≫ 

Danica carica: Baka iz Leskovca proslavila 101. rođendan uz beli luk, slaninu i rakiju

Ova baka supermen dala je i neke odlične savete kako da svi dočekamo duboku starost

  • 6

Danica Bulatović iz Leskovca danas je proslavila 101. rođendan uz cveće i slavljeničku tortu. Majku petoro dece, devetoro unučadi i toliko praunučadi, zdravlje odlično služi, lucidna je, ali ne čuje dobro.

Baka Anđelka (100) preživela je najstrašnije mučenje u logoru: Sad živi od vage pored koje nepomično sedi kod Starog Merkatora

- Moja majka je dočekala duboku starost nešto zbog gena, ali više zato što je ceo život pešačila. Znala je da od Leskovca do Leca kod Medveđe, gde su živeli roditelji moga oca, prepešači 60 kilometara i da se na isti način vrati nazad. Ali, lično mislim da dugovečnost duguje i ishrani. Od kada je znam, pa sve do danas, ona svakoga jutra popije čašicu rakije uz meze i beli luk, a potom doručkuje slaninu. Tako je i nas hranila - priča njen sin Božidar Bulatović (70) za Jugmedia.

Danica je sa svojim suprugom, koji je umro 1997, dobila tri sina i dve kćerke od kojih ima devetoro unučadi i još toliko praunučadi. O njoj brinu sin, ćerka i unuk Marko, ali Božidar kaže da su 101-ogodišnjakinji noge oslabile.

- Iako ne čuje, ona je veoma vesela i svesna, pa i danas voli da mi priča neke detalje o svom životu - kaže unuk Marko.

Baka Danica Bulatović Foto: jugmedia.rs

Živela je veoma zanimljiv život u tri države. U Crnoj Gori se rodila. Imala je samo tri meseca kada je sa majkom Dragunom i sestrom Marijom od 7 godina na silu odvedena u logor u Albaniju. Bilo je to 1917. godine. Draguna, mudra i hrabra Crnogorka uspela je da sa nekoliko logoraša izvuče iz pakla i sigurne smrti svoju decu tako što je utekla čuvarima i vratila se u svoj dom u Kolašinu.

U vreme Drugog rata živela na Kosovu, u Glogovcu, gde je ranjena u nogu.

- Srbe su onda pljačkali. Neki Albanac došao je da opljačka i našu kuću. Hteo je da uzme najpre majkinu šivaću mašinu, ali ona nije dala, borila se sa njim. Kako bi je uplašio, upucao je u nogu. I danas ima ožiljak, ali mašinu je odbranila - priča njen sin.

Posle rata se udala i sa suprugom i decom do 1956. godine živela u Obiliću, a potom se porodica preselila u Leskovac, gde je Blagoje stekao penziju u nekadašnjoj metalskoj fabrici "Rade Metalac".

Sa sinom i unukom Foto: jugmedia.rs

Danica je radila kratko u nekadašnjem otpadu "Inos", 16 godina, i danas prima penziju od 14.000 dinara.

- Bila je majka hrabrost. Jaka, neustrašiva žena. Iako su očeva i njena primanja bila niska, nismo ni za šta patili. Ona je umela od ničega da napravi punu trpezu - priseća se Božidar.

(Telegraf.rs/Jug media)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dana

    18. avgust 2018 | 22:59

    Srećam rođendan

  • PUKI

    18. avgust 2018 | 21:51

    svaka cast.mlada u 101 godini.jos toliko pa posle kako hoce.pozdrav mladoj baki i svima koji brinu o njoj.

  • Miki

    18. avgust 2018 | 20:09

    BRAVO ,OSTATAK ŽIVOTA DA PROVEDE U SREĆI I VESELJU.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA