≫ 

Rade i Miroslava imali su fenomenalan život u Americi, ali svoje rodno selo kod Kraljeva nikada nisu zaboravili (FOTO)

Za kratko vreme domaćinstvo je dobilo novo i lepše ruho, kako i pristaje srpskim domaćinima, na zadovoljstvo rodbine i komšija

  • 10

Od početka šezdesetih do kraja osamdesetih godina prošlog veka, iz Pekčanice, jednog od najvećih i najstarijih kraljevačkih sela, otišla je gotovo polovina stanovništva, najviše u inostranstvo ali i u gradove širom naše zemlje i bivših jugoslovenskih republika. Poslednjih godina oni koji su otišli ili njihovi naslednici obnavljaju kuće u rodnom kraju, a neki razmišljaju i o povratku.

Rade se vratio iz Švajcarske u selo i kupio kuću: Tvrdi da na ovoj zemlji sve uspeva, ali da ipak svi prave istu grešku (VIDEO)

Ugledni pekčanički domaćini Rade i Miroslava Rakić pre četiri decenije sa dve mlađe ćerke odselili su se u Ameriku. Stari kraj nisu zaboravili.

Gosti iz sela u poseti porodici Rakić Foto: Printscreen/ RTS

Što Rade u starom kraju nije uradio za života, uspelo je njegovoj supruzi, ćerkama i njihovim porodicama.

Vesna Jablanović iz Čikaga Foto: Printscreen/ RTS

Vesna Jablanović iz Čikaga kaže da potomstvo treba da zna odakle potiče.

- Nije nam žao novca, sve nam se ovde sviđa, narod, priroda - kaže suprug Rade Jablanović.

Rade Jablanović Foto: Printscreen/ RTS

Za kratko vreme domaćinstvo je dobilo novo i lepše ruho, kako i pristaje srpskim domaćinima, na zadovoljstvo rodbine i komšija.

Meni je veoma drago što su povratnici došli da obnove svoje roditeljsko imanje i gazdinstvo, a možda u njima nađem i nekog pomeljara - kaže seoska vodeničarka Verica Kaplarević.

Verica Kaplarević Foto: Printscreen/ RTS

Radojica Radovanović sa suprugom i sinovima najpre je obnovio očevu vodenicu stariju više od veka i po, zatim pomoćne objekte i nasleđenu roditeljsku kuću građenu 1926. godine.

- Mislim da više ovakvih slučajeva mogu da vrate postepeno život u selu - kaže Radojica.

Obnova porodičnog imanja u Pekčanici Foto: Printscreen/ RTS

Meštani kažu da u selu može biti i lepše i bolje, samo da je još zaposleniji seoski matičar Milutin, da više upisuje u knjige venčanih i rođenih nego do sada.

VIDEO: Prelepa Srpkinja balira seno i time se ponosi

 

(Telegraf.rs/ RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čestitke divnoj porodici

    18. avgust 2018 | 17:28

    Iskreno u ovoj porodici se ne zna, ko je bolji i plemenitiji, da li Rade ili Vesna ili njihove dve predivne ćerke. Veliki pozdrav za Radeta i njegovu porodicu iz Čikaga od njegovog mladjeg imenjaka!

  • Baskijan

    18. avgust 2018 | 20:40

    Sve je lepo uz dobru penziju u Srbiji, da nisu otisli u ameriku i ostali na svom imanju odavno bi pljuvali po vlastitoj drzavi i svim politicarima od tita pa na ovamo.

  • Lider

    18. avgust 2018 | 18:08

    Kad im je selo bilo tolko lepo šta ga napustiše pa sad se vraćaju,ne živi se samo od lepote i mogućnosti rada i zarade za život,sada u stare dane i dosta novca probudila im se romantika i nostalgija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA