7

Na jugu Srbije živeli su kozaci: Imali su specijalnu misiju i izgradili žilu kucavicu današnjeg Vranja (FOTO)

Ruski put svedoči o podvigu i žrtvi kozaka na jugu Srbije

Ruski put na jugu Srbije gradili su ruski kozaci, pre nešto manje od jednog veka, a i danas je veoma važna saobraćajnica koja je od značaja za područje Vranja.

Prema pisanim tragovima i priči meštana, put je gradilo oko 5.000 kozaka u periodu od 1921. do 1925. godine.

Ovaj put ide od sela Korbevac kod Vranjske Banje, preko Sebevranja, Klisurice, Nesvrte i stiže do Krive Feje, a zatim preko Besne Kobile, nastavlja ka Bosilegradu, sve ukupno u dužini od 70 kilometara.

Put je kroz vrleti Južne Srbije izgradila od 1921. do 1925. godine čuvena Kubanska kozačka divizija, čiji je komandant bio belogardejski general Vasiljij Logvinov.

Ruski put ide od sela Korbevac kod Vranjske Banje, preko Sebevranja, Klisurice, Nesvrte i stiže do Krive Feje, a zatim preko Besne Kobile, nastavlja ka Bosilegradu, sve ukupno u dužini od 70 kilometara; Foto: S. Tasić

Mnogi od kozaka koji su pod osvetom komunističkih vlasti uspeli da prebegnu u Srbiju, ovde su dali živote radeći na izgradnji saobraćajnice. Ruski put bio je u to vreme glavna veza Južne Srbije i Istočne Bugarske. Nakon kapitulacije, bugarska vojska se upravo njime povukla u jesen 1944. godine sa juga Srbije, koji je prethodno bila okupirala.

Put je i danas u upotrebi, ali je deonica preko Besne Kobile od tucanika i zimi je neprohodna, osim za kamione i terenska vozila rudnika "Grot" u Krivoj Feji.

Mnogi od ruskih kozaka koji su ga gradili dali su svoje živote, jer je rad bio iscrpljujući, a teren nepristupačan i planinski.

Iz sela kroz koja prolazi Ruski put, izuzev Korbevca, stanovništvo se uglavnom odselilo šeszedsetih i sedamdesetih godina prošlog veka; Foto: S. Tasić

Iz sela kroz koja prolazi Ruski put, izuzev Korbevca, stanovništvo se uglavnom odselilo šeszedsetih i sedamdesetih godina prošlog veka, te ovde uglavnom ima malobrojnih staračkih domaćinstava. U mnogim selima na ovom području, kao u Nesvrti, struja je uvedena tek krajem osamdestih godina.

Može se samo zamisliti u kakvim su uslovima živeli ondašnji stanovnici u selima kroz koja prolazi Ruski put, kada su u njih stigli kozaci sa Dona, uglavnom oficiri sa svojim porodicama.

U selu Korbevac i na Besnoj Kobili kozacima su podignuti spomenici, kao večni spomen na ono što su uradili i dali srpskom narodu.

U selu Korbevac i na Besnoj Kobili kozacima su podignuti spomenici, kao večni spomen na ono što su uradili i dali srpskom narodu; Foto: S. Tasić

- Kubanska kozačka divizija, braći kozacima stradalim u tuđini 1921. - 1925. godine - napisano je na spomeniku stradalim Rusima koji je podignut u Korbevcu.

Jedan od graditelja puta Logvinov je živeo u Vranju, gde je sahranjen na Šapranačkom groblju, a Boris Pozdnjakov koji je, takođe, živeo u Vranju bio je geodetski inženjer i jedan od glavnih projektanata puta.

Ruski vojnici koji su gradili put Vranje - Bosilegrad, smešteni su bili po zemunicama; Foto: S. Tasić

U vezi ovog puta postoji zanimljivo svedočanstvo o ruskoj kulturi. Istoričar Miroslav Jovanović u svojoj knjizi “Ruska emigracija na Balkanu 1920. - 1940.” beleži kako su belogardejci sa sobom doneli kulturu čitanja.

- Ruske biblioteke otvarane su na svim mestima gde su to prilike dopuštale. Kada se ima u vidu takva atmosfera, ne treba da čudi što su vojnici koji su gradili put Vranje - Bosilegrad, smešteni po zemunicama, sa žarom čitali sve što im dođe pod ruku i što su odvajali teško zarađeni novac da bi napravili malu biblioteku - navodi se u knjizi.

Ruski put i danas posle skoro jednog veka svedoči o istrajnosti i umeću graditelja, koji su na primitivan način izgradili nešto što će decenijama kasnije povezivati ljude.

(S.T.)

Tagovi: Kozaci, Rusi, ruski put, Srbi, Vranje

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (7)
Poređaj komentare:
 • N
  Nikola

  Kozaci su iz ukrajine.

 • К
  Косингас

  Е, то су браћа. Увек градили, никад рушили Србију.

 • M
  mile

  Kozaci su Ukrajinci kakvi Rusi...

Novi temperaturni šok stiže u narednim satima: Čeka nas veliki skok, sunce i više od 20 stepeni (FOTO)

Poljoprivrednik uručio sezoncima "Pravilnik o branju šljiva": Ko ne ubere 60 kg na sat, sledi mu kazna

U Srbiji pronađena najstarija hrišćanska crkva na svetu: Neobično brdo otkrilo pravi biser istorije, a potvrda za to postoji i u Bibliji (FOTO)

Gradonačelnik Vučević predstavio Novi Sad na skupu "Turizam Srbije" (FOTO)

Lidija je diplomirani istoričar, a ostavila je sve i otišla u Brazil gde živi od gledanja u šolju (FOTO)

U ovom selu put postoji samo kad nema kiše, padavine ga pretvore u potok, niko ne može napolje, pa ni deca u školu (FOTO)

Ako imate ovu IKEA plafonjeru, proverite oznake na njoj: Ukoliko ima ove brojeve, odmah je vratite jer može da bude opasna

Direktor Tiršove saopštio u kakvom su stanju braća devojčice koja je umrla vršačkoj bolnici: Njena smrt i dalje misterija

Servis, MUP, Agencija, salon automobila, Mašinski fakultet i AMSS: Obišao ceo grad i dao bogatstvo za registraciju automobila

Obezbeđena dva aviona za prevoz bolesne dece: Više nećemo gubiti dragoceno vreme u spasavanju života najmlađih

Vanredna sanitarna kontrola na granicama zbog "majmunske groznice": Putnici prvo moraju u Institut za javno zdravlje ako hoće u Srbiju

"Vozi 30 km/h na auto-putu, da li je on lud?" Evo šta kaže naš zakon za prespore vozače

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za sredu, 26. septembar 2018. godine

Ona im je sigurno najlukaviji pacijent ikada: Lisica posetila Klinički centar u Kragujevcu

U centru Vranja žive krave, ali nema samo ovaj grad problem: Šetaju ulicama, zaustavljaju saobraćaj, nadležni su nemoćni (FOTO)

Osnovci se otimaju za učešće u letnjoj školi Petnice: Rekordan broj prijavljenih, a mnogo sjajnih đaka nije uspelo da upadne

Zabelela se Srbija drugog dana jeseni: Pao sneg na Kopaoniku i Zlataru, a noćas nam stiže mraz i hladnoća kakvu skoro nismo osetili (FOTO)

Od srčanih bolesti u Srbiji svakog sata umre 6 ljudi: Borislav je preživeo infarkt, a sada ima važnu poruku za sve nas

Maknite se, dijamanti, stigao je novi ženin najbolji prijatelj: Mladi par pokazao kako izgleda "prosidba na seoski način" (FOTO)

Sin ubijenog Olivera Ivanovića pod zaštitom Hilandara: Mali Bogdan počeo da prima stipendiju naše najveće svetinje

Srbija posle Britanije dobila ono što niko nema u Evropi: Građanima olakšanje od 1. januara (FOTO)

Pojavili se novi snimci igračice sa vašara u Šapcu, na kojima vadi grudi i simulira seks na stolu: A šta sada svi vi, osuđivači, imate da kažete? (VIDEO)

Razmatra se inicijativa o doživotnom zatvoru za ubice dece

Ambasador Arapske Republike Egipat posetio Novi Sad (FOTO)

Priznanja za Milevu Marić: Iz Ciriha inicijativa da NBS izda novčanicu sa njenim likom, a univerzitet na kom je studirala postavi bistu

Ljubiša delio račune kao da je poštar: Novosađani danima nisu dobijali pošiljke, Pošta Srbije tvrdi da je svoj posao obavljala redovno

Dolče vita u vreme Tita: Posvađao sam se sa babom, tatom i mamom - rekao sam im da neću da vraćam njihove dugove!

Odgovor jedne mame koja je rodila u "Frontu" na dirljivo pismo porodilje: Bolje daj detetu da sisa i ne lupaj! Vidi se da nisi pročitala nijednu knjigu o bebama

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 25. septembar 2018. godine

Sve o majmunskim boginjama, zastrašujućem oboljenju koje nam prvi put u istoriji stiže iz Afrike: Najčešće napada decu, a vakcine nema (FOTO)

Posle gospojinskog čuda u Valjevu, u Blacu procvetala šljiva: Srbiju čeka baš rodna godina (FOTO)

Preslatka Sofija umesto izlazaka i skupe odeće, bira štap i ovce koje vodi na ispašu: Za svoje vršnjake ima važnu poruku (FOTO)

Stiže nam novi, težak oblik boginja: Zovu se "majmunske", dolaze iz Afrike, a za njih nema vakcine (FOTO)

Preokret u slučaju misteriozne životinje koja je prošetala Debeljačom: Konačno znamo šta je u pitanju, a nije čupakabra (FOTO)

Grad Novi Sad vodi odgovornu populacionu politiku (FOTO)

Ne možete da se odreknete srpskog državljanstva tek tako, postoje uslovi koje morate da ispunite

Uznemirujuće pismo porodilje iz Srbije: Pregladne bebe ridaju bez prestanka, majke plaču sa njima. Ovo nije porodilište, već logor

Srbi i dalje rado idu u vojnike: Iz ova dva grada hrabri mladići i devojke hrle u vojsku

Stanare jedne zgrade u Novom Sadu dočekalo šokantno obaveštenje: Više neće dobijati poštu, a razlog je neverovatan (FOTO)

Da se ne bi ponovila epidemija malih boginja: U Srbiju stiglo 40.000 MMR vakcina, broj zaštićene dece za trećinu veći nego prošle godine

Španska serija u selu kod Požege: Na Milijana žene samo naskaču, a ljubomorni muškarci mu noću buše gume na traktoru (VIDEO)

Uroš izgleda kao običan mladić, ali je preživeo 40 operacija, 5 sepsi, 2 ranjavanja, izgoreo je do kosti kad ga je udarila struja od 25.000 volti (FOTO)