Osporeni doktorati biće priznati, više se neće dovoditi u pitanje nijedna diploma

Izmene Zakona predviđaju i produžetak roka starim studentima za godinu dana, te uvođenje menadžera na visokim školama i akademijama

  • 7

Ministarstvo prosvete sprema izmene Zakona o visokom obrazovanju, što će omogućiti da budu priznati i doktorati koji su stečeni na fakultetima koji u trenutku izdavanja diploma nisu imali ispunjene sve formalne uslove.

Na fakultetima više slobodnih mesta nego što ima srednjoškolaca

Neće se dovoditi u pitanje ni magistarske i master diplome, kao ni diplome osnovnih studija akademcima koji su ispite polagali kod profesora sa osporenim doktoratima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Sve to, prema saznanjima "Novosti", predviđeno je predlogom izmena Zakona o visokom obrazovanju, koji priprema Ministarstvo prosvete, a koji će se pred poslanicima naći u drugoj polovini septembra.

Na taj će način, biti razrešen sukob između ranijeg sastava Komisije za akreditaciju (KAPK) i Ministarstva prosvete.

KAPK je, naime, osporavao kvalifikacije profesora fakulteta i visokih škola koji imaju ove doktorate, a Ministarstvo prosvete namerava da ih izmenom Zakona sve učini nespornim.

U septembru predlog izmena Zakona pred poslanicima Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Procenjuje se da takvih doktorata ima oko 1.000, a da je nekoliko desetina njihovih vlasnika zaposleno u visokom obrazovanju.

Izmene Zakona predviđaju i produžetak roka starim studentima za godinu dana, te uvođenje menadžera na visokim školama i akademijama.

Prvobitno je bilo predviđeno uvođenje menadžera i na fakultete, ali se za sada do toga odustalo.

Branko Kovačević Foto: Tanjug/Sava Radovanović

O izmenama Zakona, inače, bilo je reči na sednici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, a član tog saveta Branko Kovačević za "Novosti" je potvrdio da se izmene rade u "velikoj žurbi", uz obrazloženje da zakon mora brzo da se menja zbog starih studenata.

On navodi i da sada nije sporan kvalitet doktorata, već formalno-pravne manjkavosti privatnih fakulteta koji su ih izdavali, te dodaje da nije tačno da u grupi spornih ima i državnih fakulteta.

U Ministarstvu prosvete kažu da će ovim zakonskim izmenama biti otklonjena nepradva koja je naneta studentima koji nisu bili krivi, jer nisu mogli da znaju da li visokoškolske ustanove imaju svu potrebnu dokumentaciju.

Studenti ne treba da trpe zbog bilo kakvih propusta ustanova, rekao je pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Bojan Tubić.

(Telegraf/ Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sanja

    18. avgust 2018 | 12:46

    Bruka! Laznjake ce glatko priznati a natezali se oko produzetka roka starim studentima,bacali drvlje i kamenje po njima,omalovazavali,ismevali....Bravooo...

  • Srle

    18. avgust 2018 | 13:35

    Bravo... Konačno pobeda demokratije i u Srbiji! Pobeda većine nad preostalom manjinom koja brže-bolje beži odavde negde gde će ih ceniti! Smrt intelektu, sloboda plagijatu i instant diplomama... Došli divlji i oterali pitome... Strašno...

  • +

    18. avgust 2018 | 11:14

    Pa nego kako, a da su u pitanju državni falulteti ne bi nikad priznali doktorate da se nesto tako desilo, sramota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA