≫ 

Srećko je za nekoliko sati popodnevnog hobija zaradio 4.000 dinara i postavio nedostižan rekord u svom mestu (FOTO)

Šume na jugu Srbije prepravljene lisičarkama i vrganjima, aa branje pečuraka je odličan način za dopunu kućnog budžeta

  • 2

Obilne padavine tokom ovog leta stvorile su idealne uslove za razmnožavanje gljiva, pa su šume na jugu Srbije, uglavnom na padinama visokih planina bukvalno preplavljene lisičarkama, vrganjima i drugim vrstama "šumskog mesa". U selima ispod planine Oblik, Srećko Cvetković iz Vladičinog Hana, je sa majkom i prijateljem Draganom Stojilkovićem, za samo nekoliko sati nabrao 27 kilograma lisičarki.

- Nadali smo se da ćemo naći dosta pečuraka, ali iskreno ovolike količine ni sami nismo očekivali.

Srećko Cvetković iz Vladičinog Hana, je sa majkom i prijateljem Draganom Stojilkovićem, za samo nekoliko sati nabrao 27 kilograma lisičarki; Foto: Privatna arhiva

Obišli smo neke šume u selima Kostomlatica i Srneći Dol, ispod Oblika.

Nailazili smo na neobično krupne primerke lisičarki, a od onoga što smo ubrali nešto smo prodali, a one najlepše i najbolje smo ostavili za pohovanje, prženje i kiseljenje za zimu - kaže Cvetković.

On dodaje i da branje pečuraka, često služi za dopunu kućnog budžeta.

Otkupljivači ih ovog leta, nakon velike ponude plaćaju 100 do 150 dinara za kilogram, dok su one koje su se u aprilu i maju javljale u šumama na jugu Srbije otkupljivali čak i po 10 evra za kilogram.

Lisičara ima u gustim šumama, ispod žbunova i grmova; Foto: Privatna arhiva

Po lisičarkama i vrganjima naročito je poznato područje Poljanice, zatim padine Kukavice i Vlasine.

Iako deluje lako i primamljivo, branje pečuraka nije nimalo lak posao. Ustajanje u ranu zoru, hod po šumi, budna pažnja i traženje ovog skrivenog šumskog blaga, kako ga mnogi zovu, podrazumeva se za one koji krenu u branje pečuraka.

Lisičara ima u gustim šumama, ispod žbunova i grmova.

Branje pečuraka je odličan način za dopunu kućnog budžeta; Foto: Privatna arhiva

Rastu i na mrtvičavim mestima u šumi ili nedaleko od potoka, jer im dosta pogoduje vlaga.

Često su prekrivene debelim slojem prošlogodišnjeg opalog lišća, ali za prave gurmane, kao i one koji žele da zarade po nešto, ni ovo nije problem.

VIDEO: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA