Šumadija leži na dragom kamenju: Nismo svesni kakvo blago nam je pod nogama

Potencijal od 150 nalazišta, istraženo samo 11 bogatih opalom, jaspisom, ahatom i kalcedonom, ali trenutno se nijedno od njih ne eksploatiše

  • 10

Od ukupno 150 nalazišta dragog kamenja u Srbiji, dovoljno je istraženo 11, ali trenutno se nijedno ne eksploatiše. I pored skromnih istraživanja koja su započeta tek krajem sedamdesetih godina prošlog veka, nesumnjivo je dokazano da bi eksploatacija ovih 11 ležišta bila ekonomski isplativa.

Mislila da je našla dragi kamen, stavila ga u džep, ali joj se jakna zapalila: Nije ni slutila na šta je naletela!

Dr Zoran Miladinović, potpredsednik Gemološkog društva Srbije, ističe pet regiona s najbogatijim ležištima dragog kamena u Srbiji, i to - Frušku goru, Šumadiju, Zapadnu Moravu, Lece - Novo Brdo i Kosovo.

Opal u Šumadiji

- Najbogatija sirovina su silicijumski minerali: kvarc, kalcedon, jaspis i opal različitih varijeteta. Na Fruškoj gori najznačajnije nalazište dragog kamenja je Kozje brdo, bogato kalcedonom, ahatom i jaspisom. U regionu Zapadne Morave najvažnije je nalazište dragulja u ataru sela Popina, u blizini Vrnjačke Banje, bogato jaspisom bele, plave i zelene boje, a posebno su atraktivni jaspisi s tamnozelenim partijama, koji se nalaze u nižim delovima mase - ističe Miladinović.

Foto: Tanjug/AP

On naglašava da je u Šumadiji najzanimljivije nalazište dragulja u ataru sela Ramaća, 8,5 kilometara južno od Stragara, i to ležište opala na brdu Glavica.

- U okviru vulkanskog kompleksa Lece, koji se nalazi na oko 30 kilometara od Leskovca, pronađen je veći broj nalazišta različitih varijanti ametista, ahata, jaspisa, karneola i različito obojenog kalcedona - priča Miladinović i naglašava da su u Kosovskom okrugu najznačajnija nalazišta na Golešu.

Pogodan za obradu

- Tu je pronađen opal u različitim bojama, u nekoliko nijansi braon, zatim u beloj, zatim zeleni, u vidu prazopala i hrizoprasa - objašnjava Miladinović i dodaje da su sve ove vrste dragog kamena pogodne za obradu, a s obzirom na atraktivne estetske osobine, po kvalitetu ne zaostaju za draguljima u Evropi i svetu.

Foto: Tanjug/AP

Za start potrebno 10.000 €

Profesor dr Vladimir Simić s Rudarsko-geološkog fakulteta ističe da za početak eksploatacije dragog kamena nije potrebno više od 10.000 evra:

- Da biste započeli eksploataciju dragog kamenja, morate uzeti koncesiju i proći kroz istu proceduru kao za eksploataciju zlata ili drugih ruda.

Ležišta dragog kamenja u Srbiji

- Opal Selo Ramaća u Šumadiji, Antina čuka kod Kučeva i planina Goleš na Kosovu

- Ahat Kozje brdo na Fruškoj gori, Lece u regionu Lece - Novo brdo i Ramaća u Šumadiji

- Ametist Lece u regionu Lece - Novo brdo

- Jaspis Popina kod Vrnjačke Banje i Kozje brdo na Fruškoj gori

- Kalcedon Kozje brdo na Fruškoj gori i Goleš na Kosovu

- Hrizopras Goleš na Kosovu

(Telegraf.rs/iKragujevac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Levcanin

    18. jul 2018 | 10:07

    Dal sve da raskopamo i procerdamo...neka to za teska vremena,za druge generacije,za neke pametnije pcele...sta ce ostati ako mi sav med pojedemo

  • lea

    18. jul 2018 | 12:39

    Joj od kad se to pise vise bi izvadili da je sto metara ispod .

  • Rs

    19. jul 2018 | 08:04

    Sve nam Bog dao a mi to necenimo... I Kosovo ima naj plodniju zemlju ali izgleda ode u ruke zlotvorima... Sumadija je uvek bila dragulj koji smo zanemarili... Okrenuli se svi Beton halama, Sava mala, fol Bg na vodi a gde treba tu se ne ulaze. A Vojvodina ona je vec za sebe polako se odvaja briga nju za BG.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA