Srpska svetinja oživela posle tri veka: Zadužbina Stefana Nemanje je obnovljena, a vernici su nesrećni zbog jedne promene (FOTO)

Završava se obnova Đurđevih stupova. Za sada bez kula – simbola Nemanjine moći

  • 4

Višedecenijska obnova manastira Đurđevi stupovi u Novom Pazaru, koji se nalazi na Listi svetske kulturne baštine, privodi se kraju. Manastir koji je Stefan Nemanja podigao 1171. godine, oživeo je – posle tri veka u ruševinama.

Akciju “Podignimo stupove, obnovimo sebe” podržali su osim države, brojni sportisti, umetnici, vernici, donatori i prijatelji manastira širom sveta. Međutim, očekivanja vernika nisu sasvim ispunjena, jer je obustavljena izgradnja kula.

Reka Ibar, mesto na kojem se lome srpska koplja: Ime joj je albansko, a duša pravoslavna (FOTO)

Iako je prošlo više od šest godina od kada je na preporuku UNESCO-a obustavljeno zidanje kula na Đurđevim stupovima, vernici i bratstvo manastira ne gube nadu da će pri završetku obnove zadužbine Stefana Nemanje i one biti izgrađene. Visoke kule – stupovi, po kojima je manastir dobio ime, po predanju su nekada bile simbol Nemanjine moći.

- Nadamo se da će u potpunom sjaju da zasvetli kada se kule budu izgradile i on će zaista biti ono što je uvek bio - kažu posetioci.

Pošto su Đurđevi stupovi pod zaštitom UNESCO-a, Srbija se potpisivanjem Konvencije o zaštiti svetske prirodne i kulturne baštine obavezala da poštuje osnovne postulate i kriterijume na osnovu kojih je dobro upisano u na svetsku listu, kao i na očuvanje autentičnosti i univerzalne vrednosti.

Đurđevi Stupovi nalaze se u dolini reke Ibra; Foto: Wikimedia Masasrb/CrniBombarder!!!

- Mišljenje misije UNESCO-a koja je boravila ovde 2009. godine je da se u čitavom kompleksu ne bi trebalo dalje više ništa raditi. Što se tiče same crkve, građevinski stručnjaci, naši takođe smatraju da je ovo maksimalan stepen obnove i da apsolutno nikakva dalja obnova na bazi idealnih rekonstrukcija, ne bi bila moguća - objašnjava iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Srbije, Marina Nešković.

U dopisu RTS-u, Ministarstvo kulture i informisanja navodi da celokupna obnova i rekonstrukcija kula nije naučno utemeljena i da ne postoje relevantni podaci na osnovu kojih bi bile obnovljene u punoj visini, te da bi svaki pokušaj bio u suprotnosti sa osnovnim principima zaštite, konzervacije i restauracije spomenika kulture, što su potvrdile i savetodavne misije UNESCO-a 2009. i 2012. godine.

Sveti Simeon Mirotočivi, odnosno Stefan Nemanja. Foto: Wikipedia

- Sa kulama ili bez kula, manastir Đurđevi stupovi su pre svega u bogoslužbenoj funkciji kao i crkva. Stekli su se uslovi za neometan liturgijski život. Deo konaka je obnovljen. Što se tiče same arhitekture i samih stupova, to prepustamo struci – kako struka bude odlučila, tako će i biti, a prepuštamo i našim molitvama, Bogu i svetom Georgiju. Mi bi smo voleli, mi se nadamo, mi želimo i verni narod i mi - poručuje iguman manastira Đurđevi stupovi u Novom Pazaru, otac Gavrilo.

Obnova manastira se nastavlja. Do kraja godine planiran je završetak radova na uređenju i prezentaciji manastirskog kompleksa, kao i pešačkih staza.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    6. jul 2018 | 02:58

    Prošle godine sam bio u manastiru Đurđevi stupovi i u razgovoru sa jednim monahom video sam veliko razočarenje našom državom i stavom uneska. U svojoj zemlji ne možemo obnoviti svoje svetinje onako kako mi hoćemo. Inače sam oduševljen i manastirom i predelom oko manastira. Ko nije bio obavezno da poseti Đurđeve stupove

  • Bojan

    6. jul 2018 | 06:31

    Toliko se godine gradilo I gradilo, I svi su tu akciji podrzali, od drzave pa nadalje I manastir jos nije gotov...

  • Milos np

    6. jul 2018 | 11:23

    Manastir se ne nalazi u dolini reke Ibar.........mnogo daleko je Ibar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA