakcinu, a nevakcinisani, ispod šest meseci starosti, upućeni su u Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine da prime imunoglobulin - gotova antitela za brzu zaštitu - predočavaju u DZ.

Doktorka je bila izložena virusu kod nevakcinisanog deteta na radnom mestu Foto ilustracija: Shutterstock

- Ovo je redovna procedura, a nevolja je što je ona mogla biti izbegnuta da je obuhvat vakcinacijom MMR kao nekada, jer tada, naša doktorka, koja je vakcinisana protiv morbila kao dete, ne bi bila sada u veoma ozbiljnoj zdravstvenoj situaciji.

DRUŠTVENE MREŽE, MEDIJI...

U Domu zdravlja, takođe, kažu kako društvene mreže, mediji i zdravstvo imaju priliku da se udruže na promociji imunizacije, na podizanju bezbednog obuhvata većeg od 95 odsto, da budemo korak ispred zaraznih bolesti, korak ispred epidemija u 21. veku.

Ovo je porodilja iz Niša koja je preminula od morbila: Lečili je od alergije, a imala male boginje! Njena svekrva tvrdi da je mogla da bude spasena (FOTO)

- To se, nažalost, ne dešava već se zdravstveni radnici stavljaju na stub srama, dok druga strana, u ovom slučaju roditelji koji odbijaju da vakcinišu decu, ne shvataju odgovornost za svoje nečinjenje - ogorčeni su u DZ.

- Neophodna je odgovornost prema svima.

RIZIK

Kako da reagujemo ako nam roditelj dovede dete koje nije vakcinisano, u čekaonicu sa drugom decom, u ordinaciju gde je zdravstveno osoblje - pitaju se u DZ.

- Ponašamo se kako moral, etika i profesija nalažu - pregledemo svako dete, na sopstveni rizik.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • телетабис

    25. jun 2018 | 23:07

    Невероватно, доктори нису вакцинисани а терају народ да се вакцинише. Кад се доктор разболи онда је крив болестан невакцинисани пацијент. Ко је бре овде блесав а ко је шашав?

  • Dejan

    25. jun 2018 | 22:05

    ZASTO DOKTORI NISU VAKCINISANI ?????

  • dzina

    25. jun 2018 | 23:18

    A,doktorka vakcinisana?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA