Deca su počela masovno da kradu i da ne prezaju ni od jednog zločina, a kako ih kazniti da više nikad ni ne pomisle na to?

Gde je tu odgovornost roditelja, staratelja, vaspitača, nastavnika i nadležnih organa?

  • 24

Ne prođe dan, a da ne čujemo vest da su maloletnici počinili neko krivično delo. U Karađorđevoj ulici u samom centru Vranja, u sredu su dvojica maloletnika od Vranjanke M. K. (53) oteli novčanik, u kome su osim novca bile i platne kartice i lični podaci žene. U Zaječaru se istog dana dogodio još gori incident.

Pančevci ogorčeni: Za rušenje spomenika na Jevrejskom groblju niko neće odgovarati

Njih su komunalni policajci stigli u Ulici Vula Antića i zadržali ih do dolaska policije. Prilikom pretresa, kod dvojice četrnaestogodišnjaka pronađeni su i noževi.

Dok je policija u Zaječaru podnela krivičnu prijavu protiv dvojice maloletnika od 15 godina zbog sumnje da su pokrali apoteku i radnju, odakle su uzeli 20.000 dinara. Policajci su brzo rasvetlili krađu kada su jednog od osumnjičenih zatekli na licu mesta u apoteci. Sumnja se da su ova dvojica maloletnika preko krova apoteke i trgovinske radnje i to lomljenjem crepova i razbijanjem gipsanih tabli na plafonu ušli u prostorije odakle su ukrali novac.

I roditelj odgovara, ako je dete zanemarivano, Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

U trenutku kada je policija zatekla jednog od maloletnika u apoteci, drugi osumnjičeni je uspeo da pobegne, ali je ubrzo i on uhvaćen.

Pošto su u oba slučaja u pitanju maloletnici, postavlja se pitanje da li ima više njihove krivice i odgovornosti ili njihovih roditelja.

Ministarstvo pravde priprema nacrt novog zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, koji će obezbediti bolju zaštitu maloletnika, ali i efikasnije vođenje krivičnih postupaka protiv njih. Prema postojećem zakonu, deca do 14 godina nisu krivično odgovorna. Ako dete do ove starosti počini teško krivično delo, ono za to ne odgovara krivično, već odgovara roditelj ako je zanemarivanje deteta rezultiralo tim ili sličnim delom. A za zanemarivanje su oštre kazne.

Vaspitne mere ili zatvor, zavisi od uzrasta, Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia

U tim slučajevima, roditeljima preti kazna i do tri godine zatvora.

Kada je u pitanju maloletnička delinkvencija, razlikuje se prekršajna odgovornost roditelja čija su deca učinila prekršaj, a koja su uzrasta do 14 godina, od odgovornosti ukoliko su deca uzrasta od 14 do 18 godina. Maloletnicima se za učinjena krivična dela mogu izreći vaspitne mere, kazna maloletničkog zatvora i mere bezbednosti predviđene članom 79 Krivičnog zakona. A mlađim maloletnicima mogu se izreći samo vaspitne mere.

VIDEO: Ukrao od invalida

(S. T. / D. S./ J.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljanaaa

    1. jul 2018 | 08:21

    batina iz raja izašla! ako razgovor jedan , drugi , treći ne pomaže pomoći će BATINA i RAD a ne dokoni sati i sati provedeni gde smišljaju gluposti i gadosti strane normalnom ljudskom mozgu

  • Mita

    1. jul 2018 | 08:47

    Batine su iz raja izašle...Samo vi uvodite zakone evo vam plodovi vaše pameti...

  • Lucifer 1.

    1. jul 2018 | 08:57

    Posledice pune* demokratije*koja je data deci,posledice vrednovanja agresivnosti i kriminala,sloboda svega što ranije nije bilo,...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA