Turci pokazali ozbiljne namere za strateško partnerstvo sa RTB-om Bor, u igri i "Čengiz holding" (FOTO)

U razgovoru sa menadžmentom borske kompanije istaknuto je da je RTB Bor i nadmetanje na tenderu predmet interesovanja turske kompanije prvenstveno radi širenja poslovanja njihovog ogranka koji pokriva rudarsku infustriju

  • 6

Vlasnik turske kompanije "Čengiz holdnig" Mehmet Čengiz, biznismen i blizak prijatelj turskog predsednika Tajipa Redžepa Erdogana posetio je sa braćom i saradnicima RTB Bor i izrazio spremnost da se nadmeće na tenderu za izbor strateškog partnera.

- Sve državne kompanije koje smo u Turskoj privatizovali danas uspešno rade, a privatni sektor u našoj zemlji je od dolaska Erdogana - procvetao. Rudarstvo je specifična industrija i smatram da, čak i da neka zemlja ima novac da podstiče tu granu, to nije njen posao, već posao za privatni sektor - istakao je Mehmet Čengiz u razgovoru sa generalnim direktorom RTB-a Bor Blagojem Spaskovskim.

Nova topionica u Boru za tri godine preradila preko milion tona koncentrata (FOTO)

Ovo je njihova druga poseta Basenu u poslednjih mesec dana. Početkom juna, kada je zainteresovanost ovog turskog investitora za RTB Bor potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Bor i Majdanpek je sa saradnicima posetio član Borda direktora turske kompanije, Seref Čengiz, a ovog puta u RTB Bor došao je lično vlasnik Mehmet Čengiz, biznismen i blizak prijatelj turskog predsednika Tajipa Redžepa Erdogana.

Čengiz je dobar prijatelj sa Erdoganom Foto: RTB Bor

U razgovoru sa menadžmentom borske kompanije istaknuto je da je RTB Bor i nadmetanje na tenderu predmet interesovanja turske kompanije prvenstveno radi širenja poslovanja njihovog ogranka koji pokriva rudarsku infustriju. "Čengiz holding" posluje u oblasti građevinsarstva, energetike, rudarstva, turizma i medija, a preko svojih firmi "Eti Bakir" i "Eti Aluminijum" šire poslovanje u oblasti rudarstva.

- Ovde smo ne samo zbog dobrih odnosa između naših zemalja, već i zbog izuzetnih odnosa naših predsednika, Erdogana i Vučića - rekao je, pored ostalog, Mehmet Čengiz.

Mehmet Čengiz će sa braćom i stručnjacima u oblasti rudarstva, geologije i metalurgije iz ćerke-fimke "Eti Bakir" tokom dvodnevne posete razgledati lično sve pogone u sastavu RTB-a u Boru i Majdanpeku.

Turci zainteresovani za RTB Bor Foto: RTB Bor

- Državne kompanije nemaju mogućnost donošenja brzih odluka, dok privatne imaju i to je naša velika prednost - istakao je Mehemet Čengiz.

"Čengiz holding" uključen je u izgradnju brojnih infrastrukturnih projekata u Turskoj. Gradi autoputeve, mostove, tunele, brane, železnice, metroe, cevovode, elektrane, aerodrome, rudarske i industrijske objekte. U maju 2013. godine "Čengiz holdnig" potpisao je ugovor vredan 22 milijarde evra za izgradnju trećeg međunarodnog aerodroma u Istanbulu.

Ovo je njihova druga poseta Boru Foto: RTB Bor

U njihovom vlasništvu je i topionica u Samsunu, jedino metalurško postrojenje u Turskoj, ali i podzemni rudnik bakra "Kjurej". Pored bakra i aluminijuma, kako se čulo na sastanku, ova turska kompanija bavi se i proizvodnjom kobalta, volframa, cinka, antimona i fosfata.

Ovaj glomazni i izuzetno profitabilni konglomerat, kroz četiri kompanije u četiri različite industrije, vode četvorica braće – Mehmet, Seref, Ekrem i Asim. Oni čine Bord direktora i svako upravlja poslovanjem u jednoj industrijskoj grani. Kompaniju u vlasništvu Mehmeta Čengiza čine 35 preduzeća koja imaju godišnji prihod veći od pet milijardi dolara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA