"Umro" je dva puta: Prvo kada su ga ostavili u domu, a opet kada je počeo da sređuje život, upoznao devojku iz snova i dobio HIV (FOTO)

Ni posle osam meseci saznanja o svojoj bolesti nije se pomirio sa tim, ali jednostavno, "ne može živ u grob"

  • 2

Zaraženi HIV-om retko kada imaju hrabrosti da se obrate javnosti i sa drugima podele koliko je teško živeti sa ovim smrtonosnim virusom. Nama se javio jedan čitalac, koji je konačno želeo svima da kaže kako se oseća i otvori dušu. Paja, koji iz prostog razloga diskriminacije, nije želeo da se bilo šta dalje o njemu otkriva, bio je smiren kada smo razgovarali.

Kaže da se ni sada, posle osam meseci saznanja o svojoj bolesti, nije pomirio sa tim, ali jednostavno, "ne može živ u grob".

Po prvi put snimljeno kako se virus HIV prenosi tokom seksa (VIDEO)

KAKO SAM SAZNAO DA IMAM HIV

- U novembru 2017.godine sam imao seks sa jednom devojkom, koja mi je tad bila "kres kombinacija", koristio sam čak i zaštitu, ali posle dve nedelje sam počeo da osećam vrtoglavicu na poslu i krenuo sam sa ispitivanjima, jer sam osetio da nešto nije u redu - počeo je svoju ispovest.

Išao je na nekoliko pregleda i svi nalazi su bili u redu, a onda je sebi rekao "Pajo, da nije HIV?". Otišao je na prvo testiranje koje je bilo negativno, međutim, kako kaže "đavo mu nije dao mira". Usledilo je i poslednje vađenje krvi, a do tada su mu se pojavile izrasline na preponama, tada je znao da je sigurno to to.

- Znao sam da sam zakačio HIV. Osetio sam to i celu noć oka nisam sklopio, a ujutru je trebalo da mi saopšte rezultate. Sutradan su me pozvali u ordinaciju i rekli najgore. U tom trenutku mi je kroz glavu prošlo "Smrt, umreću u najgorim mukama dok se budem raspadao" - prisetio se tog kobnog dana.

Paja je išao na brojne lekarske preglede, jer je osećao da nešto nije u redu; Foto: Milena Đorđević

VODIO TURBULENTAN ŽIVOT, IMAO ODNOSE I SA MUŠKARCIMA

Ideju da ode da se testira nije imao odjednom i ranijih godina je išao da se testira, jer je često imao seks sa devojkama na jedno veče. Sa 17 godina je imao odnose i sa muškarcima, jer je želeo da proba, kako nam je rekao.

Tri puta godišnje je odlazio, a poslednji koji je pokazao pozitivnu ph vrednost, promenio je njegove poglede na svet.

- Ušao sam u stan, seo i shvatio da moram da se borim. Nazvao sam najbolju prijateljicu i sve joj ispričao. Težak život sam imao i pomislio sam "čoveče, zar posle svega najgoreg moram da imam i ovo" - objasnio nam je ovaj momak koji danas ima 26 godina i volju da se bori za svoju egzistenciju uprkos životu koji ne bi poželeo nikome.

DETE IZ DOMA

Paja je dete iz doma za nezbrinutu decu, ostavljen kao mali, nikada nije ni razmišljao o porodici, što bi ga dodatno uništilo, jer ne bi mogao da ima decu. Kaže da nije imao nimalo lak život i da mu je teško bilo kada je morao da napusti dom i krene dalje sam.

Državne službe su mu našle posao i smeštaj, ali je dalje trebalo krenuti sam, sasvim sam. Kao da je drugi put ponovo ostavljen, ali se brzo snašao i odlučio da će se boriti sa svim onim što ga od malena muči.

Kako tvrdi, dom nikada nije uticao na njega, već je jednostavno po sopstvenom nahođenju nekada birao devojke koje možda i nisu bile "čiste". Ključni seksualni odnos imao je sa devojkom iz Beograda koja je studirala u Kragujevcu, a nakon saznanja nazvao ju je da joj kaže od čega sad već oboje boluju.

Nisam bio ljut na nju, ma ni besan. Nije tu više ništa moglo da se učini, a ni ona nije znala da je zaražena. Čujemo se i danas ponekad, oboje smo u svojim borbama za novo sutra - priča sa velikom dozom nesigurnosti u svoju budućnost.

Naš sagovornik kaže da se užasno plaši, da svaki dan kada ustane i pogleda se u ogledalo, doživi novi krah, jer je svestan da vodi borbu u kojoj nikada neće pobediti, jer je HIV nemoguće izlečiti, samo je uz adekvatnu terapiju moguće živeti sa njim.

Jedan od Pajinih nalaza; Foto: Privatna arhiva

ŽIVOT JE MOGUĆ, ALI POD ODREĐENIM USLOVIMA

Medicinski radnici su mu pomogli da se pomiri sa činjeničnim stanjem i da prihvati da je HIV hronična bolest sa kojom može nesmetano da se živi, samo treba da se čuva.

Njemu je prepisana terapija, dve tablete koje pije uveče i život vodi apsolutno nepromenjeno, ali samo fizički. Psihički itekako postoje promene, a Paja kaže da volju za partnerkama nema.

- Ne bih sebi nikada oprostio da nekome prenesem HIV, pa zato od novembra nisam imao seks. Takođe mi je rečeno da se čuvam, jer kada bih spavao sa nekim ko isto ima ovaj virus, mogao bih sebi da pogoršam stanje. Kombinacijom sa tuđim virusom stvorio bih neotpornost na postojeću terapiju i sebi i drugome unakazio već dovoljno uništen život - bio je iskren i realan u našem ćaskanju.

Ukoliko dve osobe koje žive sa HIV-om imaju seksualne odnose, potrebno je da koriste kondom, jer se u protivnom može dogoditi da tokom seksualnog odnosa dobiju novu količinu HIV-a, nov podtip HIV virusa, ili virus koji je rezistentan na terapiju koju uzimaju.

Za kraj je želeo da prenese svima veoma važnu poruku.

- Štite se i nemojte da dozvolite da vas niske slabosti dovedu do pogrešnih izbora. Idite i testirajte se redovno, jer je mnogo lakše i vama i vašem imunitetu, ako što pre otkrijete da imate. Vi koji bolujete od HIV-a, ne očajavajte. Ne pomišljajte da sebi oduzmete život, jer se sa ovim virusom živi, oprezno, ali živi - poručuo je Paja.

Mi se nadamo da se štitite prilikom seksulanih odnosa, ali ni to nije apsolutno bezbedno, pa vas podsećamo da su redovni pregledi i predostrožnost dobrim delom sigurna kombinacija zaštite od polno prenosivih bolesti.

(S.Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    16. avgust 2018 | 13:16

    Svesno, ali kasno

  • Rutenka

    16. avgust 2018 | 15:20

    Daleko od toga nije za brigu I da nije opasno ali od side se danas ne umpire toliko brzo kao na primer od raka. A I jedno I drugo se dobija neopreznim i opasnim nacinom zivota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA