≫ 

Da li znate kako se vaš grad zvao u doba Rimljana? (TeleGRAF Srbije)

Svi znamo za Singidunum, ali i neka današnja sela nekada su bila rimski gradovi

  • 18

Kada su Stari Sloveni upali u rimske provincije koje obuhvataju današnju teritoriju Srbije, rešili su da pošto-poto zbrišu i latinske nazive postojećih gradova. Negde su prosto preveli ime, negde su ga prilagodili slovenskom izgovoru, a negde su naseljima nadenuli potpuno novo.

STARA IMENA SRPSKIH GRADOVA: Kako se danas zovu Gradac, Poreč, Palež i Derven? (FOTO)

Pa ipak, i dalje dobro znamo na koji se grad misli kada se kaže Singidunum, Taurunum, Naissus ili Sirmium. Ovo je spisak srpskih gradova koji su postojali i u vreme Rimskog carstva, a da su Sloveni prihvatili romanski jezik koji se u njima govorio, ime se verovatno nikada ne bi ni menjalo.

Beograd (Singidunum) - Slovensko ime nekadašnjeg Singidunuma spominje se već 878. godine, kada je današnja prestonica Srbije bila u sastavu Bugarske carevine. Naziv je starobugarskog porekla (Beligrad), a kasnije je preinačen u srpski Beograd. Ipak, Singidunum je ostao "drugo ime" Beograda, koje svako dobro poznaje, a često izgovara i sa ponosom kako bi skrenuo pažnju na dugu i burnu istoriju grada.

Beogradska tvrđava, Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Zemun (Taurunum) - Rimska tvrđava, civilno naselje i nekropola nalazili su se na Gardoškom bregu do 4. veka. Taurunum je, zapravo, keltsko ime grada, jer su oni u njemu boravili do dolaska Rimljana. Naselje je postojalo i do četiri milenijuma pre nove ere, a stanovnici Zemuna tada su kuće gradili u zemunicama.

Tvrđava Petrovaradin, Foto: A. Nalbantjan

Novi Sad (Neoplanta) - Neoplanta u bukvalnom prevodu znači Novi Sad. Međutim, reč "Sad" nije u značenju "sada", već koren vuče od reči zasad, biljka. Na bugarski jezik ovaj naziv prevodio se ranije kao Mlada Loza. Nije poznato da li je prilikom osnivanja Novog Sada kakvog danas poznajemo iskorišćen stari rimski toponim, ali Neoplanta je svakako naziv latinskog porekla.

Petrovaradin (Cusum) - Neka današnja naselja u okolini Novog Sada takođe imaju i svoja latinske nazive. Tako je Kuzum (Cusum) bio Petrovaradin.

Banoštor (Bononia) - Malo naselje pored Beočina nekada je bilo rimski grad Bononia.

Donji Petrovci (Bassiane) - U srcu Srema, između Save i Dunava su i Donji Petrovci, koji su nekada nosili jednostavniji naziv Basijane (Bassianae).

Beograd vs Novi Sad: Borba između prestonice i "srpske Atine" oduvek tinja - šta to vi imate, što mi nemamo?

Stari Kostolac (Viminacium) - Danas prigradska opština Požarevca, sa potpuno drugim imenom Kostolac, Viminacijum je i te kako poznat po istoimenom arheološkom nalazištu. Reč je o jednom od najznačajnihih legijskih logora na Dunavu i rimskom gradu koji je postojao od 1. do 7. veka. Viminacijum je u jednom trenutku bio i glavni grad provincije Gornja Mezija, a u njemu je kovan i lokalni novac. Imao je oko 48.000 stanovnika, skoro četvorostruko više u odnosu na današnju teritoriju opštine Kostolac.

Viminacijum, Foto: Privatna arhiva

Svet bruji o velikom srpskom otkriću: Rimski sarkofag i dva skeleta sa zlatnim i srebrnim nakitom zaintrigirali svet (FOTO)

Niš (Naissus) - Staro ime Niša prihvatili su i slovenski narodi, ali su ga ipak prilagodili svom izgovoru, pa je nekadašnji Nais, kako se čitalo na latinskom Naissus, postao deo istorije. Ovaj grad je rodno mesto cara Konstantina Velikog, ali i cara Konstancija III.

Pirot (Turres) - Današnji Pirot je takođe jedna od važnih tačaka na istorijskoj mapi Balkana, a u vreme Rimljana tvao se Tures.

Bela Palanka (Remesiana) - Današnja Bela Palanka nekada se zvala jednostavno Remezijana.

Nalazište Mediana kod Niša, Foto: Telegraf

Gamzigrad (Romuliana) - Čuveno arheološko nalazište Gamzigrad kod Zaječara krasi nekadašnja carksa palata Felix Romuliana. Građena je kao rezidencija rimskog cara Galerija, a on joj je ime dao po svojoj majci Romuli. Zanimljivo je da je Galerije bio jedan od najvećih progonitelja hrišćana, ali je pred smrt ipak izdao edikt o toleranciji prema hrišćanima. U kasnijem periodu palata je data u posed crkvi.

Sremska Mitrovica (Sirmium) - Još jedno važno arheološko nalazište grada koji je bio jedna od četiri prestonice Rimskog carstva nalazi se na mestu današnje Sremske Mitrovice. Grad je imao čak dva mosta preko Save, bio je prostran, okružen bedemima i rovovima, unutar njega nalazila se i carska palata, a pronađeni su i ostaci hipodroma, luksuznih kuća, javnih kupatila, trgovačkih centara...

Još neki srpski gradovi imaju "drugo ime" na latinskom jeziku:

Ćuprija - Horreum Margi

Lipljan -  Ulpiana

Suva Reka kod Prizrena - Teranda Theranda

Smederevo - Semendria

Novi Banovci - Burgunac

Surduk - Rittium

Slankamen - Acumincum

Potražite svoj grad na ovoj mapi:

Grafika: Telegraf.rs

VIDEO Pogledajte kako se ekipa Telegrafa provela i šta je naučila u Viminacijumu:

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    8. avgust 2018 | 12:57

    .."Kada su stari Sloveni upali u rimske provincije.... " ?????? ..pa nemate pojma !!!!!!!!!!!!!

  • Ђура

    8. avgust 2018 | 11:49

    Нови Сад у време римљана није ни постојао.То је назив за новонастали град са друге стране Дунава од Петроварадина и звао се Петроварадински шанац и насељавало га је некатоличанско становништво,углавном српско,јер им је било забрањено да се насељавају у кругу тврђаве.Онда му је Марија Терезија дала статус града и назвала Неопланта.

  • Dr.

    8. avgust 2018 | 12:20

    Tako je to kad nemamo precizno napisanu istoriju dodjosmo i do Bugara koji su Beogradu dali ime...strasno...treba bojkotovati ucenje istorije u skolama sramno je kako je sve vrlo povrsno opisano...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA