Ljiljanin deda je brao lekovito bilje, ona mu se pridružila iz hobija: Danas je u tome odlična zarada, a u ovom delu Srbije ga ima na tone

U porodični biznis branja i uzgoja lekovitog bilja uključio se i najmladji Nikola, takodje elektroinženjer.

  • 3

U topličkom kraju sve je više ljudi koji se bave berbom lekovitog bilja od koga se proizvode melemi. Neki su otišli korak dalje, zasadivši prve sadnice lavande i u malim kućnim radionicama pokrenuli proizvodnju eteričnih ulja i lekovitih preparata.

Ova lekovita biljka donosi zaradu od 3.000 evra, a sve što vam treba je pola hektara zemlje, i malo strpljenja!

Elektro - inženjer Dragan Lekić iz blačkog sela Čučala svaki slobodan trenutak provodi u prirodi gde bere lekovito bilje.

Dragan Lekić , Foto: Printscreen/ RTS

- Ovde imam najviše treve kantariona, hajdučice onda ima bruse koja se koristi za proizvodnju melema za hemoroide, za deda Ljubine meleme - kaže Dragan Lekić, travar.

Ljubav prema lekovitom bilju nasledio je od oca koji mu je ostavio recepture za meleme koji se u porodici lekić spravljaju čitav vek.

- Ja sam proširio svoje znanje preko literature i raznih medija koji su davali savete i uputstva o lekovitom bilju - navodi Dragan Lekić.

Ljiljana Đorđević, Foto: Printscreen/ RTS

Dragan ističe da u posao branja samoniklog bilja pored članova porodice angažuje i ovdašnje žitelje.

- Ja sam bila dete kada je deda Ljuba počeo da se bavi time. On se i ranije bavio time ali je i naučio nas sve da idemo i da beremo te travke - objašnjava Ljiljana Đorđević, koja takođe bere lekovito bilje.

Na južnim padinama Kopaonika, na Javorcu, meštani su zaokupljeni sve više branjem lekovitog bilja. Kažu da ovde ima retkog bilja i da je prednost u tome što je sve to u netaknutoj prirodi.

Ovo je postao porodični posao Foto: Printscreen/ RTS

U porodični biznis branja i uzgoja lekovitog bilja uključio se i najmladji Nikola, takođe elektroinženjer.

- U našoj kući inače od malih nogu mi smo prehlade lečili lekovitim bilje. Deda i tata su nam spremali različite čajeve, a kad smo imali povrede spremali su nam meleme. Uradili smo sertifikaciju melema, brendirali smo deda Ljubine meleme, napravili sajt - navodi Nikola Lekić.

Stanovnici ovog područja odavno su uvideli da im priroda nudi neiscrpne mogućnosti od kojih mogu da žive. Pored uzgoja voća bave se i proizvodnjom meda i rakije travarice.

Planovi su plantaže lavande, žalfije i gaveza i veća proizvodnja lekovitih preparata.

(Telegraf.rs/ RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    9. avgust 2018 | 10:06

    Pa da ima zarade u tome i politicari bi brali travu

  • LAV

    10. avgust 2018 | 00:42

    NISTA NIJE CUDO KAKO JE DOO VREME BEDE OVCE SE SMANJUJU I PCELE NEMAJU GDE DA UBERU MED NA LIVADE NOVE OVCE PASU A IZGLEDAJU KAO LJUDI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA