≫ 

Kikinđani ispekli pitu za Ginisa: Čudo od krompiruše duže od 30 metara delo je veštih ruku majstorice iz Novih Kozaraca (FOTO)

Ovu domaćinsku pitu, po bosanskoj recepturi napravile su na desetoj jubilarnoj "Pitijadi" članice Udruženja žena "Novi Kozarci"

  • 4

Osim što imaju ludaje od pola tone, džinovsku mamuticu Kiku, u Novim Kozarcima, selu kraj Kikinde, ispečena je i pita krompiruša duga neverovatnih 30,2 metra. Iskusne domaćice mesile su je više od tri sata, pekle su je sat i po vremena, a ogulile su više od 25 kilograma krompira, četiri kilograma luka, utrošile 20 kg brašna i osam litara ulja.

Ovu domaćinsku pitu, po bosanskoj recepturi napravile su na desetoj jubilarnoj "Pitijadi" članice Udruženja žena "Novi Kozarci". Ponosne na svoje pite čiji recept su donele iz rodne Bosne, vredne žene odale su tajnu reporterki portala Telegraf.rs kako nastaje džinovska pita krompiruša.

>>> Ovako je o omiljenom srpskom doručku govorio Momo Kapor: Burek nije samo jelo, on je mnogo više od toga

Na desetoj "Pitijadi" napravljena je pita krompiruša duga neverovatnih 30,2 metra - Foto: Telegraf

- Prvo i osnovno je ljubav prema testu. Ženice koje su je mesile sa sobom nose višedecenijsko iskustvo u pravljenju pite. Najbitnije je da se testo oseti pod rukom, da se lepo umesi, razvije, a onda začini. Sve članice su podjednako učestvovale, nas 16 žena više sati je mesilo, razvijalo, seklo krompir i luk, a onda smo je motale. Ove godine napravile smo pitu dugačku 30,2 metra, prošlogodišnji rekord je oboren, a sledeće godine pravimo još veću i slađu - kaže Mirela Blagojević, predsednica Udruženja žena "Novi Kozarci".

Najstariju članicu Milevu Šešum (82) ne izdaju godine. Ova baka svake godine svoje dragoceno iskustvo podeli na "Pitijadi". Njena pita krompiruša ove godine proglašena je za najukusniju, a rado nam je otkrila tajnu hrskave korice spolja, a mekane iznutra.

Slasna krompiruša nakon svečanog dela završila je u tanjirima više stotina posetilaca - Foto: Telegraf

- Pite pravim od kada znam za sebe. U Bosni smo mesili skoro svaki drugi dan, sa sirom, krompirom, kupusom, slatke sa jabukama, sa ludajama takođe pravim. Kod pite je najbitnije da se ne razvlači, ja bih posavetovala da se pita "oklagija" tu je ta tajna. Najukusnije su pite pečene u šporetu, on joj daje domaćinski ukus - ističe baka Mileva.

Ne prave Novokozarčanke samo pite, one su prave masjtorice u nakiselom testu, kiflama, krofnama, kolačima. Na svim seoskim i gradskim manifestacijama gosti i posetioci mogu da degustiraju njihova jela. Zahvaljujujući anagažovanosti i gastronomskoj promociji jela, Udruženje je ove godine nagrađeno Plaketom Grada Kikinde za desetogodišnjicu učestvovanja na "Pitijadi".

Udruženje žena "Novi Kozarci" je ove godine nagrađeno Plaketom Grada Kikinde za desetogodišnjicu učestvovanja na "Pitijadi" - Foto: Telegraf

Ova gastro manifestacija podržana je i od strane Grada Kikinde jer se na njoj promovišu kultura i gastronomija ovog dela Banata.

Slasna krompiruša nakon svečanog dela završila je u tanjirima više stotina posetilaca, a mnogi koji su je probali jasni su u oceni - nigde nema lepše i ukusnije pite nego u Novima Kozarcima.

VIDEO: A ovako izgleda Gulašijada

Dragana Ivanić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosava

    21. jul 2018 | 18:30

    Kikinda I uopste Vovvodina poznate su Po pitama kompirusama.

  • T za Teslu

    21. jul 2018 | 19:30

    Kome u opste takvi rekordi trebaju? Napravite rekord i nahranite sve hladne ljude Srbije... hvala unapred

  • Драган Гиљен

    23. jul 2018 | 15:17

    Милија ми је пита од печења! Велики поздрав из НИКШИЋА!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA