Rodio se kao Milica, ali je ipak shvatio da je - Aleksandar: Poverio nam se kroz kakav je pakao prošao i da jedva čeka dan kada će postati muškarac (FOTO) (VIDEO)

Aleksandar je danas diplomirani fizioterapeut, bivši personalni trener brojnih teretana, priča dva strana jezika i čeka poslednju operaciju, kako bi postao muškarac

  • 43

- Ja sam devojčica, sviđaju mi se devojčice, ali nisam lezbijka i sad pitanje "Pa dobro, šta sam?" - počinje svoju životnu priču Aleksandar, transrodni muškarac kog samo tri nedelje dele od finalne operacije prilagođavanja pola.

Aleksandar je danas diplomirani fizioterapeut, bivši personalni trener u brojnim teretanama u koje planira da se vrati nakon operacija. Priča dva strana jezika, voli mačke i medicinu i čeka poslednji čin svog polnog tranzitivnog procesa.

Ovaj 23-godišnji momak prve znakove svoje transrodnosti počeo je da primećuje u vrtiću, ali nije umeo da objasni šta mu se dešava. Tada, kao šestogodišnja devojčica, izbegavao je garderobu roze boje, insistirao je da bude kratko ošišan i nije se igrao sa lutkama.

Kao šestogodišnja devojčica, izbegavao je garderobu roze boje, insistirao je da bude kratko ošišan i nije se igrao sa lutkama; Foto: Privatna arhiva

Polazak u školu mu nije donosio probleme, sve do trenutka ulaska u pubertet.

- Kako je pubertet išao u progresiju, tako sam ja napredovao sa depresijom i nezadovoljstvom sobom, sopstvenim identitetom i fizičkim izgledom, sobom kao osobom. Ipak sam izgledao drugačije nego što izgledaju tipične devojčice sa devet, deset godina - kaže on.

Skoro pola svog život trpi nasilje na brojne načine, ali situacija iz osnovne škole, koje se i dan-danas nerado seća, podstakla ga je da ojača i shvati da će za svoj mir morati da se izbori sam.

- Trpeo sam i verbalno i fizičko nasilje. Ono klasično klinački, mangupski, tipa ćušnu te po glavi, udare te u prolazu ili dobace svašta. Obratio sam se razrednom starešini i školskom psihologu više puta i oni su maltene mene okrivili za to što me maltretiraju. Jednom sam od jednog dečaka dobio udarac u lice i razbio mi je arkadu, a zamenik direktora škole mi je rekao "Ako izgledaš tako, ne može te niko od nas zaštiti" - priseća se sa teskobom Aleksandar.

Osnovna škola nije jedini period kada je trpeo nasilje. Maltretiranje vršnjaka se nastavilo i u srednjoj, a eskalaciju je doživelo na fakultetu od strane profesora; Foto: Privatna arhiva

Osnovna škola nije jedini period kada je trpeo nasilje. Maltretiranje vršnjaka se nastavilo i u srednjoj, a eskalaciju je doživelo na fakultetu od strane profesora.

Iako je dolaskom u novi grad odlučio da iz korena promeni svoj život, stvari su ostale iste. Možda i gore. Počeo je svima da se predstavlja kao Aleksandar, ali je indeks pokazivao nešto sasvim drugo. Nasilnici su sve manje bili vršnjaci, a teror su neočekivano vršili profesori.

Foto: Facebook

- Profesori su mi govorili da transrodna osoba ne može da se bavi medicinom, a upravo sam bio na studijama medicine. Komentarisali su moj izgled i ponižavali me, ismevali moj život, čime se bavim i slično. A od okoline sam dobijao komentare poput "Lezbejko, pederu, šta glumiš muškarca, bolesniku" - ispričao nam je Aleksandar.

Podrška majke i brata mu je bila od najvećeg značaja i to mu je pomagalo da se bori sa zlim komentarima ljudi koji ga omalovažavaju, neki iz mržnje, neki iz neznanja.

Foto: Privatna ariva

PROCES TRANZICIJE U 3 KORAKA

Prvi korak - odlazak u jednu od dve ustanove u Beogradu koje su nadležne za rad sa transrodnim ljudima. Ide se na razgovor godinu dana i potom lekari postavljaju dijagnozu, posle mesec ili dva. Ako se ispostavi da je osoba stvarno transrodna, sledi test "Stvarnog života" gde se u pred osobu stavlja izazov "preuzimanja željene rodne uloge",  u Aleksandrovom slučaju preuzimanje uloge muškarca. Ovu etapu mora da prevaziđe za manje od godinu dana.

Početak Aleksandrove tranzicije, prvi izveštaj psihijatra; Foto: Privatna arhiva

Drugi korak - ukoliko se uspešno preuzme rodna uloga, transrodna osoba se upućuje kod endokrinologa, koji daje hormonsku terapiju. Minimum hormonske pripreme je oko godinu dana.

Kako bi otišla na operaciju, svaka transrodna osoba mora da prođe komisiju; Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Treći korak - finalni deo podrazumeva tri operacije, prva je histerektomija (vađenje materice, jajnika i jajovoda) i vaginektomija (odstranjivanje vagine). A druge dve su mastektomija (odstranjivanje dojki) i metoidioplastika (rekonstrukcija genitalija).

Aleksandar je imao histerektomiju (vađenje materice, jajnika i jajovoda) i vaginektomija (odstranjivanje vagine). Očekuju ga još dve operacije - mastektomija (odstranjivanje dojki) i metoidioplastika (rekonstrukcija genitalija); Foto: Privatna arhiva

Novim ljudima u svom životu se predstavljao pravim imenom - Milica. Muškarci ga nikada nisu privlačili, a za devojke je bio Aleksandar, ali je uvek bio iskren i govorio im istinu o sebi.

- Bivšim devojkama sam uvek govorio istinu, ali da ne bude dramatično. Kažem nešto, a onda one postavljaju pitanja i sve im objasnim. Jako je bitna komunikacija, da objasniš šta si ti i šta je to što osećaš, da kažeš šta ti je okej, pogotovo po pitanju seksualnih odnosa, koji su jako bitni u vezi - objasnio je 23-godišnji transrodni muškarac.

Jedva čeka dan kada će postati muškarac, izvaditi nova dokumenta i konačno biti kompletna osoba i u ličnoj karti i u svojoj koži; Foto: Privatna ariva

Aleksandar je imao histerektomiju (vađenje materice, jajnika i jajovoda) i vaginektomija (odstranjivanje vagine). Očekuju ga još dve operacije - mastektomija (odstranjivanje dojki) i metoidioplastika (rekonstrukcija genitalija).

Srbiji poručuje da ovo nije njegov hir ili kozmetički tretman o trošku države, već proces izlečenja njega, kao i drugih transrodnih ljudi. 

Foto: Privatna ariva

Između ostalog, ovaj momak poslao je poruku podrške svim transrodnim ljudima u Srbiji i poručio im da istraju u svojoj tranziciji, jer na kraju ipak sve mora doći na svoje.

On jedva čeka dan kada će postati muškarac, izvaditi nova dokumenta i konačno biti kompletna osoba i u ličnoj karti i u svojoj koži.

Celu ispovest koju je Aleksandar odlučio da podeli sa Telegrafom pogledajte u videu na početku teksta.

(Snežana Čenad)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jell

    13. jul 2018 | 16:29

    Bravo decko! Zivot je jedan i ucini sve da budes ono sto jesi. Ne mogu svi razumeti, posebno ne u Srbiji i zemljama slicnim nasoj, ali ako ti nesto znaci, evo ja sam svim srcem uz tebe!

  • Darko

    13. jul 2018 | 16:28

    Srecno i glavu gore.

  • doVla

    13. jul 2018 | 17:15

    Sećam ga se kad je trenirao košarku u ŽKK Vojvodini. Uvek sam mislio da je dečak koji trenira s devojčicama... Drago mi je da ga vidim posle toliko godina i što je ovu priču podelio sa nama. Puna podrška i sve najbolje u životu Milice-Aleksandre.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA