≫ 

Klinički centar Srbije pored fasade i krova dobija Centar za "iks" nož - najsavremeniji precizni medicinski aparat (FOTO)

Sa predsednikom Srbije, Urgentni centar su obišli i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar unutrašanjih poslova Nebojša Stefanović

  • 17

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas radove na obnovi Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije (KCS) i izgradnji novog Centra za "Iks" nož, jedan od najsavremenijih medicinskih aparata.

Srbija ima još figura na tabli, igraćemo do kraja: Vučić o Kosovu i zapaljivim Kolindinim, Tačijevim i Haradinajevim izjavama

U izgradnju Centra za „Iks“ nož u KCS i nabavku opreme uloženo je 800 miliona dinara.

Prednosti Iks noža su da je vrlo precizan, i da se tokom intervencija na kičmi tim nožem izbegava oštećenje kičmene moždine.

Aparat može da se primeni na tumore svih lokalizacija, koji su veličine pet do šest centimetara.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ovim aparatom može da se da veća doza zračenja nego kod klasične radioterapije, pa se period zračenja sa tri ili četiri nedelje skraćuje na samo jednu.

"Iks" nož omogućava preciznije zračenje samog tumora uz poštedu zdravog tkiva koju obični linearni akceleratori ne mogu postići.

Omogućava i plasiranje veće dnevne doze što povećava efikasnost samog zračenja, smanjuje broj bolničkih dana za pet do šest puta, omogućava kontrolu preciznosti na osvnovu skenera, a ne običnog rendgen snimka, a kontrola se može vršiti i tokom samog zračenja.

"Iks" nož omogućava da veći broj pacijenata bude tretiran u toku jednog dana sa jednakom ili većom preciznošću nego što to može da uradi bilo koji drugi aparat za stereotaksično zračenje celog tela.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Poboljšava kvalitet života bolesnika koji se leče radioterapijom, i omogućava precizno zračenje i onih tumora koji su previše veliki za gama nož.

Predsednik obilazi i radove na obnovi fasade Urgentnog centra.

Kako je navedeno, radovi na obnovi fasase, sanaciji krova, zameni dela prozora i adaptaciji tavanskog prostora na objektu Urgentnog centra počeli su 24. maja i biće završeni do 22. oktobra.

Sa predsednikom su Urgentni centar obišli i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i ministar unutrašanjih poslova Nebojša Stefanović.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučić je naglasio da će Srbija za tri godine dobiti nov i velelepan Klinički centar Srbije (KCS). 

- Tada ćemo moći da se ponosimo onim što smo uradili - rekao je Vučić i dodao da će radovi na obnovi Urgentnog centra KCS biti završeni do Nove godine, a da je rok za kompletnu rekontrukciju KCS tri godine.

Vučić je nakon obilaska radova u Urgentnom centru izrazio zadovoljstvo što je država uspela da, kako kaže, iz inostranstva obezbedi najskuplje lekove za decu sa spinalnom mišićnom atrofijom.

- Nema ništa važnije od života ljudi i mogućnosti da majka moze da gleda svoje dete i da se nada njegovoj buducnosti. Drago mi je da imamo novca i za to, a imaćemo još više u budućnosti - rekao je Vučić.

VIDEO: Svečano otvorena zgrada u "Beogradu na vodi": Useljavaju se prvi stanari

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MilijanaLakić

    22. jul 2018 | 14:53

    Ovakav tempo izgradnje objekata i zdravstvenih institucija kao i ulaganja u savremena sredstva i opremu za lečenje nismo imali prilike da vidimo više od 20 godina. Ovo narod prepoznaje zato i daje podršku Vučiću i SNS

  • Maja

    23. jul 2018 | 09:18

    Veoma je važno ulagati u zdravstvo i tako osigurati bolju budućnost Srbije!

  • Marko

    23. jul 2018 | 07:44

    Samo aktivnom politikom ulaganja i razvijanja zdravstva možemo da održimo korak sa inovacijama i napretkom na tom polju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA