≫ 

Hakeri ojadili Srbe koji su letovanje uplaćivali preko lažnih grčkih sajtova, a evo načina kako da sigurno rezervišete vaš smeštaj (FOTO)

Prošlog leta gosti dva hotela, jednog na Lefkadi i jednog na Kritu, postali su žrtve elektronske prevare, a prevare su se nastavile i ove godine u različitim regijama Grčke, tako da ima još oštećenih turista

  • 7

Danas se stranica na društvenim mrežama može napraviti za nekoliko minuta i jednim klikom i isto tako i ugasiti. Nikada se pouzdano ne može znati ko stoji iza profila jednog smeštaja u Grčkoj, pa su tako društvene mreže postale mamac za sve vrste prevaranata. Internet prevare nisu novina, ali ipak apelujemo na sve turiste koji sami preko interneta rezervišu smeštaj u Grčkoj - u direktnom dogovoru sa vlasnicima smeštaja, da isprate pravila bezbedne rezervacije i pročitaju ovaj tekst, piše grckainfo.com.

Država našla način kako da stane na kraj prevarama turističkih agencija: Uvode se ozbiljne sankcije, crne i bele liste

Prošlog leta gosti dva hotela, jednog na Lefkadi i jednog na Kritu, postali su žrtve elektronske prevare, a prevare su se nastavile i ove godine u različitim regijama Grčke, tako da ima još oštećenih turista.

Gost uplaćuje novac misleći da uplaćuje na zvanični račun hotela, a zapravo... Foto: Tanjug/AP

Poslovni mejlovi ovih hotela su hakovani, prevaranti su nakon ulaska u mejl hotela nastavljali komunikaciju sa gostima lažno se predstavljajući kao menadžeri ili vlasnici hotela i naveli goste da im uplate više stotina pa čak i iznos od više od 1.000 evra.

KAKO DOLAZI DO PREVARE

Gost šalje upit ili kontaktira direktno zvanični sajt hotela ili nekog drugog tipa smeštaja, hakeri koji su nasilno ušli u imejl hotela pregledaju način komunikacije hotela sa gostima, kreiraju novi mejl sa besplatnog servera koji je najčešće sličan mejlu hotela (npr. umesto originalnog info@ime_hotela.gr kreiraju reservations.ime_hotela.gr@outlook.com) i nastavljaju komunikaciju sa gostom u ime hotela, šalju gostu podatke za uplatu na račun koji se nalazi u Italiji, Španiji ili nekoj drugoj zemlji, gost uplaćuje novac misleći da uplaćuje na zvanični račun hotela, gost dolazi u hotel za koji misli da je platio i shvata da je prevaren.

Uvek proverite da li smeštaj ima i svoj zvanični sajt, Foto: Pixabay

KAKO DA SE ZAŠTITITE

Nikada nemojte uplaćivati letovanje u Grčkoj na račune u bankama koji su izvan Grčke ili Srbije, veliki broj vlasnika smeštaja u Grčkoj prihvata Western Union plaćanje i pri takvim transakcijama nikada nije došlo do bilo kakvog problema. Ipak, nikada nemojte slati uplate putem Western Union-a ukoliko primalac nema grčko ime i prezime ili ako zemlja onoga ko prima uplatu nije Grčka, većina vlasnika smeštaja u Grčkoj koji se nalaze u ponudi našeg sajta od gostiju na ime rezervacije traže uplatu 20-50%.

Nikada nemojte uplaćivati unapred ceo iznos za letovanje ukoliko vam telefonskim putem vlasnik smeštaja nije potvrdio da vam je lično na mejl poslao podatke računa za uplatu, pre bilo kakve uplate uvek tražite vlasniku smeštaja broj telefona. Brojevi telefona u Grčkoj moraju imati prefiks +30.

Dobro razmislite, da vam ne bi propalo letovanje, Foto: Wikipedia/Dani Tic

Ovako izgleda samo jedan od računa prevaranata koje su koristili za prevaru:

BANK: BANCO POSTA

ACCOUNT NAME: AWANI SHARON

IBAN/ACC NO: IT68K0760105138235031235035

SWIFT - BPPIITRRXXX

BANK ADD - VIALE CAVOUR 27, 44121, FERRARA ITALY

Koliko god da vam se neki smeštaj u Grčkoj dopadne i ima primamljivu cenu, dogovore o uplati za rezervaciju nemojte nikada obavljati preko Fejsbuk stranice, Fejsbuk profila ili preko sajta koji sadrži različite vrste oglasa.

Uvek proverite da li taj smeštaj, osim stranice ili profila na društvenim mrežama, ima i svoj zvanični sajt ili se nalazi u ponudi nekog portala koji može da garantuje da smeštaj postoji i ko će se zauzeti za vas i pomoći vam ukoliko dođe do nekog problema ili nesporazuma.

VIDEO: Grci ne žele da prihvate dogovoreno ime za Makedoniju

(Telegraf.rs / Izvor: grckainfo.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Apsurdistan

    10. jul 2018 | 08:35

    "Шампион" који је смештај за летовање у Грчкој платио Италији је стварно "легенда"!!

  • MilanP

    10. jul 2018 | 10:13

    Sad su hakeri pa posle siva ekonomija pa posle bivša vlast samo da se izvuku

  • milano

    10. jul 2018 | 09:15

    Na postu dolazi lice sa licnom kartomda podigne novac prijavite ga u policiji u italy.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA