≫ 

Potpećka pećina ima tajnovito podzemno jezero i najviši ulaz na Balkanu: Posetiocima ni pljusak ne smeta (FOTO) (VIDEO)

U pećinu se ne ulazi na glavni ulaz

  • 2

Ulaz u Potpećku pećinu kod Užica najviši je na Balkanu. Tu pećinu je do sada posetilo više od 4.000 ljudi, a iz turističke organizacije Užica najavljuju ulaganja koja će iduće godine boravak posetiocima učiniti još prijatnijim.

Ulaz u obliku potkovice visok 55 metara zaštitni je znak Potpećke pećine.

Čudo u Srbiji: Jezero po kojem plutaju ostrva (FOTO) (VIDEO)

U pećinu se ne ulazi na glavni ulaz. Unutra je podzemno jezero koje naučnici još nisu istražili.

Put u unutrašnjost vodi kroz dvoranu zmajeva, Cvijićevu dvoranu, dvoranu Snežane i sedam patuljaka, koja je ime dobila po stalagmitu koji je krasi. Upravo ukrasi svedoče o starosti pećine koju su napravile reke ponornice.

- U ovoj pećini imamo primer kada se spajaju stalaktiti i stalagmiti i nastaju pećinski stubovi. E onda možete da zamislite koliko godina je potrebno za jedan stub kada je nekoliko stotina godina potrebno za 1 centimetra stalaktita - objašnjava vodič Aleksandar Kusturić.

Stalaktiti i stalagmiti prave pećinske stubove Printskrin: Youtube

I pored kiše, posetilaca ima. Ukoliko se planovi ostvare, biće ih i više od prošlogodišnjih 7.000. Iako će ovogodišnja sezona poseta pećini bti kraća nego obično.

- Ulazimo u fazu realizacije projekta zamene elektroinstalacija u Potpećkoj pečini, zamena svih stolova i klupa ispred pećine i postavljanje suvenirnice za narednu sezonu - kaže Danijela Đorđević Arsić, direktorka TO Užice.

Pogeldajte video:

Pećinu je počekom 20. veka prvi istraživao Jovan Cvijić. Procenjuje se da je duga do 10 kilometara, a posetioci mogu da vide 550 metara.

VIDEO: Kako izgleda spasavanje dece iz pećine

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MRLE

    23. jul 2018 | 08:21

    Sve imamo-samo pameti nemamo...

  • Neimar

    23. jul 2018 | 09:12

    U blizini moga rodnog sela Bradina nalazila se pecina po imenu Kuvija nekada momci izmog sela otisnulise u ispitivanje pecine i kazu da izlazi insd Sarajeva kojese zove Zvezdara posle je JNA ulaz zatvorila jakim resetkama da bemozes ruku provuc kroz otvor ulazio sam sa pocetka ma neki sto metara od ulaza ima jezero koje prosto u sredini jezera kuca toje cist dokaz daje duboko pored jezera sa jedne strane mozese proc ali veoma precizno i tacno inace u jezeru zavrsi a led je milos bozija prema hladnoci onog jezera neki kazu dasu isli dalje a niko isto neprica staje tamo tako daim neverujem na par mesta naslismo kosti od medveda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA