Preminuo čovek od virusa Zapadnog Nila: U Srbiji ima još 28 obolelih

Groznica Zapadnog Nila je virusno obolenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Navodi se i da je virus prisutan u komarcima na teritoriji Pančeva, Beograda, Zrenjanina i Novog Sada

  • 2

Jedna osoba je preminula ove nedelje od groznice Zapadnog Nila, a još 28 je obolelo, navodi se na sajtu Insitututa za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Kako se navodi preminuo je muškarac (84) iz Novog Sada.

Do sada je registrovano 10 osoba obolelih od groznice u Južnobanatskom okrugu, 10 u Beogradu, šest u Južnobačkom, dva u sremskom i jedna osoba u Podunavskom okrugu. Oboleli imaju od 31 do 84 godine.

Komarci koji prenose virus Zapadnog Nila pronađeni na teritoriji celog Beograda: Ovo su najugroženije opštine

Od 2012. do 2017. godine u Srbije registrovano 574 slučaja groznice Zapadnog Nila i zabeležen je 61 smrtni slučaj; Foto: Wikipedia/Andre Engels

Groznica Zapadnog Nila je virusno obolenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Navodi se i da je virus prisutan u komarcima na teritoriji Pančeva, Beograda, Zrenjanina i Novog Sada.

Od 2012. do 2017. godine u Srbije registrovano 574 slučaja groznice Zapadnog Nila i zabeležen je 61 smrtni slučaj.

Većina zaraženih osoba (oko 80 odsto) nema nikakve simptome bolesti, oko 20 odsto obolelih ima simptome slične gripu, sa naglom pojhavom telesne temperature, glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, umorom, blagim osipom, dok kod manje od jedan odsto ljudi dolazi do aseptičnog meningitisa ili encefalitisa.

(Telegraf.rs/N1)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cuca

    18. jul 2018 | 16:49

    Umro je i covek oko 50 god.iz Panceva i jos je puno njih kriticno a niko ne obavestava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA