≫ 

Srpske đake prevarile dve agencije: Jedna nije ni imala licencu, a drugoj će sada biti oduzeta

Ovo letovanje organizovala je samostalno profesorka istorije u Devetoj gimnaziji Snežana Martić, bez znanja škole

  • 4

Grupa od 106 učenika iz Srbije koja nije mogla da uđe u hotel u Ljoret de Maru u Španiji trebalo bi danas da krene za Beograd, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i istakao da ceo slučaj nema veze sa turizmom i da je "malo reći da je reč o prevari".

Ljajić je za RTS izjavio da je osobi koja se nalazila na licu mesta sa učenicima oduzeta licenca pre nekih mesec dana i da je on, da bi organizovao putovanje, našao agenciju koja regularno posluje. Kako je naveo, oni su zajedno učestvovali u prevari roditelja i dece.

Agonija srpskih đaka u Barseloni: Platili za luksuzni hotel, ali su prevareni. Sada nakon celonoćnog puta čekaju po hodnicima drugog hotela

Ministar je apelovao na putnike da uvek imaju ugovor o putovanju i da ne pristaju ni na kakve priznanice da su uplatili neka sredstva, jer na osnovu ugovora mogu da se sprovode postupci.

Đaci nisu mogli da uđu u hotel u španskom letovalištu, Foto: Promo

Ovo letovanje organizovala je samostalno profesorka istorije u Devetoj gimnaziji Snežana Martić.

- Škola i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ne mogu preuzeti nikakvu odgovornost, jer je profesorka putovanje organizovala u sopstvenoj režiji, bez ikakvog učešća škole i saglasnosti Ministarstva. Protiv profesorke će biti pokrenut disciplinski postupak u školi.

U ovom slučaju, kako je rekao Ljajić, na sreću postoje priznanice da su roditelji uplatili novac, ali šteta je mnogo veća i tiče se imidža agencija i turizma. Ljajić je rekao da će po važećem zakonu agenciji biti oduzeta licenca, ali da tu ima posla i za druge nadležne organe, ne samo za turističku inspekciju.

On je dodao da se vodilo računa da se ne ugase male agencije, ali da će morati da se uvede red i da se pooštre uslovi kako bi u biznis ušli samo oni koji znaju da rade taj posao.

- Ne može svako kome padne na pamet da osnuje agenciju sa jednim ili dva zaposlena da uzima ovolike pare, a mi posle da jurimo osiguravajuća društva da se ta sredstva nadomeste, a neko je zaradio novac od klasične prevare - rekao je Ljajić.

Rasim Ljajić, Foto: Marko Jovanović

On je naveo da se razmišlja o mogućim zakonskim rešenjima koja bi mogla da uključuju veće garancije i veći keš depozit za osnivanje agencija koji bi mogao da bude minimum 10.000 evra.

Ministar Ljajić kaže da je postojeći zakon po evropskim standardima, ali da ne postoji društvena svest i da se zato dešavaju prevare.

On je apelovao na građane i da se što više informišu pre odlaska na putovanje i uplate aranžmana, da vide s kim imaju posla i da li je nekome oduzeta licenca, ističući da je potrebno odvojiti žito od kukolja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bubs

    14. jul 2018 | 10:59

    Pa Ministre proveri Ti kome daješ licencu..ja želim samo letovanje!

  • Satanista 1.

    14. jul 2018 | 12:04

    Bez prevara ne može kod ljudi, samo kontrole i kontrole i svuda i otvoriti četvoro oči i nikom više ne verovati nego proveriti, valjda su takva vremena došla.

  • Srb

    14. jul 2018 | 11:11

    To se meni desilo pre 7 8 godina . I jos gore ostali smo u italiji bez goriva u povratku pa smo mi morali da platimo gorivo . Gadza je dobio velike batine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA