≫ 

"Zmajev dah", dezert koji može da ubije: Deca obožavaju kada im dim izlazi iz nosa i usta dok ga jedu, ali ubrzo sledi kobno gušenje (VIDEO)

Šareno jelo je prepuno tečnog azota, a prekomerna količina ove hemijske supstance može izazvati promrzline i oštećenja tkiva!

  • 1

Naizgled simpatična poslastica po imenu "Dragon's Breath", odnosno Zmajev dah, napravljena od žitarica, može da vas košta života.

Ovo jelo je šareno i prepuno je tečnog azota, koji izaziva dim iz usta i nosa. Prekomerna količina ove hemijske supstance može izazvati promrzline i oštećenja tkiva, jer se pravi zamrzavanjem žitarice. Temperatura tečnog azota može da bude do -100 stepeni.

Prvi simptomi se pojavljuju kao užasne promene na koži.

Tečni azot se koristi u kuhinji već nekoliko godina unazad, osim za jela, njegova upotreba je proširena i na spremanje koktela i šotova, što je takođe veoma opasno.

Printskrin: Youtube/CBS Los Angeles

Dečak po imenu Džoni Kenedi sa Floride prošle nedelje zamalo je mogao da premine usled konzumiranja dezerta od žitarica.

Naime, kako je njegova majka Rakel za američke medije rekla, on je pojeo čuvenu poslasticu. Dok su bili u jednom od šoping centara, porodica Kenedi je odlučila da dete odvede na užinu.

Deca su se snimala, zabavljala i smejala, ali je sve promenilo pravac kada je Džoni došao kući. Počeo je da kašlje i stanje se pogoršavalo, sve dok jednog trenutka nije počeo da se guši. Roditelji su ga odvezli u najbližu vatrogasnu stanicu, gde su ga inhalirali, a potom prebacili dalje u bolnicu. Zbog ozbiljnosti gušenja i teškog stanja, morao je da primi i adrenalinski šok i zadržan je na lečenju.

Džonijev otac uputio je apel:

- Molim vas, ako znate nekoga ko ima i blaži oblik astme, neka ne uzima ovaj dezert. Bolje je da znate, jer meni nije palo na pamet da konzumacija ove hrane može imati ovakve efekte. Moj sin je mogao da umre. Molim vas ne pravite ovakve greške - napisao je.

Ovo jelo je vrlo popularno u Americi, a mi smo se pitali da li je ta poslastica možda zalutala i u naše krajeve.

Obišli smo nekoliko prodavnica kineske hrane, kao i japanskih restorana, na svu sreću "Zmajevog zadaha" - nema. Prodavci i kuvari su nam rekli da odlično znaju o čemu je reč, ali da to u Srbiji ne prodaju.

Printskrin: Youtube/CBS Los Angeles

Gledali su nas čudno i sigurno se pitali zašto nam to treba, verovatno aludirajući na to da ne znamo štetnost dezerta.

U eri preuzimanja trendova sa zapada, ovoga puta "Dragon's Breath" zaobišao je Srbiju.

U komentarima nam pišite da li ste vi nekada čuli za ovu hranu, gde ste imali priliku da je vidite, kao i da li biste je probali.

Grupa momaka muči mačku UZNEMIRUJUĆI VIDEO:

(S.Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa da ne vrinite

    3. avgust 2018 | 10:52

    Zaobisao al sada posto je objavljeno nece zaobici. Lijepi kim dzong un..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA