≫ 

Od danas će tehnički pregled biti skroz drugačiji: Nema više tolerancije ni za šta, čak ni za prljav auto (VIDEO)

Treba znati da je tolerancija na oštećenja vozila do pet odsto postojala i da to danas ne važi

  • 55

Duži tehnički pregled, fotografisanje vozila, više cene i stroži kriterijumi samo su neke novine koje donosi novi pravilnik o tehničkim pregledima koji danas stupa na snagu.

Vozači će od danas biti suočeni sa novim, skupljim cenama tehničkog pregleda koji će ići od 2.000 do 4.000 dinara. Ovo nije jedina novina, jer su najavljena nova pravila proveravanja ispravnosti vozila. Osim standardne kontrole, identifikovaće se i broj šasije, broj motora i kubikaža.

Prema novom pravilniku, tehnički pregled putničkih automobila trajaće pola sata, a teretnih vozila 45 minuta, a pod posebnom lupom biće delovi koji mogu najviše da ugroze bezbednost.

- Oštećene gume, neispravne kočnice, uređaji za upravljanje, ozbiljna, dubinska rđa, neispravna svetla i oštećena ili nečitljiva identifikaciona oznaka neće biti tolerisane - kažu u jednom beogradskom ovlašćenom servisu za tehnički pregled.

Od danas će tehnički pregled biti skroz drugačiji: Nema više tolerancije ni za šta, čak ni za prljav auto (VIDEO)

Možda i najveće polemike u javnosti izazvala je najava da nečisto vozilo neće moći da prođe tehnički pregled. Radnici na tehničkom pregledu biće obavezni da tokom pregleda naprave set od pet fotografija koje će, između ostalog, biti i dokaz čistoće vozila, odnosno mogućnosti kontrolora da utvrdi određene nedostatke.

To znači da će vozila koja imaju naslage blata prvo morati da skoknu u perionicu, pa tek onda na tehnički pregled. Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, objašnjava da je cilj da se tehničkom pregledu podvrgnu i ona vozila koja nikada na takvom pregledu nisu bila.

Pravila će biti znatno stroža, Foto-ilustracija: Tanjug/Sava Radovanović

- Najveći problem su vozila koja nikada do sada nisu videla tehnički, zato se sada i uvodi fotografisanje, da bi se videlo i u kakvom su stanju ta vozila - kaže Božović i dodaje da će se na ovaj način videti šta će se puštati na ulice, a šta neće, što će na kraju povećati bezbednost u saobraćaju.

Oštećenja na automobilu neće više biti tolerisana, moći će da prođe samo oštećenje koje ne utiče na bezbednost vozila. Dubinska korozija kod šasija kamiona i autobusa nije dozvoljena, isto kao što je zabranjena na nosećim elementima putničkih automobila, na delovima kao što su pragovi, stubovi, krila.

Međutim, to ne znači da vozilo neće moći da bude registrovano zbog minornog kvara. Automobil sa polomljenim prednjim farom moći će da prođe tehnički, ali vlasniku zbog tog kvara sledi prekršajna prijava i kazna od 60.000 do 800.000 dinara. Drugačija je stvar sa zadnjim farovima, jer njihova ispravnost više utiče na bezbednost.

Automobil će morati da bude čist, Foto: pixabay.com

Takođe, neće se tolerisati ni veće naprsline na šoferšajbni, ne one koje usled udara ili veće brzine mogu dovesti do potpunog lomljenja stakla. Sa druge strane, vlasnici vozila čije “šoferke” imaju sitne naprsline ne moraju da brinu.

Ukoliko vlasnik ne poseduje važeća uverenja o prepravci vozila za naknadno ugrađena ksenon svetla, folije za zatamljivanje stakala, plinski uređaj, kuku za vuču ili tehnograf, tehnički pregled mu neće overiti tehničku ispravnost.

U MUP-u navode da vozači nikada ne bi smeli da veruju onima koji im ponude da dobiju registracioni list i da produže registraciju, a da uopšte ne odvezu automobil na pregled.

OVE NEISPRAVNOSTI NEĆE SE TOLERISATI:

- neispravni uređaj za zaustavljanje

- neispravni uređaj za upravljanje

- dubinska korozija

- oštećeni pneumatici ili pneumatici kod kojih je dubina gazećeg sloja manja od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama

- neispravni svetlosno-signalni uređaji

- oštećena ili nečitljiva identifikaciona oznaka

- neispravni brisači

- pukotina na vetrobranskom staklu

- vidno mehaničko oštećenje šasije

- nekompletna obavezna oprema u vozilu

- vlasnik ne poseduje važeće uverenje o prepravci vozila

Polomljena šoferšajbna neće se tolerisati, Foto: Telegraf

DUŽINA TRAJANJA PREGLEDA

- motocikl, tricikl - 15 minuta

- traktor - 20 minuta

- putnički automobil, kombi (do 3,5 tone najveće dozvoljene mase) - 30 minuta

- vozila sa hidrauličnim mehanizmom uređaja za zaustavljanje čija je najveća dozvoljena masa veća od 3,5 tone - 35 minuta

- vozila preko 3,5 tone najveće dozvoljene mase sa pneumatičnim mehanizmom uređaja za zaustavljanje - 45 minuta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đeneral

    5. jul 2018 | 10:11

    Hoće tehnički ispravan auto a putevi nam u haosu i nov auto za godinu dana vožnje po našim putevima ima da se raspadne. Ako država traži dlaku u jajetu pa što onda ona ne krene od sebe pa sredi puteve.

  • Ja bre

    5. jul 2018 | 10:08

    Pa to je taj suficit od 4,5 procenta....najveci suficit u budzetu na balkanu...od goriva,malina pa evo sada i registracije....pa to nigde na svetu brate nema da mora covek da u perionicu opere auto pred tehnicki....a verovatno ce pored svakog tehnickog pregleda biti i perionica tako da brate ovakve lance lopovluka ni najvece mafije sveta nisu organizovale

  • Yu

    5. jul 2018 | 08:39

    U americi nema tehnickog pregleda a registracija se onavlja samo jednom i svoje table mozes posle da stavljas na koji god auto hoces... Samo se redovno osiguranje placa. Vozacka kosta oko 10$. A kod nas??? Gde te pare i kome idu? Narode samo cutite... Niko se ne buni... Srecno..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA