≫ 

Zejtinlik će od septembra izgledati potpuno drugačije: Traže se najbolji i najbrži izvođači radova

Ponude mogu da se dostave do 19. jula

  • 0
Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku, Đorđe Mihailović

Foto: Milena Đorđević

Generalni konzulat Srbije u Solunu objavio je javni poziv za izvođača radova na sanaciji srpskog vojničkog groblja u Zejtinliku i rekonstrukciju Srpskog vojnog groblja u Sofiji, piše "Politika". Takođe, kako list navodi, skenirano je stanje i popisani memorijali u Makedoniji.

Tradicionalno obeležavanje godišnjice proboja Solunskog fronta, koje se održava poslednjeg vikenda u septembru, srpsko vojničko groblje u Zejtinliku na kojem počiva oko 7.000 poginulih pripadnika naše vojske iz Prvog svetskog rata, dočekaće u novom ruhu.

Neispričana priča o deda Đorđu, čuvaru Zejtinlika: Lekari su me otpisali i vratili kući da umrem

Najbolji ponuđač će posao morati da završi do 10. septembra.

Kako je rečeno u Ministarstvu za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, projekat sanacije Zejtinlika je izradio Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd.

Potencijalni izvođači radova mogu da svoje ponude dostave do 19. jula.

Prema tekstu javnog poziva, predviđeno je da sanacija, između ostalog, obuhvati zidarske radove unutar kripte - malterisanje i popunjavanje pukotina i oštećenja . izradu pločnika oko kosturnice i hidroizolacije na delu memorijalnog kompleksa, zastaklivanje prozora, slikarsko-konzervatorske radove, uređenje sanitarnog objekta, nabavku i postavljanje 16 kamenih klupa...

Srpsko vojno groblje/ Foto: Milena Đorđević

Za ovaj poduhvat Vlada Srbije je u januaru opredelila oko 27 miliona dinara.

Istovremeno, naša ambasada u Bugarskoj je objavila poziv za podnošenje ponuda za sanaciju i rekonstrukciju Srpskog vojnog groblja u Sofiji gde počiva 456 naših poginulih ratnika u oba balkanska rata, kao i umrli ili pobijeni u zarobljeništvu između 1915. i 1918. godine.

Rok za dostavljanje ponuda je 17. jul, a za neophodne radove resorno ministarstvo je opredeliko 45.764 evra, a planirano trajanje je 60 radnih dana.

U zamah obnove srpskih vojnih memorijala na tlu Balkana verovatno će u dogledno vreme biti uključena i ratnička počivališta i obeležja u Makedoniji jer su stručnjaci iz naših institucija za očuvanje kulturnog nasleđa istražili njihovo stanje u toj zemlji.

U protekle dve godine, za investiciono održavanje ratnih memorijala u Grčkoj i Makedoniji, Republika Srbija je izdvojila oko 12,5 miliona dinara, a za redovno održavanje i plate čuvara oko 132.000 evra.

VIDEO: Novo groblje kao spomenik kulture: Najzanimljivije priče iz naše istorije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA