≫ 

Kako da prepoznate "divlje" taksiste: Za vreme Egzita su vožnju naplaćivali 5 puta skuplje, a tačno se zna ko im je uvek najlakši plen

Prijave građana zbog visine naplate taksi usluga u Novom Sadu Gradska uprava za inspekcijske poslove najčešće dobija tokom održavanja sajamskih i muzičkih manifestacija, a najizrazitiji slučajevi naduvavanja cena, kao po pravilu, zabeležena su tokom festivala Egzit

  • 8

Festival Egzit završen je 16.jula, a situacija sa "divljim" taksistima se "po difoltu" ponovila. Pojedini prevoznici u Novom Sadu tokom velikih manifestacija nastavljaju da varaju putnike. Tokom Egzita vožnja od Železničke stanice, umesto 300 dinara, iznosila je i do 1.600 dinara. Najčešča meta ovih prevoznika su stranci, turisti, brucoši ili jednostavno novajlije u Novom Sadu.

Irac je smuvao zgodnu Srpkinju na Egzitu, a onda mu je stigla poruka od njenog dečka. On je mogao da uradi samo jedno (FOTO)

Prijave građana zbog visine naplate taksi usluga u Novom Sadu Gradska uprava za inspekcijske poslove najčešće dobija tokom održavanja sajamskih i muzičkih manifestacija, a najizrazitiji slučajevi naduvavanja cena, kao po pravilu, zabeležena su tokom festivala Egzit.

Tokom Egzita vožnja od Železničke stanice, umesto 300 dinara, iznosila je i do 1.600 dinara; Foto: A. Nalbantjan

Marija Stanojević prvi put je došla na ovaj festival. Ispričala je kako je htela da uzme taksi jer ne poznaje Novi Sad.

- Na železničkoj stanici sam se uputila ka prvom taksisti koga sam ugledala. On mi je rekao da će me vožnja do Tvrđave koštati 1.600 dinara. Šokirala sam se, naročito kada sam kasnije saznala da ta vožnja u normalnim okolnostima iznosi oko 300 dinara. Sreća pa je do njega stajao taksista koji vožnju naplaćuje po redovnim cenama - rekla je Marija za “Novosti”.

Međutim, ovo nije jedini period kada nelegalni prevoznici ordiniraju. Njihovo potkradanje mušterija traje cele godine.

- Došla sam u Novi Sad da studiram i prvi put kada sam stigla nosila sam tri kofera i nekoliko manjih torbi. Očev prijatelj me je nazvao da vidi da li sam se snašla i kako sam dovukla sve stvari. Pitao me je koliko sam platila taksi, ležerno sam odgovorila da sam dala 1000 dinara za vožnju. On je baš bio šokiran i ljut, "pa za tu tvoju relaciju uvek bude 300-350 dinara". Baš sam bila razočarana - ispričala nam je svoje iskustvo Anastasija iz Užica, student medicine u Novom Sadu.

Po rečima predsednika Strukovnog udruženja taksi preduzetnika Novog Sada, Nikole Bošljikovića svake godine postoji problem i sa divljim i sa linijskim taksistima, zbog inspekcije koja ne može da obavlja detaljnu kontrolu jer joj nedostaju ljudi; Printskrin: Youtube/Apatinac Jelenko

Po rečima predsednika Strukovnog udruženja taksi preduzetnika Novog Sada, Nikole Bošljikovića, koje postoji sedam godina, svi taksisti moraju da poštuju cene koje je propisao grad.

- Svake godine imamo problem i sa divljim i sa linijskim taksistima, zbog inspekcije koja ne može da obavlja detaljnu kontrolu jer joj nedostaju ljudi - rekao je za Novosti Bošljiković.

KAKO DA PREPOZNATE "DIVLJEG" TAKSISTU

Da bismo vam pomogli da izbegnete ove neprijatne scene sa taksistima, donosimo vam nekoliko saveta za lakše snalaženje bez prevara.

1.NAZIV

Divlji taksisti uglavnom nemaju naziv na svojoj tabli, već im stoji samo "TAXI".

2.BROJ

Čak iako imaju ime taksija, potrebno je da na brzinu pogledom preletite preko table, kako biste videli da li ima broj, koji je najčešće broj vozila.

Divlji taksisti uglavnom nemaju naziv na svojoj tabli, već im stoji samo "TAXI"; Printskin: TV kanal5

3.POZICIJA

Na svim taksi stanicama, nelegalni taksisti uglavnom se nalaze na krajevima i po strani, glasnoi vičući "Taksi, 'ajmo taksi"

4.TELEFON

Najbolje bi bilo da zapišete u svoj imenik brojeve dva-tri taksi udruženja i da ih zovete bez obzira što se ispred vas nalazi deset taksi vozila.

5.RAČUN

Korisnicima taksija je preporuka da obavezno od taksiste traže račun na kome piše kilometraža i cena. Ako takista ne izda račun, ne morate da platite vožnju. Posumnjate li da ste prevareni, taksistu možete da prijavite inspekciji samo ukoliko imate broj registracije vozila, naziv udruženja kojem taksista pripada i račun koji ste dobili posle završene vožnje.

(Telegraf.rs/NSuživo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssss

    20. jul 2018 | 14:45

    Ovde je krivac jedino drzava i njene inspekcijske sluzbe koje ne rade svoj posao a gradjani placaju te iste sluzbe.komunalna policija u BG "nema ovlascenje" da rastera divlje taksiste vec stoje pored njih nocu i kontrolisu legalne taksiste.da ima volje u 3 dana bi bio resen problem laznih taksista.

  • Leon

    20. jul 2018 | 11:16

    Gledajte tablice ako nisu tx nema voznje...

  • Rs

    20. jul 2018 | 11:42

    Ako taxi 🚕 vozilo nema TX tablice nemojte sedati niti se sa njim voziti jer je u pitanju divljak, mozda neki i manijak, psihopata... Znaci gledate tablice sa tx pogledate i kod taxi vozaca dozvolu i lepo a i bezbedno se vozite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA