Psiholozi, psihijatri, policajci i tužioci u poseti školama: Počinje borba protiv narkomanije

Timovi će obilaziti osnovne i srednje škole i održati predavanja deci o narkomaniji i štetnim posledicama uzimanja droge

  • 4

Formiranje timova za borbu protiv narkomanije počeće već sledeće nedelje, potvrđeno je "Večernjim novostima" u Ministarstvu zdravlja. Timovi će od septembra posećivati škole i biće sastavljeni od iskusnih psihologa, psihijatara, policajaca i tužilaca.

Ovu inicijativu pokrenuo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon tragične smrti troje mladih zbog prekomerne doze narkotika, a za taj program dobio je podršku kolega u Vladi.

Timovi će obilaziti osnovne i srednje škole i održati predavanja deci o narkomaniji i štetnim posledicama uzimanja droge, rekao je Lončar.

Deca nam piju samo vodu na žurkama, a mi i ne znamo da je to zbog nečeg goreg: Ispratimo ih u grad, a neke nam vrate u kovčegu

Takođe, biće zakupljeni termini na nacionalnim televizijama namenjeni edukaciji roditelja kako bi mogli da prepoznaju da li im deca koriste narkotike i o tome kakve su posedice.

Stručnjaci će razgovarati sa decom o drogama, Foto: A. Nalbantjan

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Novosti da se škole u okviru svojih ovlašćenja uveliko bave prevencijom narkomanije ali da je to stvar u koju moraju više da se uključe roditelji. On smatra da će u tome pomoći formiranje saveta roditelja na nivou opština koje predviđa novi prosvetni zakon.

Na časovima obaveznih predmeta ali i kroz predavanja u saradnji sa MUP-om učenici mogu da se informišu o štetnosti droga, ali Šarčević napominje da zaposleni u skolama nemaju zakonski osnov da testiraju decu na narkotike.

Svako neobično ponašanje, sumnju da su dileri u blizini škole ili da je neko uneo narkotike u školu zaposleni odmah prijavljuju policiji, a o bezbednosti dece brinu i školski policjaci, objašnjava Šarčević.

On najavljuje da će od jeseni biti povećan i broj psihologa u školama koji se takođe bave prevencijom narkomanije.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anci

    29. jun 2018 | 08:27

    To je trebalo odavno da se uvede u skole cak i zestirati decu.Kako cujem a i citam deca se u osnovnoj skoli igraju sa tableticama i prahom i spanskim musicama kao nekada sa zvakama!

  • Samo vera

    29. jun 2018 | 10:45

    Jedino vera i sport mogu pomoci mladim ljudima da se vrate na put..Roditelji ne poznaju svoju decu zive pod jednim krovom a deca dolaze u 4 ujutru

  • Vavilonac

    29. jun 2018 | 09:34

    To rekose da ce uraditi jos 2012.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA