≫ 

Test na drogu roditeljima je jedina nada da im dete nije u smrtonosnim kandžama: Ali, on ne otkriva sve i može lako da se prevari

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti, poznatijoj kao "Drajzerova" test može da se uradi u dispanzeru svakog dana do 14 časova

  • 11

Nevena Vrtulek doživela je stravičnu tragediju kad joj se sin Aleksandar (14) ubio pre tri godine. "Drugari" su nesrećnom dečaku sipali drogu u sok, pored toga što su ga i maltretirali. Kao i svaki zabrinut, pažljiv roditelj i ova majka je primetila da joj se dete drugačije ponaša. Odlučila je da on uradi test na narkotike. Bio je negativan, ali samo zato što nije mogao da otkrije supstancu koja se pojavila. Da je bio pozitivan, možda bi mladi život bio spasen.

Ovaj slučaj nije jedini. I drugi su ovako uspeli da prevare roditelje da su "čisti". Zavisnici, takođe, i sami nalaze način da test bude pozitivan.

Na ulicama Srbije droga je dostupna na svakom koraku. Sve je više koriste mladi. Neki su zbog nje prerano otišli u smrt. Što se pre otkrije zavisnost, veće su šanse da se ona izleči. Jedan od koraka jeste da roditelji testiraju svoju decu. I zato je naročito bitno da oni pokazuju prisustvo svih droga koje postoje.

Međutim, situacija nije takva. Testovi pokazuju samo neke od njih.

Sašina majka se nakon njegovog samoubistva bori za Aleksandrov zakon: "Bio je povučen, nije hteo u školu, jer su mu pretili i sipali drogu u sok"

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti, poznatijoj kao "Drajzerova" test može da se uradi u dispanzeru svakog dana do 14 časova, a po podne i noću u hitnoj službi tokom cele nedelje.

Testovi na drogu ne otkrivaju sve narkotike Foto-ilustracija: Pixabay

- Naša bolnica otkriva prisustvo sledećih psihoaktivnih supstanci: opijati (heroin), marihuana, kokain, amfetamini, ekstazi, fenciklidin, metadon, buprenorfin, tramadol, benzodiazepini, triciklični antidepresivi, barbiturati - naveo je spec. dr med. Ljubiša Radivojević iz "Drajzerove".

U Institutu za mentalno zdravlje "Palmotićeva" testove obavljaju samo svojim pacijentima.

Najpraktičnije je da se koristi test na 10 PAS - marihuana, heroin, amfetamini, uključujući i ekstazi i metamfetamin, kokain, benzodiazepini, barbiturati, opijati i metadon. Rezultati se očitavaju već posle 5 minuta - kazao je prim. dr Ivica Mladenović načelnik Klinike za bolesti zavisnosti, Instituta za mentalno zdravlje.

NAČINI DA SE PREVARI TEST

Zavisnici umesto da shvate da ih roditelji testiraju kako bi im pomogli da se izleče i da im spasu život, oni traže načine da prevare test. Nažalost, u tome uspevaju.

Test se najčešće radi preko urina Foto: Shutterstock

Pojedini roditelji naprave grešku pre testiranja jer najave svojoj deci da će to da urade. Razlog je verovatno jer ne znaju da se droga "ne zadržava dugo". Dovoljno je da dete neke od njih ne koristi nekoliko dana i da test bude negativan.

- Vreme zadržavanja u biološkom materijalu, a najčešće se testira urin, zavisi od vrste droga i dužine i učestalosti uzimanja. Otkrivanje marihuane zavisi od načina konzumiranja, jedan džoint može da se otkrije između tri i sedam dana - objasnio je Radivojević iz Specijalne bolnici za bolesti zavisnosti, "Drajzerova".

Ako se češće koristi "trava", može da se otkrije između sedam i 14 dana, a ako se stalno uzima može da se zadrži i duže od mesec dana. Kod ekstazija je period još kraći. Ako se periodično gutaju tabete njihovo prisustvo se otkriva posle jednog do dva dana. Ukoliko se češće konzumira otkriva se od dva do sedam dana.

- Pojedinačno uzimanje amfetamina se otkriva između jedan i dva dana, češće korišćenje od dva do sedam. Heroin između dva i pet dana. Kokain do dva dana ili od dva do pet dana. Kod metadona, buprenorfin benzodiazepini zadržavanje zavisi od uzete doze, izlučivanje može da bude veoma dugo - kazao je Radivojević.

Iz Instituta za mentalno zdravlje "Palmotićeva" naglasili su da rezultati testa zavise odakle se uzima uzorak kao i da zavisi od samog testa.

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti, "Drajzerova" Foto: google.rs/maps

- Ako se uzorak uzima iz urina, prisustvo metabolite u urinu se najduže detektuje kod marihuana i osoba posle hronične upotrebe može biti pozitivna i do tri meseca! Kod ostalih droga uglavnom je pozitivna od jednog do četiri, mada je to varijabilno. Uzorak iz pljuvačke je pozitivan dva, tri dana posle poslednjeg uzimanja, izuzev marihuana gde je pozitivan kraće. A PAS se u kosi može detektovati i do 90 dana posle konzumiranja - rekao je Mladenović načelnik ove klinike.

Oni koji koriste drogu mogu da prevare test i tako što razvodne urin ili podmetnu tuđi. Zato je veoma bitno da roditelji vrše kontrolu da se to ne desi. Moraju da obrate pažnju da dete sa sobom nije ponelo drugi urin, kao i da sa sobom nema vodu kad uđe u toalet.

Roditelji svoju decu, pored Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti "Drajzerova" mogu da testiraju i na Vojnomedicinskoj akademiji - odsek za toksikologiju i Institutu za sudsku medicinu u Beogradu, kao i u bilo kojoj laboratoriji koja je akreditovana za to.

Takođe, testove mogu da nabave i preko interneta i u apotekama. Važno je samo da se upoznaju koje droge on otkriva.

Ukoliko je neko zavisnik, pozitivan test je šansa da se osoba izleči i da nastavi sa svojim životom onako kako svako zaslužuje.

VIDEO: Mladi se valjaju po prometnom putu, meštani sumnjaju na narkotike

VIDEO: Smrtonosni ekstazi tri do četiri puta jači nego pre, jedna tableta je dovoljna za predoziranje

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snooker

    3. avgust 2018 | 18:51

    Zajebaonih vise puta.. Idemooo,turboooo 😳

  • Mika 03 08 2018

    3. avgust 2018 | 21:03

    Netreba nikome braniti tu drogu nek se ubijaju što vše to bolje nek se budale dokazuju tatine i mamine kćeri i sinovi nemogu da razumem da neko umištava svoj život dabi nekog obogatijo sačuvaj bože takvih ludaka

  • Nije bas tako

    3. avgust 2018 | 20:00

    JEL OVO IMAJU NA GRANICI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA