≫ 

Mali Danijel nije dočekao dve transplantacije: Srce nasmejanog dečaka nije izdržalo, preminuo je u bolnici

Rođen je sa oštećenjem srca koje lekari nisu primetili na vreme, a veliko pogoršanje njegovog zdravlja javilo se pre osam godina

  • 5

Danijel Budai (15) iz Subotice, dečak koji je imao trajno oštećenje srca i pluća, preminuo je jutros oko četiri sata u Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj u Beogradu.

Danijelu se stanje pogoršalo i on je 11. juna iz Subotice upućen na lečenje u Beograd. Lekari su uspeli da mu stabilizuju stanje, ali se ono juče ponovo pogoršalo i dečak je preminuo.

Od Danijel se nije odvajala njegova majka Monika, koja je bila samohrani roditelj, ali o Danjielu je brinula i za njega mnogo učinila grupa građana iz Udruženja "Roditelji Subotica".

Mali Danijel čeka čak dve transplantacije, novo srce i pluća: Nikada neće reći da mu je loše, samo se sruši, nema ga (VIDEO)

Jedino rešenje za njega bila je tranplantacija srca i pluća za šta su se Subotičani borili da mu omoguće. Organizovali su sakupljanje pomoći i druge brojne akcije, a ujedno su se angažovali da mu omoguće bolje uslove za život pošto je sa majkom živeo u udžerici za koju je ona plaćala i ratu za kredit, a ukupna primanja su joj svega 26.000 dinara.

Danijel je bio nasmejan uprkos bolesti, Foto: Printskrin/RTS

Danijel tri godine nije išao u školu zbog narušenog zdravstvenog stanja, a jedino društvo, dok mu je majka bila na poslu pravili su mu papagaj Micko i mačak. Hrabri dečak je imao velike tegobe, ali je uvek bio nasmejan, a najviše se radovao kada ga neko poseti i kada dobije domaće i druge zadatke za školu od nastavnika koji su dolazili kod njega kući.

Rođen je sa oštećenjem srca koje lekari nisu primetili na vreme, a veliko pogoršanje njegovog zdravlja javilo se pre osam godina. Bolest je napredovala i zbog slabosti srca krv se nije pumpala dovoljnom jačinom, već se vraćala u pretkomoru, a zatim u pluća.

Danijel se družio sa papagajem, Foto: Printskrin/RTS

- Ušao je u lošem stanju u bolnicu u Beogradu. Uveli su mu lek koji ga je stabilizovao. Juče mu se ponovo pogoršalo stanje, bio je na intenzivnoj nezi, ali nažalost, preminuo je jutros. Kontaktirali smo klinike u Beču, Budimpešti, u Nemačkoj, Holandiji, Hjustonu, ali ne znamo i nije nam jasno koga je bolnica kontaktirala. RFZO mu je odobrila lečenje, međutim, sada je kasno za sve. Zahvalni smo svima koji su bili uz Daniela i njegovu majku i koji su na sve načine pokušali da mu ulepšaju i produže život - kažu u Udruženju "Roditelji Subotica".

Do poslednjeg trenutka svog kratkog i teškog života imao je osmeh na licu i pokazao je kako se hrabro nosi sa životnim nedaćama. Daniel će biti sahranjen u ponedeljak na subotičkom groblju u naselju Aleksandrovo.

Dečak čudo: Doktori mu predvideli nekoliko sati, sada ima sedam godina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA