Šarko je još beba, a već zna šta je njegov posao i obavlja ga najbolje na svetu: Preslatke scene iz doline Pčinje (FOTO)

Ovde se živi isključivo od poljoprivrede i socijalne pomoći, a domaćinstva su uglavnom staračka

  • 0

Pas Šarko u selu Starac u dolini Pčinje, vrsta je čuvarskog psa koji se ni po koju cenu ne odvaja od ovaca, kaže njegov vlasnik Drage Veličković.

Malobrojno stanovništvo ovog dela Srbije uz samu granicu sa Makedonijom, skoncentrisano je u mahalama oko manastira Svetog Prohora Pčinjskog.

Ovde se živi isključivo od poljoprivrede i socijalne pomoći, a domaćinstva su uglavnom staračka.

Rajko (24) je u koloni "Oluje" stigao u Srbiju, a sada se vratio u Krajinu da čuva ovce (FOTO)

Posna zemlja, mediteransko rastinje i oskudna vegetacija, uzuzev uz samo korito Pčinje, uslovila je ljude da ovde gaje uglavnom sitnu stoku, tačnije koze i ovce.

Šarko je pas čuvar; Foto: S.Tasić

Jedan od ovdašnjih domaćina Drage Veličković, ima nekoliko ovaca, kojima su česta pretnja vuci.

Njih u dolini Pčinje ima dosta, jer je ovo područje proglašeno za predeo izuzetnih odlika, što je po rangu odmah iza nacionalnog parka. Veličković priča kako su psi čuvari od velike pomoći kada se vuk približava stadu, bilo da su ovce i koze na otvorenom ili pak u stajama.

- Šarko je još uvek beba, ali prava maza i neko u koga čovek može da ima puno poverenje i sigurnost. Ovo je čuvarska rasa, koja je natsala ukrštanjem šarplaninca i još neke rase, ne znam tačno koje, ali je poreklom iz Makedonije. Ova vrsta dostiže visinu i težinu kao i šarplaninci. Šarko prati ovce u stopu, gde one tu i on, iako je još uvek mali. Mogu da zamislim kakav će to čuvar biti kad poraste. Sa nama koje poznaje se mazi i igra, ali je prema strancima veoma nepoverljiv i okreće glavu. Sada su ovce u staji, a on je na kapijici koja vodi do niih i odatle se ne pomera - ukazuje Veličković.

Stado je sigurno sa Šarkom; Foto: S.Tasić

Pored Šarka, Veličković ima i dva lovačka psa Liška i Vidu, koji su mnogo drugačiji od njega i koji čim oste vuka kreću u poteru za njim. Za to vreme Šarko ostaje da motri na ovce i da bude uz njih.

Veličković je veliki ljubitelj životinja, pa u svom dvorištu ima i magare.

I ne samo to, pod strehom Veličkovićeve kuće i malene laste sgaradile su svoje gnezdo.

(S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA