≫ 

Od kad selom vladaju žene, sve im bolje ide: Cveta ruralni turizam u vojvođanskom selu (FOTO)

- Neke su još u srednjoj školi, neke su pčelarke, a zajedničko im je da sve rade kako bi u selu sačuvale prirodu i ugostile turiste - priča Zdenka

  • 17

Zdenka Mitić prva je žena sekretar mesne zajednice Bački Monoštor, ali se za njenih godinu dana na toj funkciji promenilo mnogo. Postavljeni su kontejneri za različite vrste otpada, organizovan festival Regeneracija Dunava.

Nevreme napravilo haos po Vojvodini, ali je nad poljima ostavilo nezaboravni Van gogovski pejzaž! (FOTO)

Pomoć joj pruža udruženje "Podunav", u kojem žene čine više od polovinu članstva, piše BBC na srpskom.

- Položaj predsednice mesne zajednice mi je mnogo olakšao da aktivnostima udruženja dam malo ozbiljniju notu. Članice imaju od 16 do 65 godina, a bave se i raznim zanimanjima. Neke su još u srednjoj školi, neke su pčelarke, a zajedničko im je da sve rade kako bi u selu sačuvale prirodu i ugostile turiste - priča Zdenka.

Selo broji oko hiljadu domaćinstava, a 35 je uključeno u razvoj ruralnog turizma.

Anica Peričić jedina je pčelarka u selu i članica udruženja Podunav. Ona pored svakodnevnih obaveza, zajedno sa suprugom drži časove o pčelarstvu.

- Pčelarska učionica bila je namenjena učenicima iz okolnih osnovnih škola, a sada je otvorena za svakoga ko je radoznao da o pčelama i pčelarstvu nauči onoliko koliko želi - kaže Anica.

Pčelarstvom je počela da se bavi kada se udala, a danas je ona gazdarica porodičnog gazdinstva.

Sekretarka MZ Bački Monoštor Zdenka Mitić planira dalje aktivnosti dok je na poziciji.

- Veoma sam zadovoljna što su žene u našem selu nosioci poljoprivrednih gazdinstava. To ohrabruje i druge žene da se uključe, pokazuje im da je moguće, ali i koliko je to dobro za celu porodicu - rekla je ona.

VIDEO Državni posao zamenili su neobičnim zanimanjem na selu:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostoja

    20. jul 2018 | 09:18

    O, ne mogu da verujem kakve komentare citam! Pa vazno je da se ide napred, da su zene pobegle u grad, rekli bi nece nijedna da zivi u selu. Ove negativne komentare pisu neki baksuzi koji pre podne mrze sebe, a popodne ceo svet. Drage moje dame, zelim vam puno uspeha u daljem radu i samo tako nastavite.

  • Andrej

    20. jul 2018 | 09:01

    Bravo za dame, gde su god dosle na vlast, krenulo je na bolje. Mi muskarci smo ti koji vode ratove, koji su skloni korupciji. Ne treba generalizovati ali je u vecini slucajeva tako.Moja podrska i divljenje

  • Cika Velja

    20. jul 2018 | 10:34

    Ooo ištenem...fala bogu da ima i lepih vesti...a jel vazno ko je "vlast" ako sve ide dobro?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA