≫ 

Posle istorijskog izvinjenja meteorologa, pozvali smo legendarnog Nedeljka Todorovića koji se ni u jednom trenutku nije složio sa njima (FOTO)

Ipak, verovatno će čitavo leto biti malo iznad proseka - smatra Nedeljko Todorović

  • 20

Neposredno pred početak leta hidrometeorološke stanice su najavile "pakleni" jul i avgust, meteorolozi su upozoravali na nikad vrelije leto sa mnogo tropskih dana, a sada je od njih stiglo priznanje da su ipak pogrešili, jer je mesec za nama bio hladan i kišovit.

Temperatura koja svakako nije karakteristična za letnje mesece, razljutila je i zabrinula one koji su uplatili letovanje, ali i one kojima je jednostavno dosta kiše.

Kako bi saznao šta se zapravo desilo sa letom, kao i kada se može očekivati jul koji smo nekada imali, pozvali smo meteorologa Nedeljka Todorovića.

Upitan o grešci koju su meteorolozi napravili, Todorović kaže da pretpostavlja da je razlog u načinima predviđanja temperatura.

- Grešku mojih kolega mogu pripisati sticaju okolnosti i pristupu prognoziranja. Oni se ne bave klasičnom prognozom, oni su klimatolozi, koriste neke specifične modele i daju prognoze za jednu sezonu. Moje mišljenje je bilo malo suzdržanije. Prognozirao sam da ovo leto ne može da bude ekstremno toplo i sušno kao prošle godine, da će biti kiše oko proseka i temperatura malo ispod proseka - objasnio je Nedeljko Todorović.

Prirodna ravnoteža uzročnik je, kako u narodu kažu "rotacije godišnjih doba"; Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije tvrde da je razlog ovakvog netipičnog vremena uticaj Atlantskog okeana i globalno zagrevanje.

- Prema mom mišljenju, globalno zagrevanje ne postoji. Ne verujem u te posledice prouzrokovane ljudskim delovanjem. Što se tiče uticaja Atlantskog okeana on uvek utiče na vreme kod nas, on tamo ima cirkulaciju ciklona iznad Atlantika. Stalno utiče u većoj ili manjoj meri, ali to nije glavni razlog, već aktivnost sunca - rekao je Todorović.

ŠTA JE RAZLOG OVAKVIH PADAVINA?

Nedeljko Todorović je u razgovoru istakao da on ima malo drugačiji princip i metodologiju. Gleda ponovljivost hladnih i toplih leta, prati to decenijama. Uzme analize i gleda šta se ponavlja. Kako kaže, topla leta se smenjuju onim prosečnim.

- Otuda i moje predviđanje za ovu godinu. Nakon prošlogodišnjeg ekstremno toplog i sušnog leta, bilo je logično da dođe prosečno toplo i leto sa padavinama - kaže on i objašnjava da je prirodna ravnoteža uzročnik, kako u narodu kažu "rotacije godišnjih doba".

Stalna smena toplijih ili sušnih perioda je konstantna, jer priroda nije fiksirana i to je karakteristika srpske klime; Foto: Tanjug/Jaroslav Pap, A. Nalbantjan

S toga ako u jednom periodu bude toplo, kao što je bilo u aprilu i maju, onda u nekom sledećem periodu biće svežije. Stalna smena toplijih ili sušnih perioda je konstantna, jer priroda nije fiksirana i to je karakteristika srpske klime - stalno se menja.

- Opšta cirkulacija na severnoj hemisferi određuje mnogo toga. U nekom periodu od mesec, dva ili tri, kada su iznad Zapadne Evrope izraženi cikloni, kod nas je "jugovina" i topli vazduh, tako je bilo do prve polovine juna. Onda se ciklolonska cirkulacija premestila na centar kontinenta (Skandinavija i Srednja Evropa) i tada kod nas dolazi svež vazduh i promenljivo vreme. Zavisi od pozicije ciklona u hemisferskoj cirkulaciji, a ona se menja na 10 do 15 dana ili na mesec-dva, zato i postoje promene tipa vremena.

KAKVO VREME DA OČEKUJEMO?

Do kraja jula toplije; Foto: accuweather.com

Juni mesec je bio topliji od proseka za jedan čitav stepen. Do kraja jula, kako prognozira meteorolog Nedeljko Todorović, temperatura bi trebalo da "dobaci" do proseka i popravi ovaj ružni utisak leta, koji su na nas ostavile višednevne kiše.

- Do kraja jula nas čeka toplije vreme, a kreće već od danas. Mora se imati u vidu da sada narednih desetak dana nastupa jedan prelazni period toplijeg vremena, gde neće biti još letnjih vrućina. Temperatura će biti oko 27 do 30 stepeni, a manje kišovitog vremena, ponegde kratkotrajni pljuskovi. A potom krajem jula i u avgustu se možemo nadati toplom vremenu, s tim da će ipak biti malo pljuskova, ali to je srpska klima. Na kraju, kad se sabere sve, verovatno će čitavo leto biti malo iznad proseka - kazao je Todorović i dodao da višemesečne prognoze imaju svoju slabost, a to je da im raste nepouzdanost kako vreme odmiče.

S druge strane, kratkoročna predviđanja vremena su mnogo pouzdanija.

Toplo i u avgustu; Foto: accuweather.com

Pitali smo meteorologa Todorovića kakvo vreme mogu da očekuju oni koji tek treba da idu u popularna letovališta, jer ni tamo u prethodnom periodu nije bilo pravog leta.

- Turisti mogu da očekuju toplije vreme u Crnoj Gori, Grčkoj, Hrvatskoj i Italiji. Prorediće se pljuskovi. Ne mogu da kažem da ih neće biti uopšte, ali ide toplije vreme sa mnogo manje padavina, kao i kod nas.

Dok čekamo da temperature pređu 30. podeok, nadamo se da će se prognoze meteorologa Nedeljka Todorovića obistiniti, pa ćemo u ostatku leta moći da uživamo u toplim danima, sa minimalnim padavinama i u Srbiji i u letovalištima.

(S.Č.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dare

    11. jul 2018 | 13:16

    Nije mi samo jasno ko zeljno iscekuje temperaturu preko 30,evo naprimer danas 28 pa je na suncu vruce.sasvim dovoljno I za one koji vole toplo vreme I kupanje.u gradu sve preko 30 je pakao..

  • Snežana R.

    11. jul 2018 | 13:20

    Najtopliji vremenski period je između Petrovdana i Ilindana ( 12 jula - 02. avgusta). U Boki Kotorskoj kažu: "Petar peče, a Ilija pali!" Od Preobraženja (19. avgusta) vremenske prilike se mijenjaju. Temperatura je niža a i sunca je vidno manje.

  • def

    11. jul 2018 | 12:37

    Zavrsava se SP,bice lepse vreme..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA