≫ 

Koliko vozač Hitne sme da popije? Trik pitanje zbog kog budući vozači padaju na ispitu, odgovor je nelogičan, a ni nadležni nemaju rešenje (FOTO)

Uzeli smo jednu knjigu koja je literatura predivđena za spremanje vozačkog ispita, pa smo naišli na pitanje koje je bunilo mnoge kandidate

  • 73

Nadležni konstantno menjaju Zakon o bezbednosti u saobraćaju u cilju bolje bezbednosti, a budući vozači za teorijski ispit treba da nauče odgovore na oko 2000 pitanja.

Testovi su znatno obimniji i kao i ranijih godina imaju trik pitanje. Uzeli smo jednu knjigu koja je literatura predivđena za spremanje vozačkog ispita, pa smo naišli na pitanje koje je bunilo mnoge kandidate.

Vesna je danas sahranjena u Vranju, a na njenoj umrlici piše da je preminula jer joj Hitna pomoć nije pomogla! (FOTO)

Ispod fotografije kola Hitne pomoći stoji objašnjenje:

Vozač vozila na slici sme da ima sadržaj alkohla u krvi, najviše do 0.30 mg/ml.

Foto: Ispit vožnje za desetku, testovi/ mr Živorad Fićović, dipl.inž saobraćaja

Mnogi kandidati su "padali" na ispitu, jer su na ovo pitanje odgovarali da "vozač ovog vozila uopšte ne sme da ima alkohola u krvi".

Ni nama nije bilo jasno zašto je tačan odgovor onaj koji se nalazi u knjizi, pa smo nazvali stručnjaka iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, Damira Okanovića, kako bi nam rekao o čemu je reč.

- Tu svi greše, jer ne vide da u datom primeru rotacija na kolima Hitne pomoći nije uključena. Po Zakonu, alkohol u krvi ne smeju da imaju vozači vozila sa prvenstvom prolaza, a kada nema rotacije, onda to vozilo nema nikakvo prvenstvo - objasnio je Okanović i dodao da su bez svetala i sirene, ambulantna kola ista kao i svaka druga.

Vozači Hitne pomoći ne bi trebalo da piju alkohol; Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Pitali smo ga da li to znači da pacijente koji nisu životno ugroženi mogu da voze osobe koje su konzumirale alkohol, a dobili smo potvrdan odgovor.

- Apsolutno da. Može određena služba Hitne da zabrani da vozač ima alkohola u krvi, ali to zavisi od službe do službe, nije zakonom definisano. Činjenica je da bi vozači ovog vozila trebalo da budu obazrivi i ne piju, jer nikada ne znaju kada može uslediti čuveni "crveni" poziv, pa moraju biti ispravni i u tom pogledu - rekao je za Telegraf stručnjak iz oblasti saobraćaja.

Misterija nelogičnog odgovora je rešena, ali verujemo da vozači kola Hitne službe poštuju najpre sopstvenu savest, pa onda propise i ne piju alkohol pre nego im počne smena.

VIDEO: Pijan čovek pao pred voz, tragedija izbegnuta u poslednjem trenutku, batine stigle kao kazna

(S.Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    4. avgust 2018 | 12:36

    Ko ce njaga pod rotacijom da zaustavi i proveri alkohol u krvi???? nek ste vi tehnicke uveli kao da su nam plate po par hiljda evra. E nasi strucnjaci.

  • Dragan R

    4. avgust 2018 | 12:25

    Ako je Okanovic učestvovao u izradi ovog zakona onda tu nema ništa čudno.Mada ja mislim da su vozači hitne profesionalci i da ne smeju da konzumiraju alkohol bez obzira na to da li voze pod rotacijom ili ne. Ni taksisti ne voze pod rotacijom pa ne smeju da imaju alkohol. Okanovic kao da se trudi da napravi neku zbrku i za to prima platu

  • Mare

    4. avgust 2018 | 12:22

    Meni koliko je poznato, vozači hitne pomoći su profesionalni vozači. A profesionalnim vozačima je zabranjen bilo koji procenat alkohola. Taksisti, vozači autobusa i kamiona, pa čak i vozači službenih automobila ne smeju da imaju alkohol. Ovo je totalno nelogično, jer to nije privatno, već službeno vozilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA