U ovoj kraljevačkoj školi raspust ne postoji: Celo leto čuje se muzika, a najbolja mesta na klupama su uvek zauzeta

"Stevan Mokranjac" je škola otvorenih vrata i po tome je jedinstvena u Kraljevu

  • 0

Čak ni tokom letnjeg raspusta Muzička škola "Stevan Mokranjac" iz Kraljeva ne zatvara vrata učionica i kabineta već ih prepušta studentima muzičkih fakulteta kako bi spremali ispite. Tako Kraljevčanima priređuju besplatne koncerte.

Sve se ori od muzike Rahmanjinova, Prokofjeva i Baha u muzičkoj školi u Kraljevu. Ne čudi jer studenti sa fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda ovde predano uvežbavaju tehniku sviranja i spremaju se za ispite. Svi su bivši učenici ove škole.

- Mi vežbamo nekoliko sati dnevno. Toliko i provodimo ovde u školi, preko raspusta. Kako se septembar bliži, tako smo sve više ovde i sve više vežbamo. Čitamo nove programe i spremamo ispite tako da nam to svakako u velikoj meri znači jer su instrumenti dobri i možemo da dođemo kad god poželimo da ih koristimo - kaže Mina Ćurčić, student Fakulteta muziče umetnosti.

U Srbiji ima više žena nego muškaraca: One žive pet godina duže, ali se kasnije zapošljavaju

Nisu muzički štreberi, kao što bi se očekivalo, iako dobar deo raspusta provode ovde.

Oni vežbaju po nekoliko sati dnevno Foto: freeimages.com/j_schuler

- Priprema se prvi semestar. Ispit iz klavira i to je to - objašnjava Zdravko Petrović, student Fakulteta muzičke umetnosti.

- Psihički je nekako lakše kada se vežba ovde. Znamo da smo došli da vežbamo i da radimo to nego kod kuće - objašnjava student Aleksandar Dukić.

Da bi se čula muzika koju izvode studenti valja poraniti i zauzeti najbolja mesta na klupama pored škole. Ulica Milana Toplice u Kraljevu, koja se nalazi pored muzičke škole je dovoljno uska i idealna za slušanje koncerata koje nam svako jutro priređuju studenti Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda.

Čak i profesori rado dolaze u školu tokom raspusta kako bi radili sa svojim nekadašnjim učenicima.

- Prostorije škole su otvorene tako da naši redovni učenici i bivši učenici koji su danas studenti mogu nesmetano da vežbaju - kaže Vladimir Milićević, pomoćnik direktora Muzičke škole "Stevan Mokranjac".

"Stevan Mokranjac" je škola otvorenih vrata i po tome je jedinstvena u Kraljevu.

(Telegraf.rs/Rts.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA