≫ 

Pokušala sam da u Srbiji, u gradu od 180.000 stanovnika udomim šest mačića! I sada mi nije dobro (FOTO)

Prvo pitate koje je muško, dok me 100 drugih kritikuje zbog sterilizacije. Jer je vama komplikacija jedna mačka, dok ih ja sada čuvam devet

  • 27

Da se razumemo, nisam ni očekivala da ću uspeti da udomim svih šest mačića koje mi je okotila maca iz komšiluka, ali da neću ni jedno, u gradu od 180.000 stanovnika - nisam ni pretpostavila. Jer toliko vas šeruje i lajkuje fotke mačaka, uzdiše (oh, ah) i "jauče" u komentarima (jao, što su lepe) na društvenim mrežema.

A kada treba spasiti - muk!

Otvorila je vrata taksija i ugurala mačku unutra: Kragujevački vozač nije ni znao kakav mu je pakao od života tada napravila (FOTO)

I sada imam dve opcije. Prva je da ih odnesem u azil. Ali zaboga, ako jedno udruženje za zaštitu životinja u gradu od 180.000 stanovnika, koje na Fejsbuku ima više od 13.000 sledbenika objavi "niko se ne javlja mesecima unazad da pomogne" mogu misliti koliko udome azili. Druga opcija je da ih ostavim ko zna gde da se sami snađu, u nekom selu ili slabo prometnom prigradskom naselju. Da ih ostavim sa nešto hrane i vode i odem.

Foto: Telegraf

Ja, koja jedva čekam dan kada će Zakon propisati rigorozne kazne za one koji ostavljaju ljubimce kad ostare ili dosade. Ja, koja sam danonoćno negovala pse stare po 15 i 18 godina, kojoj su ljubimci umirali na rukama, dok ih mazim.

Foto: Telegraf

Planirala sam da ove mačiće odgajim do tri ili četiri meseca, da vam budu lepi i zdravi, samo treba da ih volite i onda treba da ih odnesem u azil ili bacim? Jer… Molim vas mesec dana da udomite koje. Fotkam ih iz svih uglova, da vam pokažem koliko su lepi, a vi mi te fotke na Fejsbuku lajkujete i pišete kako su slatki. Znam ja to. Znala sam i koje je najpametnije dok je još bilo slepo i jedva hodalo, koje je najtrapavije i stalno pada s kruške na koju se uporno penje, znam koje je prepredeno dok glumi nemoć. Ne pišite mi kako su slatki!

Foto: Telegraf

Kad molim za pomoć na Fejsbuk grupama tipa "mi volimo životinje" neki me pitaju da li sam čula za sterilizaciju, pišu mi- "nećeh ih valjda u azil", "strašno". Kad je strašno uzmi jedno!

Učite me - pa steriliši majku. Stvar je u tome što je komšijska mačka koju zovem Maca-komšinica, više gladna nego sita, ukapirala da je u mom dvorištu večera u 18 sati, pa je jela sa mojim mačkom. Onda je odlučila da se okoti na mojoj terasi.

Foto: Telegraf

Rodila je dečaka i devojčicu. Dok spremam pare za sterilizaciju, majke ili ćerke, ćerka se koti i rađa šestoro. A jedva je bila "tinejdžerka". Umalo umire, jedna dojka joj je pocrnela, lečim je, hranim samo mlevenim mesom i ribom. Pola mesa za ručak išlo je njoj, da bi ojačala. Ostaje bez jedne dojke. Decu joj hranim na špric, da joj olakšam. I uspevamo, ona, njih šestoro i moja porodica.

Dok me učite da sterilišem mačke, samo da rezimiramo- sada su kod mene baba, majka i četvoro ženskih mačića. U mojoj kući otac je znao da odloži kupovinu leka jer je lečenje psa bilo hitnije. Pitate li me mogu li da platim sterilizacije?

Foto: Telegraf

Znam da ćete me "dočekati" negde, tipa- što odmah nisi sterilisala komšijinu mačku (?), što nisi na vreme sterilisala njenu ćerku (reci to kad te pozovu iz banke), kako možeš da ih čuvaš pa napustiš.

A ja ću vam reći da mogu. Jer vi lajkujete, kada treba status bar da mi podelite, jer je vama teško i ostatke od ručka da odvojite za mače, jer i kada želite da udomite prvo pitate koje je muško, dok me 100 drugih kritikuje zbog sterilizacije. Jer je vama komplikacija jedna mačka dok ih ja sada čuvam devet. Jer mi se javljate iz gradova udaljenih 50 kilometara i pitate me da vam donesem mače na kućnu adresu.

Foto: Telegraf

Mogu i moram da ih napustim jer će zaprepašćujuće brzo devet mojih mačaka početi da se pare međusobno, majka sa sinovima, braća sa sestrama. Pokušavam i dalje da im nađem dom. Štedim novac za dve sterilizacije. Više ne mogu. Čije dve sterilizacije, ne znam. Kako odlučiti ko ide, a ko ostaje, ne znam. Jedino moje slabašno opravdanje je što ih nisam odbacila nemoćne.

Krenite sa kritikama. Ali, to pravo imate samo vi koji ste jednom udomili povređenog mešanca, mače bez oka, prebijenog starog mačka okupanog krvlju, komšijske mace porodilje, pobacane mačiće sa druma ili iz snega, koji ste sami otimali od smrti svoje ljubimce onda kada niste imali za veterinara, vi koji ste bar jednom svog ljubimca držali za šapu dok umire.

VIDEO Da li znate da postoje mačka vukodlak i mačka vampir?

(M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    25. jul 2018 | 19:14

    Pa leči ih i dalje i uživaj u njihovoj lepoti i ljubavi ili ih ostavi da prirodna selekcija uradi svoje. Neki dan ubi se čovek zbog 22000 din duga za struju. Ostavi iza sebe tri deteta a ti mi tu patetišeš o mačkama.

  • Тодорић

    25. jul 2018 | 19:13

    Потресно,и савршено Српски. Не могу да узмем маче,жао ми је скупила сам гомилу паса.Генијалци из Левијатана Вам сигурно могу помоћи,невероватни су,видим да помажу и људима у задње време. Покушајте,видеће они и ово...

  • Rola

    25. jul 2018 | 21:00

    Ma ko te terao da cuvas macke ako neko voli macke neka ih cuva a ne nudi drugom. Sta mislite moj hobi je cuvanje buva pa nudim ko hoce dacu mi punu kesu pa nek cuva ako nece onda on ne voli ziva stvorenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA