≫ 

Veliki vodič pred poslednji vikend u julu, vozače čeka pakao: Radovi na svakom koraku, gužve u celoj zemlji i na granicama, evo rešenja

Na teritoriji cele Srbije najavljeni su radovi, što osim gužve na granicama, može dodatno usporiti vaše kretanje ka određenoj lokaciji

  • 6

Ako ste misli da su najavljeni radovi na putu poslednja etapa rekontrukcije Beograda, prevarili ste se. Pored prestonice, rade se i brojne deonice širom Srbije, što može da oteža posao vozačima, posebno tokom vikenda kada je saobraćaj pojačan na svim deonicama.

Pored tekućih, planirani su novi infrastrukturni radovi - dve petelje, isto toliko obilaznica, novi most kod Ade Huje preko Dunava, ali i dva tunela. Planiran je i produžetak obilaznice do Bubanj potoka do prema Pančevu, zbog čega će se izgraditi i veliki drumnsko-železnički most kod Vinče. Sve ovo izazvaće dodatne gužve do kraja 2021. godine, kada je najavljen kraj radova.

Planiran je i produžetak obilaznice do Bubanj potoka do prema Pančevu; Foto: Telegraf

RADOVI U BEOGRADU

Zbog radova u Ulici Njegoševoj izmenjena linija 24, do 25.avgusta.

Radovi su produženi u ulici Miška Kranjca, pa će izmenjeno saobraćati linije - 37, 501, 42, 47, 94, 54, 505, 47N, do 17. avgusta.

Zbog radova na asfaltiranju kolovoza na putu Surčin – Aerodrom "Nikola Tesla", na delu od Vojvođanske ulice do zone aerodromskog terminala, potpuno je obustavljen saobraćaj do 10. avgusta. Zbog toga je promenjen režim rada linija 72 i 607 JGP-a.

Izmenjeno će saobraćati i linije 28, 40, 41, 65, 77 zbog radova u Svetogorskoj ulici do 31. jula.

Izmenje su brojne linije JGP-a, zbog radova na putu; Foto-ilustracija: Wikimedia/Srđan Popović

Izmenu režima rada zbog radova u ulici Slavka Miljkovića u Resniku imaće i linije 47, 94, 503 do 31. avgusta.

Zbog radova u ulici Ace Joksimovića biće izmenjen rad linija - 37, 50, 52 do 12. avgusta.

Zbog radova na asfaltiranju kolovoza na putu Surčin – Aerodrom "Nikola Tesla", na delu od Vojvođanske ulice do zone aerodromskog terminala, potpuno je obustavljen saobraćaj do 10. avgusta. Zbog toga je promenjen režim rada linija 72 i 607 JGP-a.

Linija 2. izmenjeno će saobraćati do 11. septembra zbog radova u Karađorđevoj ulici.

Linija 42 imaće izmenjen režim rada do 8. avgusta, zbog rekontrukcije u ulici Pere Velimirovića.

Sa Hrvatskom na prelazu Batrovci se na izlazu čeka oko 120 minuta; Foto: Tanjug/Zoran Žestić

GRANIČNI PRELAZI

Kako se sezona radova na putu poklapa sa sezonom letnjih odmora, vozači gužva mogu da očekuju i u gradu i na granicama.

Za sada, prema informacijama AMSS-a, umeren je intenzitet saobraćaja koji se nesmetano odvija. Međutim sa prvim popodnevnim satima očekuje se početak još jednog talasa pojačanog saobraćaja koji će sigurno usloviti veći broj vozila na auto-putevima ka jugu i istoku Srbije, ali i na svim magistralama koje vode ka Jadranu.

Popodne se očekuje osetno veći broj vozila i na pojedinim graničnim prelazima. Zadržavanja mogu biti i na onim najfrekventnijim naplatnim rampama, kao i na svim deonicama gde su aktuelni radovi na putu.

Prema poslednjim podacima Uprave granične policije, na putničkim terminalima naših graničnih prelaza, zadržavanja jutros nisu duža od 30 minuta.

Na teretnim terminalima zadržavanja su na perlazu Horgoš, sa Mađarskom, na izlazu iz zemlje 90, a na ulazu 60 minuta. Sa Hrvatskom na prelazu Batrovci se na izlazu čeka oko 120 minuta, dok se na prelazu Šid na izlazu teretna motorna vozila zadržavaju oko 240 minuta.

Trenutno, radovi se obavljaju na auto-putu Beograd - Niš, na putnim pravcima ka Crnoj Gori, ali i ka severu zemlje; Foto: Telegraf, Google Maps, Pixabay

RADOVI PO SRBIJI

Ukoliko krećete na put, trebalo bi da znate da se radovi trenutno obavljaju na auto-putu Beograd - Niš, na putnim pravcima ka Crnoj Gori, ali i ka severu zemlje.

Na auto-putu Beograd - Niš, izvode se radovi na potezu od Jagodine do Ćuprije, pa je zatvorena traka u smeru ka Nišu, a saobraćaj se odvija dvosmerno u suprotnoj traci. Radovi na ovoj deonici trajaće do kraja avgusta.

Radovi na pojačanom održavanju izvode se na putu između Čačka i Užica na potezu Tučkovo- Jelen Do - Rasna - Gorjani - Uzići - Sevojno. Saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila uz upotrebu semafora, a moguća su zadržavanja do 30 minuta. Radovi će se odvijati do marta 2019. godine.

Zbog radova na putu između Čačka i Užica na potezu Tučkovo- Jelen Do - Rasna - Gorjani - Uzići - Sevojno, moguća zadržavanja oko 30 minuta; Foto: Tanjug/Rade Prelić

Saobraćaj je zbog radova potpuno obustavljen na Starom novosadskom putu od Sremskih Karlovaca do Banstola, a radovi će trajati do 1. septembra. Putnička motorna vozila koriste alternativni put Inđija - Maradik - Krušedol - Irig - Iriški venac, dok se teretna preusmeravaju na pravac Inđija - Putinci - Ruma - Iriški venac - Petrovaradin - Novi Sad.

Radovi na izgradnji nadvožnjaka izvodiće se na delu auto-puta Beograd – Novi Sad, u zoni naplatne stanice "Novi Sad Jug". Do 31. jula za saobraćaj će biti zatvorena kolovozna traka u smeru Beograd – Subotica, neposredno pre isključenja sa auto-puta ka naplatnoj stanici "Novi Sad Jug". Saobraćaj će se odvijati dvosmerno kolovoznom trakom u smeru Subotica - Beograd, u dužini od 400 metara.

U toku su radovi na petlji Ostružnica, pa je zbog toga za saobraćaj zatvorena rampa kojom prolaze vozila iz Beograda i Obrenovca u smeru ka Surčinu. Saobraćaj je preusmeren na petlju Orlovača, a radovi će trajati do 1. avgusta.

Radovi koji su u toku na petlji Orlovača - Lazarevac, trebalo bi da budu završeni 25. jula; Printskrin/Youtube:Beobuild

Radovi koji su u toku na petlji Orlovača - Lazarevac, trebalo bi da budu završeni 25. jula. Vozači koji se iz pravca Bubanj potoka kreću ka Beogradu, trebalo bi da koriste kružni put.

ALTERNATIVNI PRAVCI KRETANJA

Ako se uputite u Mađarsku, možete koristiti sledeće alternativne granične prelaze: Bački Breg, Kelebiju koja je otvorena 24 časa, Bajmok, Bačke Vinograde, Đalu, a Horgoš je otvoren od 7 do 19 časova.

- Ako krenete ka Crnoj gori, alternativni put jeste da vozači kada dođu u Pljevlje skrenu ka graničnom prelazu Jabuka odakle mogu da idu preko mosta na Tari, pa na Mojkovac ili da kad pređu ovaj granični prelaz nastave preko Žabljaka, ukoliko putuju ka Risnu ili Herceg Novom - kažu AMS Crne Gore. Prelaz Jabuka se preporučuje ako do crnogorskog primorja planirate putovanje preko Žabljaka. Na njemu po pravilu nema gužve, jer nema kamiona i autobusa.

Moguće gužve na graničnim prelazima; Foto-ilustracija: Tanjug/Zoran Žestić

Za Hrvatsku se preporučuju manji granični prelazi, kao što su Sot, Ljuba, Neštin, Bačka Palanka, Bogojevo i Bezdan, na kojima su zadržavanja znatno kraća.

NA PREŠEVU PUTNIČKA VOZILA ČEKAJU DVA SATA

Na graničnim prelazima pojačan je saobraćaj, a najviše se, oko dva sata, čeka na graničnom prelazu Preševo sa Makedonijom, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Prema najnovijim podacima Uprave granične policije, na GP Horgoš na ulazu čeka se oko jedan sat, na prelazima sa Crnom Gorom Gostun i Špiljani zadržavanja na izlazu su od 30 do 60 minuta.

Najduža čekanja su moguća na prelazima sa Makedonijom; Foto: Tanjug/AP/Marko Drobnjaković

Pojačan je izlaz iz Srbije ka Bugarskoj i zadržavanja na GP Gradina su do 30 minuta sa tendencijom porasta a saobraćaj se odvija u šest traka, naveo je AMŠ.

Nema zadržavanja na naplatnim stanicama autoputeva.

KAKO IZBEĆI GUŽVE?

Gužve u Beogradu su postale nepodnošljive. Kolone vozila u špicu na većim saobraćajnicama stoje i po pola sata, a mnogi vozači ne znaju da im jedna opcija na telefonu može pomoći da izbegnu ovaj haos.

Takođe, ova opcija vam može pomoći da se brže izvučete iz Srbije, kako bi ranije stigli i na destinacije van zemlje.

Opcija Traffic na Google Maps-u može pomoći da se izbegnu gužve; Foto: androidpolice.com

Google Maps u Srbiji ima podršku za opciju koja u realnom vremenu prati i prikazuje gužvu na putevima. Mnogi ljudi ni ne znaju da opcija Traffic postoji u ovoj popularnoj aplikaciji koju ima gotovo svaki smartfon.

Ovu opciju nije potrebno dodatno uključivati, već je samo dovoljno da pokrenete Google Maps aplikaciju pre nego što sednete u auto i videćete da će ulice u Beogradu biti označene različitim bojama. Zelena boja znači da saobraćaj teče normalno i da nema gužvi, narandžasta označava da postoji veći broj vozila od uobičajenog, dok crvena znači kolaps.

Ova opcija postoji i za ostale gradove po Srbiji, pa na osnovu nje sami možete da napravite alternativni put do svog odredišta na kojem neće biti gužve. Naravno, ne zaboravite da gledanje u telefon tokom vožnje može biti opasno po bezbednost svih učesnika u saobraćaju, pa je najbolje da pogledate alternativne puteve pre nego što sednete za volan.

Takođe, na naplatnim rampama ćete brže proći ako imate beskontaktnu platnu karticu, jer je od sada moguće njom plaćati putarinu i time uštedeti na vremenu, jer se ona samo prisloni, nije potrebno unositi PIN niti bilo šta. Iznos se, po prislanjanju na aparat automatski skine sa računa i slobodni ste da idete dalje.

JP „Putevi Srbije“ je na svim naplatnim kanalima naplatnih stanica „Subotica“, „Stara Pazova“, „Beograd“, „Niš“, „Preševo“, „Dimitrovgrad“, „Šid“, „Šimanovci“ i „Preljina“ omogućilo učesnicima u saobraćaju da putarinu plate prislanjanjem kartice na čitač koji transakciju vrši za nekoliko sekundi, bez unošenja PIN koda.

Sa ovim informacijama sigurno ćete lakše i bezbednije moći da krenete na put, i u zemlji i u inostranstvo.

Telegraf vam želi srećan put i opreznu vožnju.

VIDEO: U patroli sa presretačima

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Losmi

    26. jul 2018 | 14:48

    Neka se radi i to je pozitivan i svetao primer(nisam pod bot alpha) ALI STA SE CEKALO DO SADA? FEBRUAR I POLA MARTA JE BILO LEPO I TOPLO VREME KAO I POLOVINA APRILA NIKO NI DA BEKNE A KAMO LI DA RADI,NA KORIDORIMA NIGDE ZIVE DUSE U TA TRI MESECA,A SADA KAO RADE NA SVE STRANE KAD JE SPIC SA STRANCIMA I NASIM LJUDIMA KOJI PUTUJU!!! SRAMOTA!!! JESTE DA POSLA IMA NA PRETEK I DA NE MOZE SVE OD JEDNOM DA SE ZAVRSI ALI NIJE NI RESENJE DA SE SVE RASKOPA!! KOD NAS U NISU NISU JOS NI POLA RUPA(ZIMSKIH)ZAKRPILI,MNOGO NJIH OSTALE OTVORENE,A ONE STO KRPE,KRPE IH U SAOBRACAJNOM SPICU OD 14H DO 18H,GDE JE TU LOGIKA??

  • Jaa

    26. jul 2018 | 12:35

    U novom sadu, sacuvaj boze kako se to radi,raskopavaju ulice,a kad asvaltiraju,izgleda kao dječiji rucni rad .nema tu nikakve kontrole a nemoze ni biti ,- lopov lopova ne kontroliše ( pranje para )

  • vladimir^

    26. jul 2018 | 14:15

    Ni postojece puteve i ulice nismo u stanju da odrzavamo, sve rupa do rupe, a neravno... Samo koncesija resava problem, ali to nijedna vlast nece da uradi, jer putevi i kradja na njima mnogo novca donosi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA