≫ 

Vozači, stižu nova pravila za tehnički pregled: Zbog ovih nedostataka nećete moći da registrujete automobil

Iz MUP-a upozoravaju vozače da ne veruju onima koji im ponude da dobiju registracioni list bez pregleda

  • 21

Novi pravilnik o tehničkom pregledu stupa na snagu 5. jula, pa neispravna vozila više neće moći da produže registraciju tako lako kao ranije, pre svega jer počinje obavezno fotografisanje vozila iz više uglova i rigoroznije kontrole ispravnosti.

Gledanje kroz prste vlasnicima i registracija automobila koji se nije pojavio na liniji za tehnički pregled za koji dan odlaze u istoriju. Vozače umesto toga očekuje tehnički pregled u trajanju od najmanje pola sata za putničko vozilo, a potom i pravljenje pet fotografija, uz naznačeno mesto fotografisanja. Postoje i neispravnosti zbog kojih automobili neće moći da prođu pregled.

Preokret: Neće biti duplih tehničkih pregleda

- Proveru neće proći vozila čiji su pneumatici ispucali ili nemaju dovoljnu dubinu šare, kao ni ona čije je vertrobrnsko staklo puko i pukotina ima tendenciju daljeg širenja. Obavezna oprema u vozilu mora biti kompletna, ali je najvažnije da uređaji za upravljanje ili zaustavljanje budu potpuno ispravni - objašnjavaju u jednom ovlašćenom servisu za tehnički pregled.

Ukoliko vlasnik ne poseduje važeća uverenja o prepravci vozila za naknadno ugrađena ksenon svetla, folije za zatamljivanje stakala, plinski uređaj, kuku za vuču ili tehnograf, tehnički pregled mu neće overiti tehničku ispravnost.

Tehnički pregleda će trajati minimun pola sata, Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović

U MUP-u navode da vozači nikada ne bi smeli da veruju onima koji im ponude da dobiju registracioni list i da produže registraciju, a da uopšte ne odvezu automobil na pregled.

- Uglavnom se u tim slučajevima falsifikuje registracioni list i uplatnice, a ako se to utvrdi, registracija će biti poništena, a vlasnik vozila ne samo da će morati ponovo da plati tehnički, već će biti i saslušan zbog pokušaja pronevere - kažu u MUP-u.

Iz MUP-a upozoravaju da tehnički pregled neće moći da se obavi ukoliko je identifikaciona ploča oštećena ili izbledela. Radi se o maloj plastičnoj ili metalnoj pločici koja se najčešće nalazi ispod haube, a kod pojedinih automobila na esnom stubu u kabini na kojoj se nalaze osnovni podaci o vozilu, kao tšo su broj šasije, najveća dozvoljena masa i slično.

Važno je da kontrolor može sve podatke jasno da pročita, jer ukoliko neke od tih podataka ne može jasno a vidi, uputiće vlasnike takvog vozila da se obrate ovlašćenom proizvođaču te marke i da uzme novu pločicu.

 

Zbog čega sve vozilo neće proći tehnički pregled 

- Prljavo vozilo

- Neispravni brisači

- Nečitljiv broj motora

- Pukotina na vetrobranskom staklu

- Neispravan uređaj za zaustavljanje

- Vidno mehaničko oštećenje šasije

- Neispravni svetlosnosignalni uređaji

- Nekompletna obavezna oprema u vozilu

- Vlasnik ne poseduje važeće uverenje o prepravci vozila

- Izduvani ili oštećeni pneumatici

VIDEO Da li će nova pravila pogoditi vlasnike ovih lepotana?

(Telegraf.rs/Alo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • STOP

    29. jun 2018 | 09:46

    Država se zalaže da vozimo nova i ispravna vozila. Standard je toliko porastao da uopšte ne razumem da neko vozi auto star 5 godina.

  • Rora

    29. jun 2018 | 09:29

    I da vlasnik vozila bude obrijan i uredno podsisan😂

  • Lesa

    29. jun 2018 | 10:12

    Ja se u potpunosti slažem sa time što se država zalaže za našu bezbednost. Samo još da mi povećaju platu za 1500€ i u potpunosti ću ih podržati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA