≫ 

Da li legalizovati prostituciju, pa otvoriti škole za ovo zanimanje? Razlozi za i protiv priznavanja "najstarijeg zanata"

Ukoliko bi se legalizovao "najstariji zanat" žrtve trgovine ljudima lakše bi se odlučivale da prijave slučaj policiji

  • 59

"Prodavačice ljubavi" stalno postavljaju pitanje - "zašto nekome smeta što ja prodajem svoje telo?". Njime dele javnost na one koji smatraju da prostituciju treba legalizovati i one koji se tome protive.

Obe strane - pristalice i protivnici legalizacije, imaju jake argumente kojima brane svoj stav.

PRISTALICE LEGALIZACIJE PROSTITUCIJE

Iz nevladine organizacije Astra koja se bavi pomaganjem žrtvama trgovine ljudima, ali i pravima seksualnih radnica, smatraju da bi "kraljice noći" trebalo da se pitaju za svoja prava.

- Mi smatramo da trenutno rešenje prostitucije nije odgovarajuće u kontekstu trgovine ljudima, i da bi, kada se govori o pravima seksualnih radnica, one same trebalo da učestvuju u kreiranju politike za njih. Donekle mislimo da bi bilo manje žrtava trgovine ljudima kad bi se legalizovala prostitucija, jer ono što naše iskustvo pokazuje jeste da često dobrovoljna prostitucija sklizne u prinudnu - objasnila je za Telegraf.rs Katarina Ivanović, predstavnik Astre.

Ako prostitutke u Srbiji moraju u zatvor ili da plate kaznu, kako onda kazniti mušterije i koliko je kriva "elitna klijentela"?

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, takođe, smatra da prostitucija ne treba da bude na društvenoj margini.

Postoje jaki razlozi za i protiv legalizacije prostitucije Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Najotvorenije se zalažem za uvođenje prostitucije u legalne tokove. Postoje mnogi razlozi za tako nešto, pre svega dekriminalizovanje, zdravlje osoba koje se bave tim poslom, finansijski aspekt po državu kroz priliv u budžet od naplate poreza - izjavio je Ružić.

PROTIVNICI LEGALIZACIJE PROSTITUCIJE 

Doktor pravnih nauka, Veljko Delibašić smatra da prostitutke treba da odgovaraju pred zakonom, kao i oni koji koriste njihove usluge.

- Moj stav je da ne treba legalizovati prostituciju. Naše društvo je u dubokoj krizi po svim pitanjima pa i po pitanju morala, pa mislim da legalizovanje prostitucije nije prihvatljivo. U krajnjoj liniji, da malo karikiram, ako bismo legalizovali prostituciju onda bi to legalizovali kao zanimanje. Svako legalno zanimanje je društveno prihvatljivo, pa bi u tom kontekstu onda trebalo da osnujemo škole za to zanimanje - kazao je za Telegraf.rs Delibašić.

Iz nevladine organizacije Astra izneli su svoje mišljenje da bi bilo manje žrtava trgovine ljudima kad bi se legalizovala prostitucija, međutim, Veljko Delibašić ima drugačiji stav.

- U trenutku kad je prostitucija legalizovana, osobe koje se njome bave dobrovoljno ili prisilno dolaze u kontakt sa organima reda, policija ih privodi, obavlja razgovore sa njima. U tim razgovorima iskusni policajci mogu da naprave razliku između prostitutke i žrtve krivičnog dela trgovine ljudima. Legalizacijom bi se i žrtve pojavljivale legalno i ne bi potpadale ni pod kakvu kontrolu i bilo bi jako teško otkriti ko je žrtva - ukazao je doktor pravnih nauka Veljko Delibašić.

RAZLOZI ZA I PROTIV LEGALIZACIJE PROSTITUCIJE 

Ukoliko bi se legalizovao "najstariji zanat" žrtve trgovine ljudima lakše bi se odlučivale da prijave slučaj policiji, navodi dr Vanja Bajović, asistent profesora na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

- Svako ima pravo da radi sa svojim životom i svojim telom šta želi, sve dok time ne ugrožava druge. Zabrana nečega, za čime inače postoji potražnja, samo otvara prostora za stvaranje "crnog, podzemnog tržišta" koje nije pod kontrolom države već pod kontrolom organizovanih kriminalnih grupa. Zbog toga se i veruje da bi legalizacija u neku ruku mogla doprineti suzbijanju trgovine ljudima, jer ako ovaj "zanat" pređe pod kontrolu države, suzbija se crno tržište.

Legalizacijom prostitucije suzbija se crno tržište Foto: Profimedia/Alamy

Legalizacija bi imala pozitivne efekte i na zdravstvenom nivou jer bi podrazumevala obavezne preglede i kontrole "davaoca seksualnih usluga". Tu su i finansijski argumenti jer bi legalizacija značila dodatne prihode u budžetu imajući u vidu da bi seksualni radnici, kao i svi drugi zaposleni bili dužni da plaćaju poreze - navela je razloge za legalizaciju prostitucije za Telegraf.rs dr Vanja Bajović.

Naša sagovornica je iznela i jake argumente protiv legalizacije prostitucije.

- Prodaja sopstvenog tela je moralno neprihvatljiva i loša, a legalizacijom se stiče utisak da to postaje društveno prihvatljivo, da država to podržava, te da ubiranjem poreza na tu delatnost čak i učestvuje u tom "biznisu". Pružaoci seksualnih usluga su uglavnom žene, a većina je prinuđena na to iz ekonomskih ili drugih razloga.

Prostitucija najstariji zanat Foto: Profimedia/imageBROKER

U svojoj srži prodaja sopstvenog tela znači degradaciju žene i šalje lošu poruku da su tuđa tela samo seksualni objekti koji se mogu prodavati i kupovati kao i svaka druga stvar - argumentovano je obrazložila razloge protiv legalizacije dr Vanja Bajović asistent profesora na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

PRODAJA TELA JE PREKRŠAJ

Iz Ministarstva pravde navode da je prostitucija uređena Zakonom o javnom redu i miru.

- Samo pitanje eventualne legalizacije prostitucije u svakom slučaju prevazilazi okvire kaznenog zakonodavstva - naveli su iz ove državne institucije.

Osobe koje se bave prodajom svog tela, ukoliko ih organi reda uhvate na "delu" plaćaju novčanu kaznu od 50.000 do 150.000 dinara ili odlaze u zatvor od 30 do 60 dana.

GDE JE LEGALIZOVANA PROSTITUCIJA?

Ovaj vid privatnog preduzetništva je zakonom dozvoljen i regulisan u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Mađarskoj, Holandiji, Letoniji, Grčkoj i Turskoj.

Prostitucija je legalizovana u velikom broju zemalja širom sveta Foto-ilustracija: Profimedia/ZEFA

U Mađarskoj i Letoniji su zabranjeni bordeli. Prostitucija, u čistom smislu razmene seksualnih usluga za novac, legalna je u Francuskoj, Belgiji, Italiji, Španiji, Portugaliji, Velikog Britaniji, Irskoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Estoniji, Danskoj, Finskoj i u Bugarskoj.

U Norveškoj, Švedskoj i na Islandu nelegalno je platiti seks, ali samo klijenti krše zakon, dok ga prostitutke ne krše.

U Aziji, Kazahstan i Indija su legalizovali prostituciju ali nisu je regulisali i zabranjeno je asociranje. U Japanu je dozvoljeno sve izuzev penetracije penisa u vaginu (dakle, oralni i analni seks), ali se ovo u suštini ne poštuje.

VIDEO Nova lokacija prostitutki kod Ade:

VIDEO: Evo šta Srpkinje najviše kupuju u seks šopovima

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • K

    17. jul 2018 | 19:31

    Kakva je razlika ove rade za lovu a one koje varaju frajere - muzeve kako njih legalizovti

  • Wien-Becs

    17. jul 2018 | 18:22

    Šta je sa muškim delom ovog posla,valjda će i njih legalizovati,potrebni su starijim damama.

  • Kuvar

    17. jul 2018 | 17:52

    Sto da ne,u nekim zemljama je to zanimanje normalno kao i svako drugo,ja bi to sto pre legalizovao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA