Sanju (15) su prve NATO bombe sačekale u Beogradu, ali roditelji su je zvali da se vrati kući. Nisu ni slutili da je teraju pravo u ruke smrti (FOTO)

Saša Milenković, brat stradale devojke, priseća se kako je izgubio sestru u napadu na Varvarin

  • 8

NATO bombardovanje 1999. godine odnelo je 2.500 života, a Sanja Milenković je samo jedna od njih. Ona je poginula 30. maja 1999. godine u napadu na Varvarin, gradić u rasinskom okrugu, samo dvadesetak dana pošto se u rodno mesto vratila iz prestonice, nakon što je razorena Kineska ambasada na Novom Beogradu.

Danas je izgrađen novi most u tom gradu. Pre tačno 19 godina, na ovom mestu, oni koji su došli da vide šta se desilo, zatekli su krv onih koji su poginuli i ostatke stravično porušenog mosta.

Sanja Milenković je imala samo 15 godina kada je poginula. Pored Sanje stradalo je još devet osoba, a to je bio 68. dan NATO bombardovanja u Srbiji.

>>>TAČNO U 13:35 SATI: Pobili su ljude u Varvarinu na pijačni dan, pa zapucali na sve koji su prišli da pomognu

U podnožju novog mosta u Varvarinu stoji njeno ime i imena još devet stanovnika Varvarina koji su poginuli na mostu tog 30. maja 1999. godine.

Sanja Milenković; Foto: Wikipedia/Gabriele Senft/Vesna Milenkovic

Sanjin mlađi brat Saša , danas ima 33 godine i živi u Varvarinu.

- Nikada se ne zadržavam na tom mostu - počeo je Saša priču za brinatski Independent.

- Ne bih stao ni da me policija natera. Evo, danas sam tu, zbog vas - priča on.

Kako je rekao, danas, kada stoji na mostu, još uvek oseća usamljenost i tugu za sestrom. Saša sve to vreme nije izbacio bes iz sebe zbog smrti svoje sestre, a tuga za 19 godina nije manja.

- Sanjina slika stoji u mojoj sobi, starijoj ćerki sam dao ime po njoj. Svakog dana posećujem grob, sledeće godine biće 20 godina od tragedije. Mislim da bi se sada naša deca igrala zajedno, a Sanja bi bila profesorka matematike. Bili smo veoma povezani, bila je dobra u matematici, a ja sam taj predmet mrzeo. Sada kada odem na groblje, nikada ne plačem. Niko me ne vidi kada plačem, to radim jedino kada sam sam. Kada nema nikoga, često na grobu plačem dok pričam svojoj sestri šta se dešava - objašnjava Saša.

Sanjin brat Saša Milenković; Foto: Facebook/Sasa Milenković

NATO nije dao objašnjenje zašto je njihov avion bombardovao most u Varvarinu, kada je u tom trenutku na njemu bilo ljudi. Generalno je u tom trenutku bilo dosta meštana na otvorenom prostoru, najviše oko Grčke pravoslavne crkve u blizini mosta.

Veliki broj ljudi koji su se u trenutku pada bombe našao na mostu, pao je u reku Moravu, čije korito danas podseća na sve koji su tu stradali.

Saša je bio Sanjin mlađi brat i tada imao samo 14 godina.

Već 19 godina rastavljen je od svoje sestre, a kada je čuo eksploziju koja je zauvek odvela njegovu sestru, bio je u kući u selu kod donjeg Katuna.

Most u Varvarinu nakon bombardovanja 30. maja 1999. Printskrin: Youtube/RTS

- Mislio sam da je tada bombardovan most Stolac, jer je tamo put povezan sa Kragujevcom. Sa dedom sam došao do naše strane mosta, rekli su nam da su tu bile tri devojke. Odmah smo shvatili da je među njima bila i Sanja sa njene dve drugarice. Rekli su nam da je hitna pomoć odvezla dve devojke u bolnicu, pa u tom trenutku nismo znali da je Sanja već mrtva - priseća se Saša i kaže da su za smrt njegove sestre saznali tek kasnije.

Kako kaže, kada je prva bomba pala na most, Sanja je otišla da pomogne svojim drugaricama. U tom trenutku je pala i druga bomba.

- Sa drugom bombom pao je i drugi deo mosta, a naša Sanja je upala u rekuo - sa knedlom u grlu opisuje Saša jeziv gubitak.

Neverovatno je da su Sanju roditelji pozvali da se vrati iz Beograda, dan pošto je bombardovana Kineska ambasada, misleći da je malo mesto Varvarin mnogo bezbednije od prestonice koju svake noći razaraju NATO bombe. Niko nije mogao da nasluti ni u najluđim slutnjama, da će je taj povratak koštati života.

(Telegraf.rs/ Independent)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vulkanizer

    10. jul 2018 | 20:51

    I sta se preduzima da se ove 2.500 zrtve ne zaborave, gdje su marsevi mira za zrtve bombardovanja, gdje su djecije ekskurzije na mjesta gdje su im stradali sunarodnici samo zato sto su srbi, zasto ne ucite mlade generacije da ne zaborave ko je evropski sljam koji ih je trovao i truje osiromasenim uranijumom, zasto braco srbi dozovljavate da vise prostora u medijima ima rijaliti smece od nase istorije, tuzno.

  • Vuk1

    10. jul 2018 | 20:57

    Prokleti bili zlikovci. I opet im se dodvoravamo. Strasno! A,jos strasnije sto lako zaboravljamo.

  • Zocko

    10. jul 2018 | 21:16

    Ma nikad u tu evropu nikad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA