Dve osobe u Zlatiborskom okrugu inficirane virusom Zapadnog Nila

Najveći broj obolelih registruje se u avgustu i da većina inficiranih nema simptome, a manje od jedan odsto ima tešku kliničku sliku

  • 0

Dve osobe u Zlatiborskom okrugu su inficirane virusom Zapadnog Nila i imaju lakše kliničke simptome.

Dr Aleksandra Andrić iz Zavoda za javno zdravlje Užice je saopštila da su u pitanju pacijenti iz Arilja i Kosjerića, koji su se tim virusom zarazili na području Vojvodine i Beograda.

Britanska vlada upozorila sve koji putuju u Srbiju: "Pazite na virus Zapadnog Nila, ali i na moguće terorističke napade"

Navodeći da je to virusno i sezonsko oboljenje, koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, ona je objasnila da se najveći broj obolelih registruje najčešće u avgustu i da većina inficiranih nema simptome, a da manje od jedan odsto ima tešku kliničku sliku.

Inače, užičkom regionuužički Zavod za javno zdravlje je najavio da će od 20. do 27. avgusta 2018. godine, ukoliko budu povoljni meteorološki uslovi (bez padavina, vetra i ekstremno visokih temperatura vazduha), sprovesti procedure za suzbijanje larvi i odraslih formi komaraca.

- Tretman suzbijanja larvi radiće se od sedam do 12 časova, a tretman suzbijanja odraslih formi komaraca prskanjem uređajima sa zemlje od 18 do 22 časa i to duž priobalja potoka i reke Đetinje, kao i površina koje predstavljaju staništa komaraca - saopšteno je iz tog zavoda.

(Telegraf.rs/Glas zapadnne Srbije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA