≫ 

Evropa kažnjava Srbiju zbog kašnjenja satova: Našoj zemlji preti suspenzija ukoliko ne reši problem (VIDEO)

Pre nekoliko meseci, satovi su kasnili i šest minuta

  • 14

Evropsko udruženje strujnih mreža Entsoe upozorilo je u ponedeljak da bi moglo suspendovati Srbiju, ukoliko ubrzo ne reši spor sa Kosovom, jer je ponovo došlo do kašnjenja satova na kontinentu. Entsoe je objavio da zbog stalnog političkog konflikta između Srbije i Kosova teče manje struje u kontinentalnu mrežu na koju je priključeno 26 zemalja, od Turske do Holandije. Baš kao u martu, i sada su ponovo za jedan minut kasnili digitalni časovnici širom Evrope.

Ranije ove godine, nedostatak električne energije na Kosovu, koju srpski operater mreže EMS nije uspeo da nadoknadi, usporio je satove za čak šest minuta. Sada, sa toplijim vremenom u Evropi, potražnja za električnom energijom širom kontinenta bi se mogla povećati, a odstupanje od frekvencije se može proširiti.

Evropa ima izgovor zašto njeni satovi kasne - za sve je kriv spor Srbije i Kosova?!

U cilju smanjenja uticaja na potrošače, operateri evropskih mreža su se u martu dogovrili da ubrizgaju nestalu struju u zajendičku mrežu i da povrate frekvenciju. Ovaj dogovor i dalje važi, ali su se operateri složili da neće tolerisati odstupanje od vremenskog perioda više od 60 sekundi.

Foto: Pixabay

Struja iz Srbije i sa Kosova nije toliko važna da bi zbog nje moglo da dođe do totalnog prekida. U industriji nije poznato da je bilo smetnji zbog oscilacija u frekvenciji, pa ni u aluminijumskoj industriji, koja troši mnogo struje, nema indicija za tako nešto. No, te oscilacije su dovoljne da poremete satove.

Do kašnjenja dolazi jer mnogi satovi nemaju interni takt, već dobijaju potrebne impulse iz strujne mreže.

Ta frekvencija iznosi 50 herca - 50 oscilacija u sekundi. Posle 50 oscilacija, pokazuje se sledeća sekunda. Kada nema dovoljno struje, frekvencija spada ispod 50 herca, pa je zato za 50 oscilacija potrebno više vremena. I zato satovi kasne.

Foto: www. pixabay.com

Euronews piše da operateri srpske i kosovske mreže nisu u martu odmah bili dostupni za komentare, kao i da se kosovski KOSTT prijavio za članstvo u Entseo.

Od sredine januara, frekvencija strujne mreže u Evropi iznosi 49,996, umesto 50 herca. I zato satovi iz dana u dan sve više kasne, ali se očekuje da će se situacija stabilizovati uskoro stabilizovati.

VIDEO: Kako je došlo do pomeranja vremena i ko sve to praktikuje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr Mare

    10. jul 2018 | 15:52

    Kakve su ovo budalastine.

  • Фамилија

    10. jul 2018 | 15:44

    Хахахаха па ви користите сат на батерије, какве будале, ми да убрзано решавамо проблем Косова бог њих. Хахахаха

  • brana

    10. jul 2018 | 18:51

    Ja sam za to da mi odsecemo Evropi struju pa nek crknu!Kad su oni nama bacali grafitne niti i dizali trafo stanice u vazduh onda su uzivali i to sve dok su vrsili okupaciju tog istog Kosmeta zbog kojeg nas i sada prozivaju!Ne zelim im nista dobro!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA