Jedna "gospođa" godinama progoni srpske seljake i uništava im sve: Ko je Drozofila Suzuki?

Jedini način da joj se stane na put je da je napijete crnim vinom

  • 4

Srpske seljake već nekoliko nedelja mori jedna "gospođa" koja im uništava sve što su godinama sticali.

Zove se Drozofila Suzuki i u Srbiju je došla pre pet, šest godina - čak iz Japana.

"Tuži ko te j..." Poljoprivrednik iz Arilja duguje baki i unuci 1.000 evra: Ni posle godinu dana nisu dobile svoje mukom zarađene pare

Toliko se odomaćila da je postala dosadna i prava noćna mora, a mnogi voćari i vinogradari su zbog nje pukli velike pare. Najčešće vreba u vinogradima i malinjacima, a kako saznajemo, trenutno obitava između Vršca i Plandišta. Jedini način da joj se stane na put je da je napijete crnim vinom.

Može da pričini ogromne štete na svim voćnim vrstama koje imaju tanku pokožicu ploda Foto: pixabay.com

Šalu na stranu, reč je o veoma otpornoj azijskoj voćnoj mušici, čiji je latinski naziv Drosofila Suzukii.

Proizvođači takozvanog mekog voća suočavaju se sa truljenjem plodova i često ne znaju da je uzrok larva azijske voćne mušice, koja je doživela ekspanziju na našim prostorima poslednjih godina.

Upoznajte mužjaka azijske voćne mušice Foto: Flickr/Judy Gallagher

Može da pričini ogromne štete na svim voćnim vrstama koje imaju tanku pokožicu ploda kao što su jagoda, malina, kupina, trešnja, višnja, breskva, kajsija, šljiva, smokva i grožđe. Mušica dolazi kad voće počne da zri i postaje slatko, ubacuje jaja u plod i iz njih se razvija larva, ali tada je kasno za primenu insekticida.

Ove godine je eksplodirala, a razlog tome je što joj odgovaraju klimatski uslovi, a najoptimalnije za njen razvoj su temperature od 21 do 25 stepeni, a celo leto je upravo takvo.

Problem je uništavanje ove mušice zbog brze reprodukcije i sposobnosti da napada plodove koji nisu oštećeni. Stručnjaci u slučaju malina savetuju da se smanji broj dana berbe i da se izlovljavaju mušice.

Foto: pixabay.com

Na plastičnoj flaši se napravi niz rupica i sipa mešavina jabukovog sirćeta i crnog vina. To privlači mušicu i postavlja se na svakih metar u redu i tako se izlovljavaju odrasle jedinke i smanjuje populacija za polaganje jaja.

Zrela trešnja u kojoj su položena jaja mušice Foto: Wikipedia/Martin Hauser Phycus

Druga mera je čišćenje korova oko parcele jer se larva nalazi na svim sočnim delovima biljaka, a trule plodove nikao ne treba ostavljati u malinjaku.

Voće koje kupujemo na pijacama nije zaraženo, navode stručnjaci, jer da jeste ne bi stiglo da sazri. Najveću štetu od azijske voćne mušice imaju proizvođači jer je rod znatno umanjen, a preventive praktično nema.

(Telegraf.rs/agrotv.net/RTV)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Htela bih da znam

    3. avgust 2018 | 12:27

    Sta li sve donose vise na balkan i cime nas zaprasuju iz aviona koji svakodnevno lete a nisu ni putnicki ni vojni. Da li ce da nam kaze neko nesto o tome? Sta rade sluzbe koje se bave zastitom zivotne sredine i javnog zdravlja?!

  • Rj38

    3. avgust 2018 | 09:56

    Kakav naslov.......

  • Jeretik

    3. avgust 2018 | 12:53

    Nije ni nama lako ,sve zivo je pocelo da nam uvaljuje jaja .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA