≫ 

Blizu centra Aranđelovca ljude i decu bukvalno guši ova livada, a uskoro im preti još gori problem (FOTO)

Žitelji Ulice cara Nikole prete ekstremnim merama, iz opštine navode da su već slali inspekciju

  • 11

Aranđelovčani iz Ulice cara Nikole ovih dana muku muče sa jednom biljkom. U toj ulici je, naime, livada od gotovo jednog hektara površine koja je zarasla u ambroziju.

OVO MORATE DA ZNATE: 10 saveta kako da sprečite alergiju na ambroziju

Ulica je na samo 50 metara od parka Bukovička banja i na 500 metara od centra grada, ali, bez obzira na to, ljudi se žale da ovo pitanje niko ne rešava.

Aranđelovčani koji žive u ovoj ulici žalili su se inspekciji i predsedniku opštine, Foto: privatna arhiva

- Mi stanovnici ove ulice pokušavamo danima da rešimo ovo pitanje, jer ovolika količina biljke koja izaziva brojne probleme našoj deci i svima koji su alergični na nju može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. Posebno zbog toga jer se uskoro bliži klasanje ove biljke - kaže Ana Preković, koja živi u ovoj ulici.

TERAJU NAS NA EKSTREMNE MERE

Prema njenim rečima, žalili su se svima, počev od inspekcija pa sve do predsednika opštine.

- Svi ćute i prave se kao da ne postoji ovaj problem. Na kraju nas primoravaju da preduzmemo ekstremne mere i da biljku sami sečemo i odnesemo pred zgradu opštine u Aranđelovcu. Bruka je i sramota da niko ne vodi računa o našem i zdravlju naše dece - kaže Ana Preković.

Ulica je na samo 50 metara od parka Bukovička banja i na 500 metara od centra grada, Foto: privatna arhiva

OPŠTINA SLALA INSPEKCIJU, NADLEŽNI KRAGUJEVČANI

Kako su za Telegraf rekli iz kabineta predsednika opštine Bojana Radovića, livada zakorovljena ambrozijom je u privatnom vlasništvu i nije tačno, navode oni, da opština ništa nije uradila po tom pitanju. Pre izvesnog vremena inspekcija je poslala opomenu vlasniku, iako za to nije nadležna, ali od tada vlasnik ništa nije uradio da problem reši. Za rešavanje problema je nadležna republička Fito-sanitarna inspekcija iz Kragujevca, rekli su nam iz opštine Aranđelovac.

POČINJE TREĆA AKCIJA UNIŠTAVANJA KOROVA

Iz opštine najavljuju da u četvrtak u 7.30 časova počinje treća po redu akcija čišćenja ambrozije. Opština je za tu svrhu izdvojila 500.000 dinara, a radnici JKP "Zelenilo Aranđelovac" korov su do sada kosili na 34 parcele čiji je korisnik ili vlasnik SO Aranđelovac.

Ova biljka je inače najzastupljenija na neuređenim zemljištima, na kojima se obavljaju građevinski i hidrotehnički radovi. Taj invazivni korov najbrojniji je na privatnim posedima, a to su najčešće napušteni objekti i gradilišta.

Ambrozija, Foto: pixabay.com

Hemijsko suzbijanje ambrozije obavlja se u periodu od juna do polovine oktobra, ali suzbijanje tog korova ne može da se obavlja na površinama koje nisu javne. Privatni vlasnici odgovorni su za uklanjanje i suzbijanje ambrozije na zemljištu u njihovom vlasništvu.

Seme ambrozije klija tokom cele sezone i zato je neophodno konstantno praćenje pojave i razvoja ove biljke.

VIDEO: Koje cveće najbolje odbija insekte

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Popaj

    9. avgust 2018 | 09:44

    Tako je i kod isto bilo, privatna parcela puna ambrozije. Pa smo se nas par organizovali i traktorom pokosili. I nikom ništa. Jer dok vi budete čekali državu, tu će suma nici. Ali niko neće da se prihvati posla, pa onda udisite. A da, taj vlasnik nam se posle i zahvalio sto smo pokosili, jer nije u zemlji, čak je hteo i da plati. Tako da morate nekad i sami da se organizujete, a ne da čekate i kukate.

  • Micko

    9. avgust 2018 | 09:39

    Za problem gradjana Arandjelovca sa ambrozijom odgovorna je neka inspekcija iz Kragujevca kazu u opstini Arandjelovac da nije smesno bilo bi zalosno,pa ako ja imam problem u svojoj kuci da li je odgovoran komsija i on treba da ga resi ili ja,eeee zemljo Srbijo.

  • Sekula

    9. avgust 2018 | 09:48

    To se unisti za tri hiljade dinara

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA