≫ 

Od crkve gde se pričestila vojska kneza Lazara, ostali su samo goli zidovi: Albanci su je minirali i zapalili, a đaci je koriste kao deponiju i WC (FOTO)

Konačni progon Srba iz Samodreže i sela u vučitrnskom kraju počeo je mnogo pre bombardovanja 1999. godine

  • 19

Selo Samodreža se nalazi na oko pet klometara od Vučitrna, a dobilo je naziv po istoimenitoj crkvi posvećenoj Usekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja.

Raširili albansku zastavu ispred crkve na Kosovu, pa provocirali Srbe: Pale psovke i pretnje zbog snimanja spota? (FOTO)

Retki fragmenti boje na zidovima jedini su tragovi fresaka koje je ovde radio istaknuti slikar Živorad Nastasijević, brat čuvenog pesnika Momčila, pariski đak. Njegove freske preživele su Drugi svetski rat i teško oštećene 1981. godine.

Krov i kupola crkve su potpuno uništeni, Foto: spc.rs

Konačni progon Srba iz Samodreže i sela u vučitrnskom kraju počeo je mnogo pre bombardovanja 1999. godine, a poslednju liturgiju povodom hramovne slave služio je 1997. godine sveštenik Staniša Arsić sa pet vernika. Na samom krovu Samodreže danas raste neko drveće koje kao da govori o životu, pisao je u aprilu ove godine reporter Politike. Sve što je moglo biti polomljeno, razbijeno ili sastrugano u ovom hramu više ne postoji.

VIŠE PUTA SKRNAVLJENA, RUŠENA I OBNAVLJANA

U samom selu do pre nešto više od jednu deceniju živelo je dvadesetak srpskih porodica koje su, nažalost, morale da napuste svoje domove. U Samodreži se po predanju pričestila vojska na čelu sa Svetim knezom Lazarom pred boj na Kosovu, a nakon boja poginuli junaci su sahranjeni u kosturnici ove crkve zajedno sa vitezom Milošem Obilićem. Kroz svoju dugu istoriju crkva je više puta skrnavljena, rušena i obnavljana (1932. godine). U leto 1999. godine, Albanci su crkvu minirali i zapalili. Krov i kupola su potpuno uništeni, kao i unutrašnjost hrama. Pored crkve se nalazi seoska škola (podignuta na crkvenoj zemlji u vreme komunizma) i od rata naovamo albanski đaci koriste oštećenu crkvu kao javnu deponiju i nužnik.

Prečišćenih formi i jasnih linija, izvedena je od belih mermernih tesanika, prema zajedničkom projektu arhitekata Petra Popovića i Aleksandra Deroka.

Poslednju liturgiju povodom hramovne slave služio je 1997. godine sveštenik Staniša Arsić sa pet vernika, Foto: spc.rs

Prilikom izgradnje seoske škole, krajem sedme decenije XX veka, lokalni Albanci su kosturnice koristili za gašenje kreča, a sama crkva se 1981. godine našla na udaru albanskih ekstremista, koji su je oskrnavili i oštetili njene freske.

Pored crkve nalazilo se i nekoliko starih krstova, pa istoričari pretpostavljaju da su na ovom mestu verovatno sahranjivani vitezovi i vojnici srpske vojske.

JAVNA DEPONIJA

Krajem juna 1999. godine crkva je demolirana i zapaljena iznutra od strane albanskih ekstremista, tako da je danas krov ove crkve uništen, nad oltarskom apsidom je probijena velika rupa, prozori i vrata su polomljeni, zvonik i zid oko crkve porušeni, a unutrašnjost je pretvorena u javnu deponiju i toalet za ljude i stoku.

Crkva je sagrađena od belih mermernih tesanika, prema projektu arhitekata Petra Popovića i Aleksandra Deroka, Foto: spc.rs

VIDEO: Intervju episkopa Jovana Ćulibrka za Telegraf.rs

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA