Rusi ne veruju kako je Srbin od BMW-a napravio pečenjaru: Gazda Buđin prasetorijum postao planetarno popularan (VIDEO)

- Oterao sam moj rashodovani BMW da prodam na otpad, a oni su mi ponudili samo 100 evra. Pre ću roštilj od njega napraviti nego da pristanem na tu cenu - zarekao se svojevremeno Dragan Radičević i to obećanje ispunio

  • 9

Većina građana Srbije čula je za ugostitelja Dragana Radičevića iz Stragara kraj Kragujevca. Ako vam samo ime ništa ne znači, sigurno ćete se setiti priče kada vas podsetimo zbog čega je Radičević nadaleko poznat. On je naime prepravio svoj stari BMW u pečenjaru na točkovima sa kojom namerava, najavio je svojevremeno, da gostuje na saboru u Guči. 

Usred Šumadije - Ulica PRASE ŠTRASE, ime dobila po omiljenom srpskom božićnom specijalitetu

Koliki je gazda Buđin izum atrakcija govori i činjenica da o njemu pišu i svetski mediji, pa je tako portal sputniknews.com danas objavio kratak prilog o njemu. Rusi su oduševljeni izumiteljem koji gotovi ono što Srbi obožavaju - pečenje. Kako navode u videu, limuzina može da "praši" drumovima do 200 kilometara na sat i istovremeno peče dva prasenceta.

Kako je za Sputnjik rekao Miodrag Blažić, prijatelj vlasnika pečenjare, Dragan je automobil pretvorio u pravu pokretnu pečenjaru. Sam vlasnik nije hteo pred kameru što neće sprečiti da se glas o njegovom "prasetorijumu" daleko čuje. Ali je poručio da je smatrao da je bolje da kola upotrebi za pečenje mesa nego da automobil proda u delovima.

U mobilnu pečenjaru gazda Buđa uložio 700 evra, Printskrin/Youtube:rts.rs

Njegovo neobično vozilo sa visokim dimnjakom nalik parobrodskom postalo je prava atrakcija.

- Zašto u doba mobilnih komunikacija i pečenjara ne bi mogla da bude mobilna - šeretski je rekao Radičević za nezavisne.com.

ZBOG INATA NASTAO PRASETORIJUM

Čuveni srpski inat kod njega je probudio inventivnost koja je iznedrila prvi srpski "prasetorijum" - automobil prepravljen u pećnicu.

- Oterao sam ovaj moj rashodovani BMW da prodam na otpad, a oni su mi ponudili samo 100 evra. Rekao sam da ću pre roštilj od njega napraviti nego da pristanem na tu cenu. Nisu mi verovali, a ja sam ispunio obećanje. Napravio sam prvu srpsku mobilnu pečenjaru - kaže on.

KAKO NASTAJE DOBRO BMW PEČENJE

Dragan Radičević, Printskrin/Youtube:rts.rs

Gazda Buđa je autor idejnog rešenja za dobijanje dobrog "BMW pečenja". Sa majstorom Srđanom Markovićem isekao je zadnji deo automobila i napravio mehanizam kojim motor preko reduktora, zupčanika i galovog lanca pokreće ražanj. Vozilo je dobilo novi tapacirung od vatrostalnih cigala, a na termoizolovani krov je montiran visoki limeni dimnjak nalik onima na starim parobrodima. Stragarski "prasetorijum" ima i prozore od debelog vatrostalnog stakla, radi kontrole ponašanja "putnika na ćumuru".

Gazda Buđa priznaje da ga je mobilna pečenjara dosta koštala, oko 700 evra, ali se ne kaje zbog ulaganja. Atraktivno vozilo se pročulo nadaleko, o čemu svedoči i poziv za gostovanje na Saboru trubača u Guči.

Pogledajte video:

VIDEO: Da li ste znali da od mesa za ćevape možete da napravite uštipke za roštilj?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đed Đuro

    4. avgust 2018 | 12:30

    Kako ćeš proći tehnički?

  • realno

    4. avgust 2018 | 12:03

    Dok mu rade tehnicki on ce da im ispece po prase. hahaha Tesko da ce ovaj jos nekad da krstari srpskim drumom a i mnogi drugi pored njega

  • Ns

    4. avgust 2018 | 12:18

    Atest?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA