Sanacija potpornog zida od 21. avgusta: Uprkos problemima završava se Koridor 10 (FOTO)

- Koridori Srbije će do kraja ove kalendarske godine završiti jedan moderan, stabilan i bezbedan autoput kroz Grdeličku klisuru u punom profilu i to svih 26 kilometara. I mislim da je to u ovom trenutku najvažnije - poručuje Babić

  • 12

Sanacija potporne konstrukcije i dela zaštitne kosine ispred tunela Predejane u dužini od oko 100 metara na deonici autoputa od Grdelice do Caričine doline koja se juče obrušila - počinje sutra.

Srušio se potporni zid na Koridoru 10, ovog puta potpuno: Posle tri obrušavanja, ostao je samo oblak prašine (VIDEO)

Oštećenje do kojeg je došlo neće usporiti radove na autoputu kroz Grdeličku klisuru na južnom kraku Koridora 10, kaže za Tanjug direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić, koji navodi i da je obrušavanje dela Kosine 2 bilo na neki način očekivano, te su "Koridori" ranije pripremili projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju nove galerije na najvišem delu "Kosine 2", čiji se jedan deo obrušio u nedelju.

- Koridori Srbije će do kraja ove kalendarske godine završiti jedan moderan, stabilan i bezbedan autoput kroz Grdeličku klisuru u punom profilu i to svih 26 kilometara. I mislim da je to u ovom trenutku najvažnije - poručuje Babić.

Direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Ova deonica, koju gradi španska kompanija Azvi je završena 90,5 procenata, a manji deo "Kosine 2" na kojoj se ovaj kolaps desio neće usporiti radove na autoputu, kaže Babić.

- Zato što smo ovakve stvari i očekivali i predvideli. Predvideli smo ih zato što vršimo svakodneveni monitoring na svim kosinama pa i na Kosini 2 i još u aprilu smo znali da prethodno projektno rešenje nije adekvatno i bili smo sigurni da će do ovakvog scenarija doći, za dve meseca, dve godine... - objašnjava direktor "Koridora".

Zbog toga što je obrušavanje bilo prognozirano, objašnjava Babić, u aprilu su i počeli sa izradom projektne dokumentacije za galeriju na najvišem delu Kosine 2.

Babić tvrdi da su predvideli urušavanje Foto: Tanjug/Zoran Zestic

- Pre šest dana se krenulo sa izvođenjem radova na galeriji, na žalost, priroda nas je preduhitrila. To nas neće zaustaviti u radovima. Sanaciju na Kosini 2 počinjemo momentalno zato što projekat i projektno rešenje za tu sanaciju imamo, a to je galerija preko oba poluprofila autoputa - objašnjava Babić.

Kaže da će se nasuti veća količina materijala koja će, napominje, dodatno i trajno stabilizovati ovu kosinu.

- Ono što smo do sada radili u dve smene, sada ćemo raditi u tri, i zbog toga ne postavlja se pitanje kada će se završiti. Završetak svih radova na celom Južnom kraku Koridora 10 duž Grdeličke klisure će biti gotov do kraja ove kalendarske godine - kaže Babić.

Kaže da će se nasuti veća količina materijala koja će, napominje, dodatno i trajno stabilizovati ovu kosinu Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Objašnjava da je u ovom trenutku završeno tri od šest deonica i da se pod asfaltom nalazi između 22 i 23 kilometra autoputa.

- Izgradnja galerije sa nasipanjem zemlje podrazumeva dosta radova, izgradnju šipova, na kojima će galerija stajati. Svi ti radovi će nas koštati maksimalno do sedam miliona evra, ali mislim da je u ovom trenutku najvažnije što će građani Srbije do kraja godine dobiti jedan moderan i bezbedan autoput kroz Grdeličku klisuru.

Na pitanje ko je odgovoran za propuste koji se tiču obrušavanja na Kosini 2, Babić kaže da se pitanjem odgovornosti već bave nadležni državni organi.

Objašnjava da je u ovom trenutku završeno tri od šest deonica Foto: Tanjug/Zoran Zestic

- O odgovornosti i tome šta se konkretno desilo tokom jučerašnjeg dana, ali i u prethodnom vremenu, time se već bave, a i baviće se nadležni državni organi - kaže Babić.

- Ja se time neću baviti. Ja sam došao ovde da zajedno sa odgovornim i stručnim ljudima u Koridorima Srbije gradimo i pravimo moderan i bezbedan autoput i tim ćemo se baviti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    21. avgust 2018 | 06:59

    Jel ovo vazduplohov???

  • Haha

    20. avgust 2018 | 20:04

    Bice saniran do sledece obilnije kise.

  • 100jko

    20. avgust 2018 | 20:30

    Ako ovo ne zaslužuje trenutnu ostavku ministarke i krivičnu odgovornost onda ne znam šta je drugo?! Mogu da zamislim šta bi se desilo da su na putu bila vozila. A samo je trebalo slušati meštane koji su još na početku pričali da je celo brdo puno hodnika. Ako su seljaci znali kako to da su stručnjaci zanemarili taj podatak?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA