≫ 

Kako bi zapravo izgledao srpski jezik kada bi se turcizmi izbacili iz njega: Čime bi se pokrivali, šta bi jeli i u kojim gradovima bi živeli? (FOTO)

Sijaset je turskih reči u našem jeziku od rakije, džezve, preko jastuka i čekića, a kada ni one nestale iz našeg jezika, kako bi se tada zvale?

  • 73

Nakon što je objavljeno da je patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej podneo inicijativu kojom Kuršumlija treba da promeni svoje ime i vratiti staro srednjevekovno Bele Crkve svi su se zapitali kako bi zapravo izgledao naš jezik kada bi se turcizmi izbacili iz njega.

Kuršumlija se više neće zvati tako, na predlog patrijarha Irineja: Vraća joj se staro srednjovekovno ime

Iako su mišljenja podeljena, te pojedini ljudi smatraju ovo dobrom idejom, ima onih koji potez patrijarha oštro osuđuju, i pitaju se kako bi u slučaju izbacivanja turcizama nazva sarmu, čime bi se pokrio ako nema jorgana, kako bi se zvala Andrićeva knjiga "Na Drini ćuprija" i da li bi se Karađorđevići i dalje tako prezivali...?

Crkva svetog Nikole u Kuršumliji Foto: Wikipedia/Miljan Simonović

Draško Đenović, verski analitičar, smatra da menjanje naziva Kuršumliji, i vraćanje starog imena teško da bi bilo prihvaćeno.

- Reč Kuršumlija se toliko odomaćila kod nas da mislim da svaka promena ne bi bila uspešna. Isto se odnosi i na svaki drugi turcizam koji je ušao u naš jezik a za koji ne postoji adekvatna zamena. Toliko se hvalimo da je "sarma" naše tradicionalno jelo, "burek" nam jedu deca svakog dana, šta bi bilo kada bi te reči izbacili, kako bi zvali ta jela? - pita se Đenović.

Kako bi zvali burek da nismo uzeli od Turaka Foto: e-stock.us/Dimitrije Goll

Pošto je u prevodu "Novog zaveta" Vuk Karadžić je upotrebio oko 50 turcizama, Irinej je verovatno čitajući ga, i sam često upotrebljavao turcizme. Iako su čelnici opštine Kuršumlija prihvatili ovu inicijativu, Đenović smatra da je to zato što bi u suprotnom verovatno došlo do sukoba između njih i SPC-a.

- Iskreno smatram da bi za tako velike promene trebalo pitati decu od 15 ili 20 godina koja će tu ostati da žive, da li oni žele da žive u Kuršumliji ili "Belim Crkvama"? Sa druge strane nije mi jasno zašto se Irinej meša u te stvari, to nije nešto što se tiče crkve, bolje bi bilo da se više pozabavi crkvom i problemima koji se tamo dešavaju. On ima 87 godina, njegovo vreme prolazi, a možda neće ni doživeti menjanje imena, zašto bi on to odlučivao? - ističe on.

Ivo Andrić i na Drini ćuprija, pardon most Foto: Arhivska fotografija

Veliki broj turskih reči koje su i danas u živoj upotrebi dokazuje da je turski uticao na srpski više nego ijedan drugi jezik. Iako se u prošlosti upotrebljavao daleko veći broj turcizama, više od osam hiljada, oni su se zadržali i danas u mnogim oblastima života, a imena mnogih gradova, osim Kuršumlije, zvučala bi čudno da se prevedu na srpski jezik.

Kako bi zvali sarmu, da se turcizmi izbace Foto: Profimedia/Alamy

ŠTA ĆEMO SA KALEMEGDANOM, KARAĐORĐEM, ĆEVAPIMA, SARMOM

Zamislite samo da se Čačak zove blato ili mulj, ili da se Novi Pazar zove trg ili pijaca. Osim toga turski nazivi neobično dobro pristaju pojedinim lokalitetima ili gradskim četvrtima – Kalemegdan, Topčider (tobdžijska dolina), Dorćol (raskršće), Bulbulder (slavujeva urvina), Karaburma (crni greben), Tašmajdan, Čukur-česma i kada bi do promene došlo, ne bi više sve to imalo svoju čar.

-  Mnoga naša književna dela obiluju turcizmima. Zašto? Zato što to više nisu turcizmi, to su nekad bile posuđenice, koje su danas postale deo srpskog jezika. Oni našem jeziku daju draž, specifičnu toplinu, i leksičku raznovrsnost, ničim ne narušavajući njegovu normu. Bez turcizama, srpski jezik bi bio lišen sebi svojstvenih istočnjačkih čari - rekao nam je Miloš Kovačević, profesor književnosti.

Kalemegdan Foto: Petar Lazović

U našem jeziku ih ima preko 5.000 reči koje nemaju adekvatnu zamenu. Tako jedemo pilav, ćevapčiće, pijemo čaj, rakiju, kafu, sladimo se baklavom, tulumbama. U kući imamo jorgan, sanduk, ćilim, furunu, pred kućom kapiju, a na krovu odžak. Na kraju sokaka je i ćorsokak, dušmanin ne može biti ortak, a javašluk u komšiluku čist je baksuzluk.

- Jedino što treba sprečiti jeste uvođenje novih turskih reči i zamena srpskih reči turcizmima. Jer ako postoje adekvatne srpske reči, nema potrebe da se dodaju nove - dodaje Kovačević.

Iz svega možemo zaključiti da se jezik ne može staviti pod stakleno zvono, on je živ, podložan uticaju i, kao takav, promenljiv. Jezici primaju reči od drugih jezika, pogotovo ako su u bliskom kontaktu, a s Turskom smo više od 500 godina živeli „u bliskom kontaktu“...

BELE CRKVE I BELA CRKVA?

Vraćanje starog imena Kuršumliji donelo bi sa sobom jedan veliki problem. Kako već u Srbiji postoji varoš Bela Crkva, verovatno bi mnogi mešali nju sa Belim Crkvama, kako bi se zvala Kuršumlija nakon vraćanja imena, pa zamislite koliko bi se samo međusobno razliokovali meštani dva mesta sa gotovo identičnim nazivom!

GRADOVI U SRBIJI KOJI IMAJU ILI SU IMALE TURSKE REČI U SVOJIM NAZIVIMA

Obrenovac – Palež

Čačak - blato, mulj

Ćuprija – most

Bajina Bašta - Baja Osman, turski spahija iz tog kraja

Prokuplje – Urkub ili Okrub

Nova Varoš - Skender-pašina Palanka i Jeni Kasaba

Kuršumlija – Kuršumli Kilise, što znači - Olovna Crkva

Kladovo - Fetislam

Leskovac – Hisar - tvrđava

Novi Pazar - trg, trgovište, pijaca

Vladičin han - kuća

VIDEO Ovo je jedna srpska zaboravljena reč i jedno srpsko zaboravljeno mitološko biće:

(M. Antonijević/ m.antonijevic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    23. jul 2018 | 12:50

    Sav taj turcizam treba da se izbaci i zabrani

  • nikola

    23. jul 2018 | 12:34

    ''Kako bi zvali burek da nismo uzeli od Turaka'' pita sa sirom ili mesom? nije nesto komplikovano zar ne, burek je i onako turska rec za pitu.. Cacak bih rado da se ponovo zove Gradac ako moze :)

  • CG

    23. jul 2018 | 12:35

    Zasto se samo medju Srbima brani sve, samo ne sto je srpsko ? I zasto to dozvoljavamo ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA