Više od 1.000 radnika ostaje bez posla: Škole otpuštaju domare, tetkice i ložače, jer nemaju psihologe

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će u osnovnim i srednjim školama od jeseni raditi 155 psihologa

  • 13

Od jeseni deo nenastavnog osoblja u školama postaće tehnološki višak, a posao će dobiti više stručnih saradnika.

Unija sindikata čak tvrdi da bi oko hiljadu radnika održavanja moglo da ostane bez radnog mesta, a reč je o tetkicama, domarima, ložacima i drugom nenastavnom osoblju, pišu Novosti.

Stevan Jurić iz Unije upozorava da to može biti opasno, jer će kotlovi za grejanje ostati bez nadzora, a to može biti opasno.

Dragan dođe iz treće smene i odmah ulazi u baštu: Piše o nesuđenoj ljubavi, komponuje u kafani, pa uzgaja "ciciju" na 8 spratova (FOTO)

Oko 1.000 nenastavnog osoblja ostaje bez posla Foto: Telegraf

Istovremeno, ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će u osnovnim i srednjim školama od jeseni raditi 155 psihologa, a u Ministarstvu za Novosti potvrđuju da će povećati broj stručnih saradnika i to zbog jačanja prevencije protiv nasilja, ali i zbog novina koje se uvode, poput karijernog vođenja učenika, ili nacionalno ispitivanja obrazovnih postignuća učenika.

Kad je reč o tehničkom i pomoćnom osoblju, u Ministarstvu kažu da je njihov broj određen kvadraturom škola, koje su, s obzirom na sve manje dece u školama, u mnogim objektima nesrazmerno velike u odnosu na broj đaka.

U sindikatu ipak očekuju da do početka školske godine bude izmenjen pravilnik u kojem se sada ne mogu uskladiti nova pravila rada s brojem tehnoloških viškova, jer je ova sadašnja, kažu, dobijena ukrštanjem broja učenika i kvadrata.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    21. jul 2018 | 11:54

    Kad sam bila mala povredila sam se u OS na odmoru. Sa ranom na glavi u dom zdravlja dovela me tetkica! Za to vreme psiholog je odmahivao rukom. Deci subpotrebne ciste I tople ucionice a ne psiholozi koji ce da mrse praznu slamu I da ih samo jos vise razdrazuju usled svoje nestrucnosti I politikanstva. Kakvi psiholozi...ostavite deci tetkice domare I kuvare!

  • X

    21. jul 2018 | 13:00

    Nisu oni nikakvi radnici , vec prevaranti,prekopali su i zemlju i nebo da nadju vezu da udju u prosvetu, na budzet,tamo gde se ne radi a plata sigurna.Kako je u prosveti,tako je u zdravstvu,opstini .....Prvo nasli posao a posle ce da "zavrse " neku visu,cak i fak.opet preko veze !!! Zato pravi strucnjaci beze u inostranstvo,sto dalje, time bolje .

  • X

    21. jul 2018 | 12:53

    Treba ih najuriti,svi su zaposleni preko debelih veza i platili direktorima skola,ili lokalnoj samoupravi. Oni, i svi u lancu su sramota naseg drustva .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA