≫ 

Ni ne znamo da u inostranstvu možemo da se lečimo besplatno: Procedura pred odmor je jednostavna, ali nemaju svi prava na to

Ove ugovore koji omogućavaju građanima na privremenom boravku u inostranstvu da se u hitnim slučajevima besplatno leče Srbija ima sa svim zemljama članicama EU, nekim bliskoistočnim zemljama, Panamom i drugim južnoameričkim zemljama

  • 12

Polise osiguranja koje nude turističke agencije i osiguravajuća društva nisu jedini siguran način da sebi obezbedite lečenje u inostranstvu. Pošto je Srbija potpisnica više desetina međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju koje uključuje i zdravstveno, naši građani u 28 zemalja uz određenu papirologiju mogu da se besplatno leče.

Neće to meni da se desi: Jel vam sad jasno da ovako glup izgovor ne koristite kada krećete na more

Tačnije, ove ugovore koji omogućavaju građanima na privremenom boravku u inostranstvu da se u hitnim slučajevima besplatno leče Srbija ima sa svim zemljama članicama EU, nekim bliskoistočnim zemljama, Panamom i drugim južnoameričkim zemljama.

Procedura za dobijanje potvrde je jednostavna:

Pedijatar Foto: Pixabay.com

- Osiguranik treba da ode kod svog izabranog lekara i uzme potvrdu da nije bolovao poslednjih 12 meseci od neke teške ili hronične bolesti. S tom potvrdom treba da ode u najbližu filijalu prema mestu boravka gde će od njih dobiti potvrdu s kojom može da putuje. Za dete treba potvrda da nije bolovalo od pedijatra i stomatologa. Potvrda se izdaje na onoliko dana koliko traje putovanje, a najduže na 90 dana.

Potvrda od RFZO-a je dvojezična, odnosno dogovorena sa odgovarajućom zemljom i ne košta ništa.

Potvrda neće biti izdata osiguraniku koji pati od akutnih ili hroničnih bolesti.

Za pribavljanje dokumentacije je potrebno izdvojiti jedan čitav dan, što zaposlenima može da predstavlja problem, ali zato ne treba da obezbede nikakvu veliku sumu za putovanje kako bi platili uslugu lečenja, pa to refundirali. Takođe, ne postoji nikakav limit u iznosu troškova lečenja u ovim slučajevima.

- Dovoljno je da s potvrdom RFZO-a odu u neku od tamošnjih državnih bolnica, pokažu papir i pomoć će im biti ukazana - kažu u Fondu.

Mučnina u vožnji Foto-ilustracija: Profimedia

U Mađarskoj i Hrvatskoj je čak moguće lečenje u hitnim slučajevima i bez potvrde jer je sporazum s ovim državama takav da omogućava našem turisti da se prijavi nosiocu zdravstvenog osiguranja u državi gde boravi i da izjavi da je osiguran u Srbiji, na osnovu čega ta država naknadno traži izdavanje obrasca.

I sporazumi s Velikom Britanijom i Poljskom su takvi da nije potrebno ništa od papira, dovoljno je da građani pokažu pasoš da bi se besplatno lečili, preneo je Potrošački savetnik.

Inače, prema podacima RFZO, 40.000 osiguranika je prošle godine uzelo ovu potvrdu.

Lončar: Država će kontrolistati diplome lekara

(S.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cdc

    28. jun 2018 | 15:40

    Zanimljivo, hvala na informaciji

  • Maki

    28. jun 2018 | 17:05

    Odmah da vam kazem da za Grcku ne moze jee nemamo potpisanu konvenciju.

  • jugo

    28. jun 2018 | 16:47

    nije tačno , inače svi bi otišli po evropi da bi se izlecili. Ne može da se leći neki bolest već koji ga imamo pre nego kada idemo u inostransvo. Na primer ako se tamo razbolimo onda možemo Kod doktora. Račun mora da se odma plati a taj račun kada se vratimo mora da se preda u Srbiju u osiguranje tek tada se dobije novac koji smo platili u tu zemlju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA