≫ 

Navodni sukob vladika Atanasija i Filareta dospeo do patrijarha: Šta se desilo, ispitaće komisija!

Ispada da samo Bog zna šta se desilo u manastiru Dubnica, jer ovozemaljskih verzija ima mnogo...

  • 6

Navodni sukob koji je 2. jula izbio u Eparhiji mileševskoj između umirovljenog vladike Filareta i sadašnjeg episkopa Atanasija Rakita, još uvek privlači pažnju javnosti, jer kako prenose neki mediji, njih dvojica navodno imaju potpuno različite verzije događaja.

On je Srbin koji je u Ulcinju sam skočio protiv Albanaca: "Braniću temelje crkvi dok sam živ" (FOTO) (VIDEO)

Vladika Filaret je, kako piše "Alo!", do detalja prepričao okršaj, u kome ga je vladika Atanasije navodno vukao za bradu i gurao.

Prijateljska poseta ili nerešena pitanja? Foto: Mileševska eparhija

Sa druge strane, mileševski episkop tvrdi da je kod oca Filareta bio u prijateljskoj poseti, kako bi se uverio da je on dobro i da mu ništa ne fali.

Treća i jedina zvanična verzija priče stiže iz kancelarije Eparhije mileševske. Naime, oni su izdali saopštenje u kojem navode da 2. jula u manastiru Dubnici, gde se navodni sukob dogodio, nisu bili ni Filaret ni Atanasije.

- Zbog zbunjujućih tekstova o lošim odnosima između Episkopa mileševskog Gospodina Atanasija i umirovljenog Episkopa Filareta, koje su se prethodnih dana, iz nama nepoznatih razloga, pojavile u nekim medijima i očigledno imaju za cilj da obmanjuju javnost, trujući um i povređujući dušu čitalaca, osećamo za potrebno da široj javnosti saopštimo sledeće: Pomenute optužbe su neosnovane iz prostog razloga što oni koji tvrde da su bili prisutni u manastiru Dubnici u popodnevnim časovima 02. jula 2018. godine tu zapravo nisu ni bili, te zbog toga smatramo da je izlišno dalje govoriti na ovu temu - bili su jasni iz Eparhije.

Eparhija je izričita - ni do kakvog sukoba nije došlo Foto: Mileševska eparhija

Ipak, u medijima se dalje navodi kako će slučaj razrešiti nezavisna komisija koju šalje patrijarh srpski Irinej.

- Komisija će ispitati i jednog i drugog vladiku i svedoke koji su bili tamo. Ali, sad je glavno pitanje ko će biti u toj komisiji, budući da se vrh SPC-a podelio. Ljuti rivali i vođe dva najveća tabora u SPC, Amfilohije i Irinej bački, i ovog puta su na suprotnim stranama.

Amfilohije je na strani Atanasija, on je inače i inicirao Filaretovu smenu, a Bački je na strani Filareta. Glavno je pitanje od kojih vladika će ta komisija biti sastavljena, odnosno iz čijeg tabora će vladike preovladati - kaže neimenovani izvor ovog lista.

(Telegraf.rs/Alo!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radisa

    11. jul 2018 | 07:38

    Imaju skupa auta imaju vozaca zar nemaju i telohranitelje bas cudno!

  • Mira

    11. jul 2018 | 01:14

    BOZE ME TI SACUVAJ I ZAKLONI . POP CIRA I POP SPIRA .

  • milorad

    11. jul 2018 | 03:17

    Jos jednom se pokazalo koliko svestenstvo postuje Boga I crkvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA